Prosit! Så snuvar du förkylningen

Prosit! Så snuvar du förkylningen

Även den starkaste motståndskraften ger ibland vika och tvingar en att vila, vare sig man har tid eller inte att bli sjuk. Här får du fem råd för att bekämpa förkylningssymtom.

1. Zink

Det har pratats mycket om zinkens fördelar vid behandling av förkylningar de senaste åren. Enligt undersökningar kan sugtabletter eller användning av munspray med zink förkorta förkylningssymtom till och med med en tredje del.

För att symtomen ska bli kortvariga ska du börja använda zink inom ett dygn från de första symtomen, och dagsransonen för vuxna ska vara 75 mg. Kolla på burken i vilken form zinken är. Gynna zinkacetat som upptas bättre än sinkcitrat.

2. Mjölksyrebakterier

Mjölksyrebakterier förbättrar motståndskraften enligt undersökningar. Effekten har undersökts mer hos barn än vuxna, och resultaten tyder på att barn har mer nytta av mjölksyrebakterier än vuxna.

Utöver att motståndskraften ökar, så påverkar mjölksyrebakterier förkylningssymtomens varaktighet. Undersökningsresultaten om att mjölksyrebakterier skulle förkorta förkylningar är inte lika tydliga som för zink, men mjölksyrebakterier lär ändå vara ett bra tillskott till cocktailen mot förkylning.

3. C-vitamin

Enligt gamla myter kan du undvika förkylning genom att tanka C-vitamin. Men enligt nya uppgifter har C-vitamin knappt någon effekt på en frisk människas motståndskraft, eftersom en frisk människa ständigt har C-vitamin i lager. Förkylning är en virussjukdom och C-vitamin har inte konstaterats påverka virus.

Även om extra C-vitamin inte påverkar motståndskraften, kan C-vitamin göra att du kryar på dig snabbare. Påståendet grundar sig på den lindrande effekten på luftvägssymtom. Dagsransonen av C-vitamin vid bekämpning av förkylning ska också vara betydligt större än den rekommenderade dagsransonen.

4. Näskanna

En näskanna lindrar om du har täppt näsa och kan förebygga uppkomst av bihåleinflammation. Även om användning av en näskanna kan låta obekvämt, är sköljning med saltvatten behagligt när man väl vant sig.

Det lönar sig att prova en näskanna särskilt när de första förkylningssymtomen dyker upp. Många säger att näskannan sköljer bort förkylningsbacillerna från näsans slemhinnor och lindrar symtomen. Testa en näskanna också vid behandling av allergisk snuva.

5. Vila

Den bästa behandlingen mot förkylning är dock vila, också med tanke på dina medmänniskor. När du skär ned på extra ansträngningar när du är förkyld och låter kroppen motarbeta förkylningsvirus i lugn och ro, kryar du sannolikt på dig snabbare och undviker tråkiga följdsjukdomar.

Även om många tänker att en liten förkylning inte är en tillräcklig orsak att stanna hemma från jobbet, skolan eller dagis, lönar det sig ändå. När du vilar hemma sparar du dig själv och dina medmänniskor från extra förkylningsdagar.

Förkylningssymtomen går vanligen över inom en vecka eller två. Om symtomen drar ut på tiden eller är allvarliga, får du som Fennias kund hjälp av FenniaVårdaren.

Ta del av tjänsten FenniaVårdare här!

 

 

13.9.2018

 Skriv ut sidan