Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Henkilöasiakkaat Yritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Työtapaturmavakuutus ja etätyö

Sisällysluettelo

TYÖTAPATURMAVAKUUTUS JA ETÄTYÖ

Työtapaturmavakuutus ja etätyö

Voimassa 1.1.2021 alkaen

TYÖTAPATURMAVAKUUTUS JA ETÄTYÖ

Etätyöllä tarkoitetaan muualla kuin työpaikalla tehtävää työtä. Useimmiten etätyötä tehdään kotona. Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015, TyTAL) koskee kaikkea työsuhteessa tehtävää työtä, myös etätyötä (TyTAL 25 §).

Toiminnalla, jossa tapaturma sattuu, tulee olla pääasiallinen ja olennainen yhteys työhön. Vakuutusturva etätöissä onkin selkeästi työtilaan sidotumpaa kuin työpaikalla. Tämä johtuu siitä, että työnantajalla ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa tapaturmariskiin työntekijän kotona. Siksi etätyössä työtilan ja työpisteen ulkopuolella sattuneet tapaturmat korvataan vain, jos toiminta on yksiselitteisesti syy-yhteydessä työhön. Näin ollen esimerkiksi leluun kompastuminen kotona ei ole pääsääntöisesti työtapaturmana korvattava, koska lelun oleminen lattialla ei ole työstä johtuvaa.

Ruokailuun liittyvä toiminta kotona, taukojen viettäminen, wc:ssä käyminen jne. eivät myöskään kuulu vakuutusturvan piiriin. Koska etätyötä kotona tekevälle ei ole työmatkaa, ei työmatkasta voi olla hyväksyttäviä poikkeamiakaan. Lapsen päivähoitoon viennin tai päivittäisten ruokaostosten suorittamisen yhteydessä sattuneiden tapaturmien ei voida katsoa olevan etäpäivänä vakuutusturvan piirissä. Jos työntekijä etäpäivänä on esimerkiksi kaupungilla hoitamassa omia asioitaan, ei kyse ole vakuutusturvan piiriin kuuluvasta liikkumisesta, vaikka työntekijä mahdollisesti muilla asioilla ollessaan soittaisi työpuhelun tai lähettäisi työsähköpostin.

Etätyötä tulkitaan korvauskäytännössä monilta osin varsin suppeasti (TyTAL 25 §). Jos etätyötä tekevien työntekijöiden vakuutusturvaa halutaan laajentaa, Fennialla on tarjota erityyppisiä vapaa-ajan tapaturmavakuutuksia, joiden avulla voidaan vakuuttaa koko henkilöstö tai yksittäisiä henkilöitä. Yhteyshenkilösi auttaa sinua oikean vakuutusratkaisun löytymisessä. Voit myös olla yhteydessä Fennian Yrityspalvelukeskukseen, p. 010 503 8818.

Ystävällisin terveisin

FENNIA

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia, Helsinki

Postiosoite: 00017 FENNIA, Y-tunnus 0196826-7

www.fennia.fi

Luo sivusta PDF-dokumentti

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Usein kysyttyä Ajankohtaista Medialle Henkilöasiakkaat Tietoa Fennia-konsernista Avoimet työpaikat Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja