Tio råd inför resan

Kom ihåg pass, visum och reseförsäkringen. Vår minneslista för resenärer underlättar dina reseförberedelser.

1. Pass, visum och färdbiljetter

Kontrollera i god tid före resan att de behövliga resedokumenten – till exempel pass och visum – är i kraft. Kontrollera också avgångs- och ankomsttider på färdbiljetterna.

2. Försäkring behövs

Kontrollera ditt reseförsäkringsskydd. Om du inte har en fortlöpande reseförsäkring, teckna en tidsbestämd försäkring i god tid. Endast en reseförsäkring som tecknats i god tid omfattar den grundläggande tryggheten. Om du tänker idrotta under resan, kontrollera att idrottsgrenen omfattas av din försäkring. Innan du ger dig av på en bilresa utanför Norden är det bra att kontakta försäkringsbolaget för att kontrollera försäkringsskyddet. När du bilar utomlands är det alltid skäl att ha med sig det internationella trafikförsäkringsintyget, dvs. gröna kortet. Du får det från ditt eget trafikförsäkringsbolag. 

3. Vaccinationer

Skaffa nödvändiga vaccinationer och vaccinationsintyg. Information om vaccinationsbestämmelser får du bl.a. på hälsovårdscentralen, vaccinationspolikliniken och i handboken Matkailijan terveysopas, som ges ut av Institutet för hälsa och välfärd. En resenär bör alltid vara vaccinerad mot stelkramp och difteri och vid behov mot MPR och polio. Beroende på resmålet kan du också behöva andra vaccinationer eller till exempel medicinering mot malaria redan på förhand.

4. Ta med läkemedel

Ta med dig de läkemedel du använder regelbundet. Beakta också eventuella förlängningar av resetiden. Förvara alltid läkemedlen i originalförpackningar och packa ner dem, recepten och de behandlings-instrument du behöver i handbagaget. Kontrollera före flygresan begränsningarna för handbagage. Om du absolut behöver glasögon, är det bra att ha ett par reservglasögon med på resan.

5. Ta med fotokopior

Ta med på resan fotokopior av bildsidan i passet, färdbiljetterna och andra resedokument. De kan vara till hjälp om de riktiga dokumenten försvinner.

6. Ta med reseförsäkringsintyg

Ta med dig reseförsäkringsbrevet eller försäkringskortet. Genom att visa upp någondera får du på de flesta semesterorter sådana läkartjänster som försäkringen ersätter utan att behöva betala på ort och ställe. De avtalsläkare som Fennia anlitar utomlands hittar du på vår webbsida Avtalsläkare utomlands eller på vår mobila webbplats m.fennia.fi. I försäkringsbrevet och på försäkringskortet finns Fennias kontaktinformation i händelse av problem- och nödsituationer.

7. Pengar eller andra betalningsmedel

Ta endast med dig så mycket kontanter som absolut behövs och ta inte alls med värdeföremål som du inte nödvändigtvis behöver. Du kan också ta med valuta i form av resecheckar. Med kreditkort kan du ta ut pengar på ett flertal semesterorter. Kreditkort accepteras emellertid inte överallt som betalningsmedel. Vissa biluthyrningsfirmor och hotell kan dock kräva betalning uttryckligen med kreditkort. Kontrollera att ditt kreditkort är gångbart och om du behöver ta det med på resan. Fråga banken eller researrangören vilken valuta det lönar sig att ta med. Kontrollera också att du har pengar på ditt konto i händelse av nödsituationer.

8. Packningsinstruktioner

Ta aldrig emot föremål av okända personer för transport i ditt bagage. Fäst en lapp med namn och adress på väskan, också på insidan. Beakta transportbolagens anvisningar och villkor och ta del av transportbolagens säkerhetsanvisningar före resan. Du kan fotografera resväskan och väskans innehåll med t.ex. din mobiltelefon. Fotona kan vara till hjälp om väskan försvinner.

9. Lämna kontaktinformation hemma

Lämna till dem som stannar hemma eller till någon annan kontaktperson information om ditt hotell och andra uppgifter som behövs för att nå dig. Lämna också uppgifter om i vilket bolag du har din försäkring.

10. Var i tid på avgångsstället

Kontrollera avgångstiderna före resan och se till att du är på plats i god tid. Kom ihåg att det utöver kön till incheckningen också kan vara kö till pass- och säkerhetskontrollerna.

Mer information om reseförsäkring

13.12.2012

 Skriv ut sidan