Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Fanny på Fennia svarar.

Lönar det sig för mig som företagare att skaffa skydd mot bestående arbetsoförmåga? Fanny svarar

8.8.2023

Hej Fanny!

Jag vet att jag som företagare själv ansvarar för min sociala trygghet och mitt uppehälle om jag blir sjuk. Därför har jag skaffat mig så omfattande sjuk- och olycksfallsförsäkringar som möjligt för både arbetstid och fritid. Jag har dock börjat fundera på hur jag skulle kunna trygga min egen och mina anhörigas försörjning om jag skulle bli permanent sjuk och inte kunna fortsätta att arbeta som företagare. Kan även företagaren skaffa skydd mot bestående arbetsoförmåga? Hur skiljer det sig från skyddet mot allvarlig sjukdom

Undertecknad En trygg framtid


Hej och tack för din fråga!

Fint att du tänker på din egen, dina anhörigas och ditt företags framtid. Fennia har många försäkringar för företagare och jag förstår att det också kan uppstå frågor när man jämför dem. Skyddet mot bestående arbetsoförmåga är mycket viktigt för företagare och det är bra att skaffa sig skyddet när man fortfarande är ung och frisk.

Ersättning från skyddet mot bestående arbetsoförmåga betalas ut när den försäkrade är permanent och till minst 60 procent arbetsoförmögen. Det är fråga om en skattefri engångsersättning. I allmänhet förutsätter en engångsersättning för bestående arbetsoförmåga ett års arbetsoförmåga, men ersättningen kan betalas ut även tidigare, om det är helt klart att arbetsoförmågan är bestående. För att få skyddet mot bestående arbetsoförmåga krävs en hälsoutredning samt ett Livskydd som redan finns hos Fennia Liv eller som tecknas samtidigt.

Från skyddet mot allvarlig sjukdom betalas ersättning om den försäkrade har insjuknat i någon av de sjukdomar som anges i försäkringsvillkoren eller har genomgått något av de ingrepp som anges i försäkringsvillkoren. 

Det lönar sig definitivt för företagare att skaffa sig både skydd mot arbetsoförmåga och skydd mot allvarlig sjukdom, eftersom inkomsterna i allmänhet minskar vid sjukdom, men alla löpande kostnader som lån trots det måste betalas. Till följd av sjukdom eller olycka kan också överraskande extra kostnader uppstå, till exempel om bostaden måste byggas om för att bli obehindrad.

Tack för att du är kund hos oss och god fortsättning!

Lue lisää

FöretagandeFörsäkringar för företagareArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor