
Vinkit yrittäjälle: Näin pääset liikkeelle sosiaalisessa vastuullisuustyössä
7.5.2025
Lyhenne ESG on tullut yrittäjille tutuksi, kun puhutaan vastuullisuudesta. ESG tarkoittaa yrityksen ympäristövastuuta (E=Environmental), sosiaalista vastuuta (S=Social) ja hyvää hallintotapaa (G=Governance).
Fennian vastuullisuuspäällikkö Pauliina Hiienkoski sanoo, että termi ESG muodostaa yritysvastuutyön kehikon, joka auttaa yrittäjiä havainnollistamaan kokonaisuutta.
– Vastuullisuustyön tavoitteet ja toimenpiteet riippuvat todella paljon yrityksen toimintaympäristöstä, toimialasta ja kokoluokasta. Sosiaaliseen vastuuseen liittyvistä aiheista esimerkiksi terveys ja turvallisuus, työolot, osaamisen kehittäminen, oikeudenmukainen palkitseminen sekä yleinen työhyvinvointi koskevat kuitenkin kaikkia yrittäjiä ja yrityksiä, hän listaa.
Esimerkiksi yksinyrittäjän on tärkeä pitää huolta omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnista. Kun asiat ovat kunnossa, yrittäjä pystyy pyörittämään tehokkaasti arkeaan.
Toimi näin sosiaalisessa vastuullisuustyössä
Lähde liikkeelle pienistä konkreettisista toimista, osallista henkilökunta työhön mukaan, investoi työhön aikaa, aseta tavoitteet ja mittaa toimenpiteiden onnistumista.
Mistä yrittäjä voi lähteä liikkeelle vastuullisuustyössä?
Hiienkosken mukaan iso osa sosiaalisen vastuun velvoitteista tulee Suomessa lainsäädännöstä. Lakisääteisten velvoitteiden noudattaminen on vastuullisuustyön perusasioita.
– Hyvinvointi on kokonaisvaltainen aihe, johon liittyvät terveyden ja turvallisuuden lisäksi muun muassa työntekijöiden jaksamisen tukeminen sekä yhdenvertainen kohtelu. Liikkeelle voi lähteä pienistä konkreettisista toimista ja arvioimalla henkilöstöön liittyviä vaikutuksia sekä riskejä. Mikä toimii hyvin ja missä ovat ne haasteet? Yrittäjän kannattaa kysyä asiasta työntekijöiltä ja osallistaa heidät mukaan työhön, Hiienkoski sanoo.
– Henkilökunnan osaaminen ja erityisesti sen kehittäminen on tärkeää paitsi liiketoiminnan menestykselle myös työkyvyn ylläpidolle. Niihin panostaminen on iso ponnistus, hän jatkaa.
Pitääkö vastuullisuustyölle asettaa tavoitteita?
Vastuullisuustyölle asetetut tavoitteet ovat yksi osoitus yrityksen sitoutumisesta pitkäjänteisesti vastuullisuuden kehittämiseen. Tavoitteiden asettaminen antaa toiminnalle suuntaa, tukee työn vaikuttavuutta ja suunnitelmallisuutta sekä motivoi henkilöstöä osallistumaan. Mittareiden määrittäminen auttaa edistymisen ja eri toimenpiteiden vaikutusten seurannassa.
Vastuullisuustyössä kyse on investoinnista, joka vaatii aikaa.
– Yrittäjän täytyy hyväksyä, että muutokset eivät tapahdu päivässä. Perusmittarit on myös syytä ottaa käyttöön, kuten työhön liittyvien onnettomuuksien tai työajan seuranta. Raportoinnin osalta kannattaa miettiä, onko laajemmalle raportoinnille jotain liiketoiminnallisia perusteita. Mitä kertyneellä datalla tehdään? Raportointia ei tarvitse keksiä alusta alkaen itse, vaan vapaaehtoiseen raportointiin on olemassa useita viitekehyksiä, joihin kannattaa tutustua, Hiienkoski sanoo.
Mitä hyötyä yritykselle on henkilöstöön liittyvästä vastuullisuustyöstä?
Tutkitusti motivoitunut, osaava ja hyvinvoiva työyhteisö on yrityksen menestyksen kivijalka. Kun työntekijöitä kohdellaan reilusti, he myös sitoutuvat paremmin yritykseen ja tekevät työnsä tehokkaammin sekä laadukkaammin.
– Nykyään monelle työntekijälle on tärkeää, miten omat arvot ovat yhtä yrityksen arvojen kanssa. Arvojen täytyy näkyä yrityksen arjessa, Hiienkoski sanoo.
Varaa aika verkkotapaamiseenLue lisää
- Kolmen veljeksen yritys otti ryhmäeläkevakuutuksen työntekijöilleen: Haluamme pitää heistä hyvää huolta
- Kilpailuetu ja työntekijöiden sitouttaminen – Pk-yrityksen vastuullisuus on tekoja, joilla on päämäärä
- Harri Toivonen mietti pitkään, uskaltaako hän ryhtyä yrittäjäksi – Kasvun avain löytyi henkilöstön sitouttamisesta