Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Liikuntasetelit ovat hyvä etu, mutta tiedätkö kuinka sitoutat avainhenkilöt?

2.5.2022

Työelämän perusteet horjuvat, sillä korona muutti peruuttamattomasti työntekijöiden arvomaailmaa ja sitoutumista nykyisiin työnantajiinsa.

Suomessakin kymmenet tuhannet palkansaajat miettivät aktiivisesti työpaikan vaihtamista. Yritysten tulevaisuuden kannalta osaavan henkilökunnan sitouttaminen on kriittistä. Etenkin, jos kyse on avainhenkilöistä.

Kysyimme 20–250 henkeä työllistäviltä pk-yrityksiltä, onko niillä käytössä avainhenkilöiden palkitsemis- ja kannustinmalli. Vastaajista lähes kaksi kolmasosaa vastasi, että kyllä on. Lisäksi joka viides harkitsee asiaa. Tutkimuksen toteutti IRO Research.

Ovatko yritykset heränneet vallitsevaan tilanteeseen? Eli osataanko avainhenkilöt sitouttaa yritykseen ja turvata sitä kautta yrityksen menestys?

Kyllä ja ei.

Tutkimuksesta selvisi, että ylivoimaisesti suosituin palkitsemistapa ovat rahabonukset. Bonuksien vetovoimaan luottaa peräti 94 prosenttia palkitsemis- ja kannustinmallin luoneista yrityksistä. Olen samaa mieltä. Ne kannustavat hyvin erityisesti lyhyen aikavälin tavoitteisiin pääsemiseksi. Samalla henkilökunta arvostaa bonuksia konkreettisena palkitsemisen muotona.

Iso kysymys on kuitenkin se, miten avainhenkilöt saadaan pidettyä yrityksessä pidempään. Onko yrityksillä käytössä pidempiaikaisia sitouttamiskeinoja? Heikosti.

Oli pysäyttävää lukea avoimia vastauksia, joissa palkitsemis- ja sitouttamisratkaisuiksi listattiin muun muassa kulttuuri- ja liikuntasetelit. Yksi vastaaja nosti esiin yleisen vapauden, kun homma toimii.

Liikuntasetelit eivät ole sitouttamiskeinoja, ne ovat työsuhde-etuja! Molemmat ovat tärkeitä, mutta sitouttamista ja työsuhde-etuja pitää käsitellä eri tasoilla. Sitä paitsi kattavat työsuhde-edut alkavat olla jo perusvaade yritysten rekrytointivaiheessa.

Nyt on aika herätä. Yritykset nimittäin jakautuvat vääjäämättä voittajiin ja häviäjiin.

Kyselytutkimukseemme vastanneista puolet koki, että yrityksen avainhenkilöiden palkitsemis- ja kannustinmallia pitää kehittää. Toinen puoli ei nähnyt sitä tarpeelliseksi.

Kumpaan joukkoon sinun yrityksesi kuuluu?

Lue lisää

Belöna personalenArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor