Står ditt hem tomt under semestern? Så här undviker du oinbjudna gäster

Under semestersäsongen har inbrottstjuvar högsäsong. Husknep, grannhjälp och larmsystem är bra sätt att förebygga stölder.

1. Lämna inte hemmet så att det ser obebott ut 

Inbrottstjuvarna har koll på hus och boende, särskilt på småhusområden. Om huset står tomt, be till exempel grannen eller någon vän tömma brevlådan regelbundet eller avbryt postutdelningen.

Samtidigt när någon vattnar blommorna inomhus finns det anledning att också vattna växterna på gården och gräsmattan. En uttorkad gräsmatta skvallrar om att ingen är hemma.

Gårdsljus med ett skymningsrelä eller en rörelsedetektor är också bra sätt att få hemmet att se bebott ut. Det lönar sig också att skaffa en belysningstimer som stänger av och slår på belysningen under önskade tider.

2. Be grannarna hålla utkik

I småhusområden är det till stor hjälp om grannskapet som finns på plats håller ett öga på omgivningen och ingriper om de ser att något misstänkt är i görningen. Ömsesidig hjälp lönar sig.

3. Lås dörrar och fönster

Det är säkrast att låsa dörrarna så att vredet spärras och dörrarna inte kan öppnas utan nyckel, eller att låsa dörrarna med polislås. På gamla dörrar är det bäst att montera karmstift, som förhindrar att dörren kan lyftas ur karmen. Kom ihåg att låsa husets samtliga dörrar, utan att glömma skjulet och förrådet. Lämna inte fönster öppna och skydda fönster nära marken.

4. Undvik semestermeddelanden

Lämna inte meddelanden i din telefonsvarare eller på de sociala medierna om att du är på en semesterresa. Offentlig information om en resa är som en inbjudan till tjuvar.

5. Låt en expert bevaka ditt hem och skaffa ett säkerhetssystem

Fäst dekaler om bevakning eller säkerhetssystem t.ex. på postlådan, ytterdörrarna och fönstren.

6. Förhindra brand- och läckageskador

Stäng av strömmen på elektroniska apparater när du åker på semester. Stäng också kranarna till tvättmaskiner, tvättställen och duschar.  Gör en liten kontrollrunda innan du lämnar hemmet, så behöver du inte gå och grubbla över om du stängde av strykjärnet eller inte.

30.6.2017

 Skriv ut sidan