Se till att din julbelysning är säker

Se till att din julbelysning är säker

Var och en kan säkerställa säker användning av julbelysning.

Det lönar sig att kontrollera skicket på gammal julbelysning innan den tas i användning och att kontrollera att kablarna är oskadade och att transformatorerna och ljuslingorna för inom-och utomhus inte har förväxlats. Försök inte reparera ljusprodukter som gått sönder, utan lämna in dem till insamling för el- och elektronikavfall.

Det är bäst att förvara ljusslingor och transformatorer i deras ursprungliga förpackningar, där de ligger i ordning och hålls i skick. På förpackningen kan du dessutom enkelt kolla om ljusslingan eller transformatorn är avsedd för inom- eller utomhusbruk.

Ljusslingor och transformatorer för utomhusbruk ska minst tåla regn. IP-klassningen i produktmärkningen visar om produkten är vattentät. Belysning avsedd för utomhusbruk har i regel en IP44-märkning. Ljusslingor och transformatorer avsedda för torrt inomhusbruk är märkta med IP20. Om det inte finns någon märkning, då är produkten avsedd för inomhusbruk.

Säker användning av julbelysning

  • Läs bruksanvisningen noggrant och följ den.
  • Förvara ljusslingor och transformatorer i deras ursprungliga förpackningar och undvik förvaring i fuktiga rum.
  • Julbelysning avsedd för inomhusbruk ska inte användas utomhus.
  • Kontrollera i vilket skick gammal julbelysning är – använd inte trasiga produkter och försök inte reparera dem. Lämna trasig julbelysning till ett insamlingsställe för el- och elektronikavfall.
  • Byt trasiga lampor och se till att de nya lamporna motsvarar ursprungliga (spänning och effekt).

Tips inför användning av julbelysning

Tukes har plockat fram en finskspråkig handbok för säker och trygg användning av julbelysning och ljusslingor (Valoa pimeyteen). Om du känner dig osäker om en produkt är säker eller inte, kan du i marknadsövervakningsregistret kontrollera vilka produkter som i test inte visat sig leva upp till ställda krav. Registret hittar du på Tukes webbplats.

Handboken Valoa pimeyteen (på finska, pdf)

Marknadsövervakningsregister (på finska)

17.11.2017

 Skriv ut sidan