Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Drömmer du om en sommarstuga på hjul? Tänk på det här om du vill hyra husbil eller husvagn

20.5.2019

Med husbil eller husvagn slipper du kolla tidtabeller och leta nattlogi – du har ju sängen med dig vart du än kör. Det gäller ändå att tänka på några saker innan du skriver under hyresavtalet.

Se till att du har rätt att köra

Innan du hyr en husbil eller en husvagn ska du kontrollera på körkortets baksida vilka fordon och fordonskombinationer du har rätt att köra. I vissa fall krävs lastbilskort för de största husbilsmodellerna. En del husvagnar kräver BE-körkort.

När du hyr husvagn är det viktigt att kontrollera kombinationens tillåtna vikt och att vagnen får dras med din bil.

Ta reda på försäkringens omfattning och självrisk

Läs uthyrarens försäkringsvillkor och ingå alltid ett skriftligt avtal. Vi rekommenderar också att du minskar eller slopar självrisken.

Även om kompisens husbil står oanvänd halva sommaren är det säkrast att hyra fordonet genom en uthyrningsfirma eller uthyrningsservice. Om du lånar bilen av en bekant eller släkting lönar det sig att på förhand komma överens om vad ni gör om olyckan är framme. Olycksfall eller skador kan medföra kostnader och eventuella bonus- eller självriskförluster för ägaren.

Bekanta dig med fordonet och hur det används

Hur mycket du än längtar ut på vägarna gör du klokt i att omsorgsfullt bekanta dig med fordonet före du sätter dig bakom ratten. Be om en omsorgsfull introduktion i användningen av all utrustning i husbilen. Kontrollera att bruksanvisningarna finns tillgängliga och gör anteckningar vid behov. Testa att köra till exempel på en parkeringsplats. Öva dig i synnerhet på att backa in i parkeringsrutor.

Checklista för dig som hyr husbil:

 • Kontrollera att du har rätt körkort för att köra det fordon du hyr

 • Om du tänker hyra en husvagn ska du kontrollera om vagnen får dras med din bil utan att kombinationen stöter på några viktbegränsningar

 • Läs försäkringsvillkoren omsorgsfullt och ingå alltid ett skriftligt avtal. Vi rekommenderar att du minskar eller slopar självrisken.

 • Om du lånar eller hyr en husbil eller husvagn av en bekant ska ni på förhand skriftligt komma överens om hur ni gör i händelse av skada, olycksfall eller skadegörelse.

 • Uppge till uthyraren en extra förare som kan köra i nödsituationer.

 • Hyr också all utrustning du kan behöva, till exempel kärl, utemöbler, grill, sängkläder och gas.

 • Bekanta dig med fordonet du ska hyra och be att få omsorgsfull handledning i hur fordonets utrustning används. Gör anteckningar vid behov.

 • Öva dig på att köra och backa på ett lugnt ställe eller en parkeringsplats innan du ger dig av. Kontrollera i synnerhet de totala måtten och hur husvagnen beter sig när man svänger.

 • Kontrollera försäkringsvillkoren om du planerar att åka utomlands.

Lue lisää

FordonBilförsäkringTrafikförsäkringArtikelPå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor