Så här åker du på semester utan stress – kom ihåg dessa sju saker innan du ger dig av

Så här åker du på semester utan stress

Vi har plockat fram en minneslista på sju punkter som det lönar sig att ta del av innan du åker på semester. När du tar hand om reseförsäkringen och de andra sakerna i listan före incheckning kan du börja njuta av semestern.

Kom ihåg dessa sju saker innan du ger dig av

1. Resedokument

Ta i god tid reda på vilka resedokument du behöver. Kolla att ditt pass gäller och sök visum och elektroniskt resetillstånd (ESTA/ETA) i förväg. Det är bra att ta kopior av samtliga resedokument.

2. Reseförsäkring

Teckna en reseförsäkring för resan. Om du reser minst tre gånger om året, rekommenderar vi att du tecknar en fortlöpande reseförsäkring. Ha alltid reseförsäkringskortet (på finska) med dig på resan och ladda också ner det elektroniska reseförsäkringskortet i mobilen. Du visste väl att Fennias reseförsäkring för familj omfattar alla familjemedlemmar.

3. Läkemedel och vaccinationer

Kolla vilka vaccinationer som rekommenderas för destinationslandet och uppdatera dina vaccinationer. Om du tar med läkemedel på resan, packa dem och eventuella recept i handbagaget i sina ursprungsförpackningar. Beställ det europeiska sjukvårdskortet i god tid och ta med det på resan. Du vet väl hur du ska agera om något oväntat händer på resan?

4. Viktiga telefonnummer

Mata in den internationella ICE-märkningen (In Case of Emergency) framför dina närståendes telefonnummer i mobilen. Spara viktiga kontaktuppgifter, som telefonnummer, du kan ringa till om du tappar kreditkortet eller mobilen eller om de blir stulna.

5. Resemeddelande och reseanmälan

Ta del av destinationslandets aktuella ärenden via utrikesministeriets resemeddelanden och fyll i utrikesministeriets reseanmälan. Håll även dina närstående informerade om var du befinner dig.

6. Packa

Kolla vädret i destinationslandet och tänk på hur och vad du packar med – storleks- och viktgränser för resgods varierar hos olika flygbolag. Se till att ditt namn och din adress står på väskorna. Packa värdeföremål och ett surviverkit för en dag i handbagaget: tandborste, laddare och en extra omgång kläder räddar semestern om väskan du lämnade i lastrummet inte kommer fram. Ta reda på om du behöver destinationslandets valuta med dig.

7. Lämna hemmet i skick

Avbryt postutdelningen om du är borta en längre tid. Dra ut elapparaters stickkontakter och töm kylskåpet på mat som kan bli dålig. Lås dörren med säkerhetslåset.

Se till att ha gott om tid för förflyttningar och för att klara av tidsskillnaden - det sker ofta skador när man är trött och har bråttom. När du vet att allt är okej, kan du luta dig bakåt och börja njuta av semestern.

Ta del av Fennias reseförsäkringar

Räkna ut priset på din reseförsäkring

Teckna reseförsäkring på nätet

31.5.2018

 Skriv ut sidan