
Grillikausi käyntiin ja vartaat tulille turvallisesti
7.5.2025
Lämpimät kesäpäivät ja lomakausi houkuttelevat suomalaiset pihoille grillaamaan. Muista nämä ohjeet turvallisen grillikesän varmistamiseksi.
1. Sijoita grilli turvalliseen paikkaan
Varmista, ettei grillin ympärillä ole helposti syttyviä materiaaleja. Kaasugrillin ympärillä on hyvä olla reilusti tyhjää tilaa paloturvallisuuden varmistamiseksi. Mikäli mahdollista, älä säilytä grilliä, kaasuletkua ja kaasupulloa suorassa auringonvalossa. Huolehdi myös kaasupullon ja -letkun turvallisesta säilytyksestä.
Kun grilli ei ole käytössä, sulje kaasupullon venttiili ja irrota kaasupullo grillistä. Pidä grillatessa kaasupullo grillin läheisyydessä, mutta älä esimerkiksi grillin alla. Kierrä kaasuletku varovasti kerälle säilytyksen ajaksi. Hyvä suojapeite pitää grillin turvassa ja pidentää sen käyttöikää. Anna grillin aina jäähtyä kunnolla ennen suojapeitteen käyttöä.
Jos grilli on arvokas, kannattaa se kiinnittää esimerkiksi ketjulla kiinni. Myös kaasupullot kiinnostavat pitkäkyntisiä.
2. Tee grillin keväthuolto ennen ruoanlaittoa
Kaasugrillillä kokatessa on huolehdittava, että sekä grilli, letkut että kaasupullot ovat ajanmukaiset ja kunnossa. Tarkista kaasuletkun kunto ja letkun päivämäärä. Letkujen päiväysleima ilmaisee niiden tuotantovuoden ja se antaa viitteitä niiden kunnosta. Jos havaitset letkussa halkeamia, vaihda se heti uuteen. Letku on halpa vakuus turvallisuudesta, vaikka useinkin vaihdettuna.
Puhdista grilli huolellisesti menneen talven lioista. Ulkona talven ollut grilli on voinut kerätä päälleen niin pölyä, likaa kuin eläinten jätöksiä. Puhdistuksessa on hyvä käyttää apuna grilliharjaa ja grillin puhdistukseen tarkoitettuja puhdistusaineita.
Varmista, että grilliharja on edelleen hyvässä kunnossa, jotta metallipiikit eivät jää grilliin ja sekoitu vahingossa ruokaan. Grillin ulkopuoli kannattaa putsata kuivalla liinalla. Paras tapa pitää epäpuhtaudet poissa grillistä on puhdistaa se joka kerta ruoanlaiton jälkeen.
Kun huoltotoimet on tehty, päästään jo itse asiaan eli grillauskausi käynnistyy. Pidä kaasugrillin kansi ja mahdollinen keittolevyn kansi auki, kun sytytät grillin. Kun sytytät grilliä älä kumarru grillauspinnan yläpuolelle. Muista lisäksi pitää sammutusvälineet helposti saatavilla grillin läheisyydessä mahdollisen palon varalta. Jos grilli ei muutaman yrityksen jälkeen syty, sammuta venttiili ja anna alueen “tuulettua” hetken ennen kuin yrität uudelleen.
3. Grilli päälle – muista varmistaa paloturvallisuus
Muista puhdistaa grilli ruoanlaiton jälkeen, sillä puhdistamattomaan grilliin jääneet rasvat voivat syttyä palamaan. Tuulisella säällä palo voi myös levitä herkästi. Älä jätä päällä olevaa grilliä valvomatta.
Jos grilliin syttyy tulipalo, sulje kaasupullo välittömästi ja siirrä se kauemmaksi, jos mahdollista. Älä koskaan yritä sammuttaa sitä vedellä, vaan tukahduta esimerkiksi käsisammuttimella tai sammutuspeitteellä. Alkusammutusvälineet kannattaakin pitää käden ulottuvilla grillatessa.
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa