Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Miehet katsovat lähetyslistaa.

Riskien tuijottamisesta onnistumisen edellytysten varmistamiseen – Fennian työturvallisuuspalveluissa autetaan yrityksiä eteenpäin nousujohteisella polulla

23.1.2024

Fennian työturvallisuuspalveluissa tehdään päivittäin töitä turvallisempien työpäivien eteen. Työturvallisuustiimimme riskipäällikkö Vuokko Puro haluaisi kääntää työturvallisuuden kehittämisessä huomion virheiden tarkastelusta laajemmin hyviin ja toimiviin käytäntöihin. Mitä tämä voisi käytännössä tarkoittaa ja millaisia konkreettisia askelia Fenniassa on jo otettu tätä kohti?

– Väitän, että työturvallisuuden kehittämisessä ollaan yhdessä asiassa aivan liian hyviä – nimittäin virheiden, epäonnistumisten ja vaaran paikkojen tuijottamisessa. Silloin jää helposti huomaamatta se kaikki jo olemassa oleva hyvä ja toimiva – onnistumiset ja tiimien arjessa kehittämät hyvät käytännöt, Puro toteaa.

Valtaosa työpäivistä sujuu hyvin. Tiimit saavuttavat työlle asetetut tavoitteet, jolloin töistä lähdetään tyytyväisinä ja turvallisesti kotiin. Turvallisuuden tutkijat ovat jo vuosikausia kehottaneet siirtämään työturvallisuustyön fokusta riskeistä ja epäonnistumisista näihin sujuviin ja turvallisiin, hyvin arkisiin työpäiviin.

Myös Puro on sitä mieltä, että työturvallisuuden onnistumisista kannattaisi oppia ja arkityötä sujuvoittavia hyviä käytäntöjä levittää.

– Saan työssäni sparrata lukuisia asiakkaitamme työturvallisuudessa entistäkin paremmiksi. Huomaan, että valtaosalla työpaikoista turvallisuutta kehitetään edelleen vain punaisia pisteitä tuijottamalla. Monesti pelkästään puutteet koetaan turvallisuushavainnon tekemisen arvoisiksi, ja tapaturmatutkinnassa keskitytään vain epäonnistumisiin, Puro kertoo.

Tilanne konkretisoituu Puron mukaan monesti myös turvallisuuskierroksella, jonka ideana on jalkautua säännöllisesti työn ääreen havainnoimaan työtä ja työympäristöä sekä keskustelemaan henkilöstön kanssa työn turvallisuudesta ja sujuvuudesta.

– Punakynäinen mieli saattaa pyrkiä löytämään pakkomielteisesti edes jotain huomautettavaa ja kehitettävää, jolloin raporttiin kuvataan vain se pursuileva muovinkeräysastia tai ilmoitustaululla repsottava työohjeen muovitasku. Otamme usein asiakasyrityksissämme tietoiseksi tavoitteeksi keskittyä turvallisuuskierroksella epäkohtien rinnalla hyvän kehityksen huomaamiseen, positiivisen palautteen antamiseen tai henkilöstön ideoiden ja huolenaiheiden kuuntelemiseen, Puro paljastaa.

Puron mukaan näkökulman vaihdos turvallisuuden kehittämisessä on suorastaan välttämätöntä, jotta työturvallisuutta voitaisiin laajemmin kehittää:

– Pääsemme työturvallisuudessa seuraavalle tasolle vasta kun opettelemme tietoisesti suuntaamaan huomiotamme jo olemassa olevaan hyvään ja toimivaan.

Tuunataan tutut turvallisuuskäytännöt

Kuinka näkökulman vaihdos voisi käytännössä tapahtua? Puron mukaan pohjimmiltaan kyse on ajattelutavan muutoksesta. Se ei muutu käskemällä, vaan tekojen ja toiminnan kautta.

– Perinteisiä, tuttuja turvallisuuskäytäntöjä kannattaa virittää myönteiseen suuntaan: kannustaa työntekijöitä tekemään positiivisia turvallisuushavaintoja, sisällyttää onnistumiset tapaturmatutkinta- ja turvallisuuskierroslomakkeeseen sekä valita tapaturmataajuuden rinnalle positiivisia, ennakoivia mittareita, Puro listaa esimerkkeinä.

Fennian työturvallisuustiimissä onkin jo tartuttu rohkeasti haasteeseen mullistaa turvallisuusajattelu työpaikoilla. Kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseksi on uskallettava uudistaa myös riskien arvioinnin kivijalka, jolle koko työturvallisuustyö rakentuu. Uusi, Fennian työturvallisuustiimin kehittämä Onnistumisen hallinta ja riskit -menetelmä tekee puutteiden rinnalla näkyväksi olemassa olevan hyvän ja toimivan – se ohjaa tunnistamaan ja kirjaamaan tiimien ja yksikköjen hyviä käytäntöjä ja vahvistamaan niitä edelleen.

– Onnistumisen hallinta ja riskit -menetelmässä nostetaan laajasti esille työn vaaroja ja kuormitustekijöitä kuten perinteisessäkin riskien arvioinnissa. Lisäksi arvioinnissa päästään keskustelemaan työyhteisön toimivuuden kannalta tärkeistä aiheista kuten työssä jaksamisesta, keskinäisestä luottamuksesta ja yhteisistä arvoista.

Puro kollegoineen ei voi tehdä työturvallisuustyötä asiakasyritystensä puolesta, joten heidän missionaan on tehdä turvallisuudesta kiinnostavaa ja mukaansatempaavaa. Näkökulman laajentaminen virheistä onnistumisiin on myös osa sitä.

– Lupaan, että onnistumisten näkyväksi tekeminen kannattaa. Se, jos mikä, tekee työturvallisuudesta kiinnostavaa!

Lue lisää

  • Työturvallisuus
  • Kysymyksiä ja vastauksia työturvallisuudesta
TyöturvallisuusArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet