Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Toiminta jatkui tulipalosta huolimatta

Toiminta jatkui tulipalosta huolimatta

24.3.2019

Lattianpesulaitteen laturi aiheutti viime vuonna suurpalon alumiinivanteiden maahantuoja Rautamon varastohallissa. Kolme viikkoa tulipalosta yritys toimi jo 60-prosenttisesti.

Perjantai 8. kesäkuuta viime vuonna oli epäonnen päivä pietarsaarelaiselle Rautamo Oy Ab:lle. Toimitusjohtaja Tony Roos sai neljän aikaan aamuyöllä ilmoituksen yrityksen vartijalta tulipalosta yrityksen uudella varastohallilla. Ensimmäinen tulkinta oli, että varaston ulkopuolella palaa jotakin.

– Lähdin ajamaan hallille ja kun pääsin perille, näin, että katolta tulee tulta ja savua. Se lamaannutti miehen, Roos muistelee.

Rautamo tuo maahan autojen alumiinivanteita, jotka varastoidaan omassa hallissa tulevaa myyntikautta varten. Riskikartoituksessa ei ollut tullut mieleen tulipalon mahdollisuutta. Kun näin tapahtui, se oli täydellinen shokki. Myöhemmin palon syyksi varmistui uudehkon lattianpesukoneen laturin oikosulku.

Pelastuslaitos sammutti tulipalon päivän aikana ja iltapäivällä vastaava palomestari luovutti rakennuksen omistajan vastuulle. Palon syttymissyyn ja vahinkojen selvittäminen alkoi saman tien. Ensin asialla olivat poliisin tutkijat, sitten mukaan tulivat vakuutusyhtiö Fennian asiantuntijat.

– Fennian asiakasvastaava kävi paikalla samana päivänä ja suurvahinkoryhmän edustajan kanssa tapasimme seuraavan viikon alussa. Rattaat lähtivät pyörimään hyvin ja yhteistyö sujui.

Palon jälkeisinä päivinä yhteydenpito oli päivittäistä ja myöhemmin palavereja järjestettiin Skypen välityksellä viikoittain.

Kattavat vakuutukset pelastivat

Ensimmäisestä päivästä lähtien tärkeintä oli varmistaa, että tulipalo haittaa Rautamon toimintaa mahdollisimman vähän. Vaikka henkilöstö oli shokissa, Roosin oli katsottava eteenpäin. Tulipalon jälkeisenä sunnuntaina hän oli vuokrannut jo uuden varastotilan.

─ Meni kuitenkin useita viikkoja ennen kuin saimme selvitettyä vahinkojen todellisen laajuuden. Varastossa oli noin 30 000 vannetta, joista osa oli onneksi säilynyt käyttökelpoisina. Varastotilan seinät ja katto olivat kärsineet tulivahinkoja.

Rautamolla oli onneksi kattavat vakuutukset, vahinkovakuutus ja toiminnan keskeytysvakuutus, ja korvauksia alettiin saada heinäkuun alussa, noin kuukausi tulipalosta. Fennia maksoi kertakorvauksen irtaimistosta ja toiminnan keskeytyksestä sekä tilapäisvarastoinnin kustannukset. Rakennuksen korjauksesta korvaus maksettiin varastohallin omistavalle kiinteistöyhtiölle.

─ Vakuutuksia voi olla ikävä maksaa, mutta kun tällaista tapahtuu, ne ovat kullanarvoisia. Pystyimme jatkamaan toimintaa nopeasti uusissa tiloissa ja saimme vahingoittuneiden tilalle uutta tavaraa. Kolme viikkoa tulipalosta uusista tiloista lähti jo tavaraa maailmalle, ja toimimme 60 prosentin teholla, Tony Roos kertoo.

Rautamo Oy Ab pääsi muuttamaan takaisin omiin tiloihinsa joulukuun ensimmäisellä viikolla, ja tammikuun alussa kaikki tavarat oli siirretty. Uuden vuoden yritys pääsi aloittamaan puhtaalta pöydältä.

Fennia-lehti 1/2019
Teksti: Jarno Forssell

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja