Höstlig minneslista för bilister – för att vintern inte ska överraska

Höstlig minneslista för bilister – för att vintern inte ska överraska

Hösten är en utmanande årstid för vägtrafikanter. Överraskande halka, ökande mörker och olika serviceåtgärder som måste göras på bilen inför vintern orsakar gråa hår för bilister som vant sig vid somriga körförhållanden. När du går igenom listan nedan i god tid är du inte en av de bilister som överraskas av vintern.

Bilen i vinterskick

Ha koll på vinterdäckens skick
Kolla vinterdäcken i god tid. Det lagenliga mönsterdjupet på vinterdäck är 3 mm. Men om du vill köra tryggt även i slask och tö, byt däcken när mönsterdjupet är under 6 mm.

Byt däck i god tid
Byt till vinterdäck hellre en månad i förtid än en dag för sent. Du kan byta till dubbfria däck genast när vädret blir kallare, till dubbar tidigast den 1 november eller när väglaget så kräver. Om du tänker köpa nya däck, satsa på kvalitet.

Byt till vätska som tål köldgrader
Spolarvätska som fryser till is på vindrutan på en motorväg är inte trevligt. Om du inte kör så mycket, häll i spolarvätska som tål köldgrader genast på hösten. Dieselbilister rekommenderas att byta bränslet till vinterkvalitet i god tid för att inte bli överraskade av kölden.

Proffstips: rengör vindrutan ordentligt – både på insidan och på utsidan!
Även om vindrutan ser ut att vara ren i dagsljus kan mötande strålkastare i mörker avslöja smuts och till och med begränsa sikten. Om vindrutan är smutsig på insidan, hjälper det inte att använda vindrutetorkarna. Spara dig själv från förskräckelse (eller ännu värre) genom att rengöra vindrutan på insidan åtminstone på hösten.

Kom igång med vinterbilism

Skarpögd i skymningen
Hälften av dödsolyckorna där bilister och fotgängare är inblandade sker i skymningen. Mörkret ger skydd åt älgar som rör på sig mycket under höstens jaktsäsong och särskilt åt fotgängare som klär sig i svart. Det gäller att vara särskilt skarp bakom ratten i mörkret, både i tätorten och på landsvägen.

Var redo att värma upp bilen
Det lönar sig att värma upp bilen när temperaturen sjunker till minusgrader. Gräv fram värmesladden eller fjärren till Webasto i god tid. Uppvärmning av motorn redan i små köldgrader är bra för motorn och bränsleförbrukningen.

Följ väderleksprognoser
Inte ett enda snöfall eller nattfrost kommer plötsligt, utan meteorologerna vet senast kvällen innan hurdant morgondagens väder blir. Om vädret ändå överraskar, lämna bilen med sommardäck hemma. Om du är tvungen att köra bil, se till att ha gott om tid för resan. Inte ens med vinterdäck klarar man av att köra resan till jobbet i snökaos på samma tid som på en bar väg.

Kör enligt väglaget, inte enligt hastighetsbegränsningen
Varje bilist vet att bromssträckan är betydligt längre på is än på asfalt, att sikten är sämre i häftigt snöfall än i soligt väder och att det gäller att vara ytterst försiktig med styrningen när det är 5 cm slask på vägen. I dåligt väder är det tillåtet och högst rekommenderat att köra saktare än hastighetsbegränsningarna anger. Om man bara kom ihåg dessa faktorer bakom ratten, skulle man undvika löpsedlar om kedjekrockar som publiceras varje vinter.

Spara bilistens viktigaste nummer i din mobil

Som vår fordonsförsäkringskund har du tillgång till tjänsten Fennias bilassistans 24h. Vi står till tjänst i samtliga fordonsskadeärenden dygnet runt.

Fennias bilassistans 24h, tfn 010 503 2001*
*Samtal till våra servicenummer som börjar med 010 5 kostar 8,35 cent/samtal + 16,69 cent/min.
 

 

4.10.2019

 Skriv ut sidan