Ordlista
Regionförvaltningsverket övervakar på arbetsplatser att arbetsgivaren ser till arbetet och arbetsförhållandena är trygga och sunda. Verket ger också handledning och rådgivning om arbetarskydd. Läs mer om arbetarskydd här (tyosuojelu.fi) .
En arbetssjukdom är en sjukdom som sannolikt huvudsakligen orsakas av en fysikalisk, kemisk eller biologisk faktor i arbetet. Definitionen av arbetssjukdomar utgår inte bara från medicinska grunder, utan också från lagstiftningen (6 kap. 15 § i OlyL). Läs mer här (tyosuojelu.fi) .
FenniaVårdaren är en sjukskötare som svarar på frågor kring hälsa, bokar tid till vård och gör en skadeanmälan åt dig. FenniaVårdaren står till tjänst dagligen kl. 7–23 Läs mer om FenniaVårdaren här.
Med personlig skyddsutrustning avses all personlig utrustning som arbetstagaren använder och som är avsedd att skydda arbetstagaren mot olycksfall eller risker för att insjukna i arbetet. Läs mer om personlig skyddsutrustning i Fennias infoblad 1.10 (pdf på finska) .
Tillbud är händelser där ett olycksfall var nära att inträffa. Det kan till exempel vara fråga om att foten slinter på ett halt golv, men att personen inte faller och skadar sig.
Premiesystem avses ett system enligt vilket försäkringspremien fastställs. Det kan finnas olika system och faktorer som inverkar på premien är bland annat arbetstagarnas årliga lönesumma och företagets risktäckningskapacitet.
Forumet Nolla tapaturmaa (nollis.fi) är ett företagsnätverk (på finska), som har som målsättning att kontinuerligt förbättra arbetarskydd och välbefinnande på arbetsplatsen och att sprida god praxis. Noll olycksfall är den samlande tanken i nätverket. Det betyder engagemang och beslutsamhet i fråga om utveckling av arbetarskydd och välbefinnande i arbetet. I centrum för nätverkets verksamhet står medlemsarbetsplatserna.
En nättjänst där företaget kan uträtta försäkringsärenden, som att anmäla olycksfall i arbetet eller ta fram statistik. Läs mer om tjänsten här.
Enligt lagen om olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar har en försäkringsanstalt som har betalat ersättning för en skada rätt att få tillbaka det betalda beloppet av den som med stöd av skadeståndslagen eller någon annan lag är ersättningsskyldig gentemot den skadade.
Variationen av olycksfallsrisker inom olika branscher, yrkesgrupper och andra grupper kan mätas genom att ställa antalet olycksfall i arbetet i relation till antalet arbetstimmar i var och en bransch. Olika frekvenssystem är bland andra LTI (Lost-time injury), LTA (Lost time accident), LTIF (Lost-time injury frequency) eller TRIF (Total recordable injury frequency). Läs mer om mätare inom arbetarskydd i Fennias infoblad 1.18 (pdf) .
Olycksfallsförsäkringscentralen (tvk.fi) koordinerar och utvecklar implementeringen av försäkringar mot olycksfall i arbetet och mot arbetssjukdomar i Finland. Dessutom behandlar centralen ersättningsärenden i skadefall som har inträffat i oförsäkrat arbete.
Säkerhetsiakttagelser är iakttagelser om säkerhetsfrågor i företaget. Säkerhetsiakttagelse grundar sig delvis på arbetarskyddslagen (2002/738), enligt vilken arbetstagaren är skyldig att underrätta arbetsgivaren bland annat om fel och brister i arbetet eller arbetsmiljön. Men en säkerhetsiakttagelse kan också var en så kallad positiv iakttagelse, som är en följd av väl utförda säkerhetsåtgärder.
Arbetsgivaren är skyldig att försäkra sina arbetstagare i händelse av olycksfall i arbetet och i händelse av arbetssjukdomar i enlighet med lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar. (2015/549).
Ta del av våra försäkringar här.
Arbetspensionsbolagen har i huvudsak hand om det lagstadgade arbetspensionsskyddet för anställda inom den privata sektorn och för företagare. Läs mer om arbetspensionsbolag på Pensionsskyddscentralens webbplats (etk.fi) .
Under vissa förutsättningar gäller den lagstadgade olycksfallsförsäkringen också på resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Enligt definitionen för ett olycksfall i arbetet anses som olycksfall i arbetet ett olycksfall som inträffar under en sedvanlig resa mellan bostaden och arbetsplatsen, som beror på arbete och där det också anses ingå mindre avvikelser från färdrutten till följd av barndagvård eller besök i en matvaruaffär eller av någon annan med dem jämställbar orsak.
Arbetsgivaren har lagstadgad skyldighet att ordna en arbetsplatsutredning, som utförs av professionell företagshälsovårdspersonal och experter. I en arbetsplatsutredning bedömer man hur arbetet, arbetsgemenskapen och arbetsmiljön påverka hälsan och arbetsförmågan. Innehållet i företagshälsovården och planeringen av verksamheten görs utifrån arbetsplatsutredningen, och den är också förutsättningen för att FPA ersätter kostnader från företagshälsovård.
Verksamhetsprogrammet för arbetarskyddet är arbetsgivarens strategi som omfattar utvecklingsbehov inom arbetarskyddet och arbetsmiljöfaktorers inverkan på arbetsplatsen. Hjälp för verksamhetsprogrammet för arbetarskydd finns i infoblad 1.5 (pdf på finska) Bland våra verktyg finns också en modell (ppt på finska) som hjälp.
Varje arbetsplats eller arbetsgemenskap ska ha en arbetarskyddschef. Arbetarskyddschefen representerar arbetsgivaren i samarbetet kring arbetarskydd. Läs mer i infoblad 1.2 (pdf på finska) .
På en arbetsplats med minst 20 arbetstagare ska en arbetsskyddskommission inrättas. I den är både arbetsgivare, arbetstagare och arbetstagare i tjänstemannaställning företrädda. Läs mer i infoblad 1.2 (pdf på finska) .
På en arbetsplats med minst 10 arbetstagare ska dessa genom val utse en arbetarskyddsfullmäktig till sin företrädare och två ersättare för denna. Arbetstagare i tjänstemannaställning har rätt att välja en egen arbetarskyddsfullmäktig och ersättare för denna. Läs mer i infoblad 1.2 (pdf på finska) .
Enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar avses med ett olycksfall en plötslig och oförutsedd händelse som orsakas av en yttre faktor och som leder till en skada eller en sjukdom hos en arbetstagare. Läs mer om förebyggande av olycksfall i Fennias infoblad om arbetarskydd.
Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) Arbetshälsoinstitutet är en forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom välbefinnande i arbetet. Arbetshälsoinstitutet utvecklar i samarbete med sina kunder bra och trygga arbetsplatser och arbetsgemenskaper samt stödjer arbetstagarnas arbetsförmåga.
Arbetarskyddscentralen (ttk.fi) tillhandahåller tjänster för att förbättra arbetarskyddet och för att främja samarbetet inom arbetarskydd på arbetsplatser.
Statisk och uppgifter om olycksfall som inträffat i företaget. Du ser olycksfallsstatistiken enklast på Mitt Fennia . Statistiken finns under Skador och du kan ta ut dem som PDF eller i CSV-format.
Notera att sidans innehåll har producerats av våra experter i informationssyfte och den kan innehålla såväl sakfel, skrivfel som tolkningsfel. Utnyttjandet av materialet och innehållet ligger på användarens ansvar och på Fennia kan inga krav riktas vad gäller sidans material eller innehåll.