Tips för hur du kommer igång med höstmotion

Tips för hur du kommer igång med höstmotion

Frisk luft, vacker natur och suget att bli av med sommarkilona lockar att motionera på hösten. Nu när förkylningssäsongen står och knackar på dörren och arbetsstressen börjar kännas av är det dags att motionera. När du rör på dig förbättrar du motståndskraften och orkar bättre. Att vistas i naturen sänker blodtrycket och lindrar stress.

När kvällarna blir mörkare och vädret kallare lönar det sig att komma ihåg ett par grejer för att höstmotionen ska smaka bättre. Ta del av våra tips för en trevlig och trygg höstmotion.

Rätta kläder är A och O vid höstmotion

Man blir lätt förkyld på hösten. För att det ska vara trevligt att vistas utomhus på hösten är det bra att ha vatten- och vindtäta kläder.

När man rör på sig blir man varm även om det är kallt ute och då är det viktigt att få bort fukten från huden. Om fukten blir kvar, blir man lätt förkyld. Klä därför på dig tekniska plagg mot huden för att leda bort fukt och fyll på med lämpliga lager. Ytterklädernas uppgift är att hålla fukten utanför kläderna, om det skulle råka regna. Vatten- och vindtäta kläder är rätt viktiga i den finska hösten.

Dags att underhålla kroppen på hösten

På hösten är musklerna känsliga för sträckningar och bristningar. Därför är det viktigt med ordentlig uppvärmning före rask motion. Regelbundet kroppsunderhåll gör dina muskler spänstiga och du slipper idrottsskador.

Hösten är en utmärkt tid för att se över sina rutiner för kroppsunderhåll. Värm upp musklerna ordentligt, så att du inte sträcker ljumsken när du hoppar över vattenpölarna. Träna din rörlighet och stretcha ordentligt, senast när du kommer hem. Gör kroppsunderhåll till en njutning, t.ex. under levande ljus iklädd yllestrumpor.

Ljus till cykeln – annars blir det böter

Visste du att man får böta 40 euro om man cyklar utan ljus? Böterna är dock det minsta bekymmer med tanke på de risker som cykling utan ljus medför. Snölös väg och en snabbt rusande cyklist iklädd mörka kläder är en ren katastrofrisk i trafiken.

Även om det inte alltid slår en, så är ljus på cykeln lika viktig i en belyst tätort som i en helt mörk terräng. Städernas ljus stjäl bilistens uppmärksamhet och en cyklist utan ljus syns inte. Utom riktig cykellampa går det bra med en pannlampa eller en hjälm med ljus. Glöm inte baklampan, så att bilisterna ser dig i god tid när de ska köra om dig.

Repetition är kunskapens moder: Låt oss alla använda reflex!

Medierna är fullproppade med reflexkampanjer på hösten. Särskilt bilister vet hur svårt det är att se fotgängare i höstmörkret, men trots det använder bara hälften av finländarna reflex.

Många olyckor och dödsfall där fotgängare är inblandade skulle kunna undvikas med reflex. Vuxna sätter ofta reflex på sina barn och hundar, men av någon anledning glömmer de den egna reflexen. Det finns reflexer för allas smak och tycke, vare sig du vill ha stilfulla designreflexer, en lätt reflexväst för jogging eller en halsduk stickad av reflekterande garn.

Kom ihåg att reflexer räddar människoliv bara när de används. Gör dig synlig och använd reflex!

Om du kör omkull med cykeln eller halkar på löv, får du som Fennias kund hjälp av FenniaVårdaren.

Ta del av tjänsten FenniaVårdare här!

 

 

14.9.2018

 Skriv ut sidan