Vad ska jag göra om min cykel har blivit stulen?

Av cykling njuter både stora och små.

På sommaren är cykelsäsongen här, liksom tyvärr också cykeltjuvarna. Om din cykel har blivit stulen är det lättare att skaffa en ny cykel om du har grundläggande insikter i hur du skyddar din cykel.

Cykelstöld är det vanligaste brottet som man kan råka ut för i Finland. Inför sommarens cykelsäsong är det inte bara viktigt att se till att cykeln får sin årliga service och rengöring, utan också försäkra sig om att cykeln är skyddad mot stöld. Med rätt försäkring kan man cykla lugnt på de soliga gatorna.

Lås cykeln under alla omständigheter

Det viktigaste skyddet mot cykeltjuvar är att låsa cykeln. Ett stabilt lås av hög kvalitet skyddar bättre än ett lås av dåligt kvalitet. Det lönar sig att låsa fast cykeln i ett fast objekt, till exempel i en cykelställning, som man inte kan lyfta upp för att få loss cykeln. Det är alltid ett säkrare alternativ att förvara cykeln i ett cykelförråd eller på den egna balkongen än att lämna cykeln på någon offentlig plats. Ju värdefullare cykeln är, desto noggrannare bör den förvaras.

Gör alltid polisanmälan först

Om din cykel trots allt blir stulen, får du hjälp av polisen och av det egna försäkringsbolaget. Polisanmälan är förutom ett sätt att yrka på straff för gärningsmannen också en förutsättning för att få försäkringsersättning. Om du har en hemförsäkring, kan du ansöka om ersättning för stulen egendom från ditt försäkringsbolag. Fennia behandlar skadeanmälningarna så fort som möjligt. För cirka 80 % av anmälningarna fattas besluten inom tre dagar efter att de lämnats in.

Har din cykel blivit stulen? Kom ihåg följande:

 • Dra dig till minnes grunduppgifterna om den stulna cykeln: inköpsdatum, märke, modell och färg samt cykelns eventuella tilläggsutrustning. Du behöver uppgifterna både för polisanmälan och för försäkringsbolagets skadeanmälan.
   
 • Gör anmälan till polisen innan du kontaktar försäkringsbolaget. Kom ihåg att yrka på straff för gärningsmannen då du gör polisanmälan, det är en förutsättning för att få försäkringsersättning.
   
 • Kontrollera din försäkring och ansök om ersättning från ditt försäkringsbolag.
   
 • Din cykel var väl låst? Försäkringsbolaget ersätter inte en olåst cykel.
   
 • Kontrollera ersättningsbeloppet i samband med skadeanmälan innan du köper en ny cykel som ersätter den stulna, så att du inte överskrider budgeten.
   
 • Kom ihåg att skydda din nya cykel: lås den med ett stabilt lås i ett fast objekt och förvara den inomhus om bara möjligt. Kom också ihåg försäkringen!

Fennias hemförsäkring skyddar också din cykel. Ansök om ersättning per telefon eller via Mitt Fennia.

Fennias anskaffningstjänst hjälper också med anskaffningen av en ny cykel. Ta del av Fennias hemförsäkringar.

2.7.2019

 Skriv ut sidan