Husdrömmen gick i uppfyllelse

Millas dröm blev sann

Milla Vasama lät bygga ett hus åt sig och sina fyra hundar. Drömmen som känts omöjlig gick i uppfyllelse med hjälp av en duktig byggentreprenör samt Millas familj och vänner.

Milla Vasama öppnar dörren till sitt egnahemshus i Veikkola, vid stranden av sjön Perälänjärvi i Kyrkslätt. Det är inte bara Vasama, utan också Roxy, Greta, Mårten och Bertil som kommer emot oss. ”Pojkarna”, dvs. Mårten och Bertil, hoppar och skäller vilt en stund och har svårt att hålla sig stilla. ”Tanterna” Roxy och Greta tar emot gästerna mera stillsamt. Vasama öppnar dörren till baksidans terrass och släpper ut de fyra hundarna på gården för att de ska få utlopp för sin energi.

– När jag sökte en tomt till mitt hus var det främsta kriteriet en stor gård där hundarna skulle kunna springa fritt, berättar Vasama.  

Från vardagsrummets stora fönster ser man ut över en inhägnad bakgård som sluttar ner mot sjön. Hundarna trivs också på gården för sig själva och på sommaren kan man gå och bada vid sin egen strand. Vasama planerar att bygga en strandterrass och en brygga.

För några år sedan skulle tanken på att bygga ett egnahemshus ha känts omöjlig för Vasama. Med hjälp av vänner, familjen och särskilt en viss Byggare Bob gick drömmen i uppfyllelse och projektet förlöpte överraskande smidigt.

Flyttade närmare naturen för hundarnas skull

Vasama fick sin första hund som 11-åring. Då hon i tjugoårsåldern började studera på annan ort, blev hunden kvar hos föräldrarna. Det gick tio år innan hundar åter blev en stor del av hennes liv.

– Jag var lite över trettio. Jag hade inte hittat någon man eller fått några barn, så jag beslöt mig för att jag var beredd att ta ansvar för en hund, säger Vasama.

Den första hunden som kom till huset var schnauzern Roxy och bara drygt ett år senare fick den sällskap av den australiensiska herdehunden Greta.

– På en promenad blev jag bekant med en hundägare som hade en precis lika gammal hundvalp och vi blev goda vänner. Jag blev så förtjust i min bekants härliga australiensiska herdehund att jag inte kunde tacka nej då jag erbjöds en fostervalp.

Senare kompletterades flocken med ytterligare två herdehundar.

Vasama hade bott hela sitt liv i Västra Vanda, men då hon skaffat hundarna började hon drömma om att flytta till en lugnare miljö närmare naturen. När ett bekant par berättade att de sökte en 70 kvadrats radhusbostad i gott skick i Vanda, märkte Vasama att hon sålt sitt hem som motsvarade den beskrivningen till dem.

– Först efteråt tänkte jag, jaha, vad gör jag nu? 

Byggare Bob bygger rubbet 

På Vasamas gamla arbetsplats pågick ett stort byggprojekt och i samband med det blev hon bekant med två byggentreprenörer.

Vasama berättade för dem att hon sålt sitt hem och att hon drömde om ett egnahemshus. Hon hade redan varit och tittat på några hus i Veikkola som verkade ha ett helt perfekt läge. Läget var lämpligt centralt, men ändå tillräckligt lugnt. Planerna tog en ny vändning då den ena byggkarlen grep sig verket an.

– Jag kallar honom Bob efter Byggare Bob som alltid får saker och ting att hända. Han sa åt mig att inte kan du som är så kass på att renovera köpa något gammalt hus, och sedan lovade han att bygga ett hus åt mig, berättar Vasama. 

– Jag tittade bara på honom och sa att det kunde han glömma, eftersom jag inte vet nånting om byggande.

Vasama hade bara hört skräckhistorier om hur folk hamnar i klistret med sina byggprojekt. Men plötsligt hade jag slutat söka efter egnahemshus och köpte i stället en tomt på drygt 1800 kvadrat. Snart var huset under planering.

– Jag berättade vad jag hade för önskemål och entreprenören ritade huset på rutpapper. Därefter ritade husleverantörens yrkesfolk de officiella ritningarna till huset. Jag koncentrerade mig på att välja material och möbler som jag tyckte om.

Under tiden som byggprojektet pågick bodde Vasama hos sina föräldrar.

– De har varit till ovärderlig hjälp. Mamma har skött hundarna då jag själv har yrt mellan min arbetsplats och tomten. Mina föräldrar har också annars stött och uppmuntrat mig i projektet.

På våren 2017 påbörjades grundarbetet på tomten. Över 40 träd skulle fällas och tonvis med sten flyttas. I november 2017 kunde Vasama flytta till stranden av Perälänjärvisjön, drygt ett år efter att byggprojektet påbörjades.

Drömmen gick i uppfyllelse 

Solen börjar gå ner över sjön och tänjer ut trädens skuggor. Skogshuggaren har huggit ner en stor poppel på gården. En trave stockar väntar på att bli hämtad. Egentligen har hela gården kommit till genom samarbete mellan Vasama och hennes vänner. Tillsammans har de också byggt en stor terrass.

– Gården var bara en leråker när vi flyttade hit. Tillsammans med mina vänner har vi just byggt ett nätstängsel och brett ut två lastbilslass med jord på gården.

Gården och hemmet har i stor utsträckning planerats på hundarnas villkor. I stället för planteringar finns det mycket plats att springa på. Från terrassen leder en dörr direkt till grovköket, där man kan tvätta leran av hundarna. Hundarna har också ett eget rum, med en stängbar port i dörröppningen.

Det bästa med huset är den stora gården och att hundarna får springa fritt där ute.

– Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig att jag hittar en tomt med egen strand. Min långvariga dröm har gått i uppfyllelse. Jag har inte ångrat en dag.

Det enda som överraskade Vasama var hur smidigt och lätt projektet förlöpte. Det ska byggaren ha tack för.

– Utan Byggare Bob skulle det här huset inte finnas. Han fick saker och ting att hända.

En hemförsäkring tryggar ditt hem. Se vilken hemförsäkring passar just dig.

2.7.2019

 Skriv ut sidan