Så här ser klimatvänligt boende ut i framtiden

Så här ser klimatvänligt boende ut i framtiden

I framtidens drömhus finns det intelligent teknik, energisnåla lösningar – och det är en grad svalare än i hemmen i dag.

Hur ser ditt drömhus ut? Då vi fantiserar om vårt drömhus tänker vi ofta först på ytmaterial och rumshöjd, inte på värmesystem, energisnåla husbolag eller fönsterisolering, även om man borde göra just det. Våra val när det gäller boende utgör en stor andel av koldioxidavtrycket som var och en av oss dagligen lämnar på jordklotet. Nu lönar det sig att börja drömma om solpaneler och energisnåla hushållsapparater.

Trender för framtidens boende ute i världen

I en klimatrapport som IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change) publicerade 2018 konstateras att för att stävja den globala uppvärmningen måste världen vara utsläppsfri senast år 2050. Målet kräver konkreta handlingar också i fråga om att utveckla nya lösningar för boende. 

I Storbritannien har man utarbetat krav på hållbara hem. Regelverket mäter hållbarheten genom nio kategorier, som t.ex. energiproduktion, återanvändning och vattenanvändning.  Det finns behov av ett regelverk, eftersom man i Storbritannien har vaknat till insikt om att största delen av örikets 30 miljoner hem inte klarar av klimatförändringen.

I Tyskland däremot pågår en solpanel-boom. Över 120 000 tyska hushåll har investerat i anskaffning av solpaneler och ackumulatorer. Även om det bara är fråga om en bråkdel av alla tyska hem, ser analytikerna ändringen som ett viktigt steg i riktning mot en framtid med låga utsläpp. Solenergins potentiella mängd är nästan lika stor i Finland som i Tyskland.

Förutom att hitta byggnadslösningar och förnybar energi försöker man också hitta lösningar till hållbart boende med teknikens hjälp. Sakernas internet och AI-assistenter har redan nu fått fotfäste i amerikanska hem i form av Amazons Alexa, Apples Siri och Googles AI-assistent. Med hjälp av teknik kan man till exempel fjärreglera temperaturen i huset eller automatisera elektriciteten så att den slår av i alla hushållsmaskiner då ingen är hemma. 

Tips för klimatvänligt boende

I framtidens boende behöver man inte göra avkall på bekvämligheten, men den måste omdefinieras. En mycket liten förändring som ändå har stor inverkan är att sänka hemmets innetemperatur. Även om vi också på vintern skulle vilja ligga på soffan och slappa iklädda bara t-skjorta, kommer vi i framtiden att vilja ta på oss yllesockor och långärmade tröjor. Ur klimatsynpunkt är det ett mycket bättre alternativ att klä sig varmare än att värma upp bostaden till sommartemperaturer.

Man kan göra  egnahemshus betydligt mer energisnåla genom att täta fönstren och ytterdörrarna och genom att själv enkelt kontrollera uppvärmningssystemet och ventilationen samt hur man reglerar dessa. I en del hustyper har man stor nytta av ett system för frånluftsvärme samt en jord- och luftvärmepump. För att installera sådana system lönar det sig att anlita yrkesfolk.

Om det inte är aktuellt med renoveringar, kan man också spara energi genom små handlingar.

Att vädra snabbt, sänka golvvärmen och reglera ventilationsinställningarna är enkla sätt för att påverka hemmets energiförbrukning. I ett egnahemshus kan man också enkelt påverka energiförbrukningen genom att använda gardiner. Då det blir mörkt kan man hålla värmen inne genom att dra för gardinerna och på dagen då solen gassar håller fördragna gardiner huset svalare. 

Eftersom många redan nu bor i hem där de kommer att tillbringa flera år, ska man inte underskatta vikten av små handlingar i vardagen. Om energisparande inte kommer från ryggmärgen kan man också ta tekniken till hjälp; om man lätt glömmer bort att stänga hushållsmaskiner och släcka lampor kan lösningen vara fjärrstyrning eller timersystem.

 

Läs checklistan för nya bostadssökare

Teckna hemförsäkring och ta del av våra tjänster

 

Källor

Code for Sustainable Homes: Technical guide http://www.planningportal.gov.uk/uploads/code_for_sustainable_homes_techguide.pdf

Carbon Brief, 2019.  https://www.carbonbrief.org/uk-homes-shockingly-unprepared-for-climate-change-says-ccc

Wired, 2019. https://www.wired.com/story/in-germany-solar-powered-homes-are-catching-on/

25.7.2019

 Skriv ut sidan