Hjälp, jag tappade nycklarna!

Hjälp, jag tappade nycklarna!

Nästan alla har någon gång tappat nycklarna. Nycklar kan tappas ur fickan, försvinna med handväskan och glömmas här och där.

Vet du hur man förvarar nycklar tryggt och säkert och vad du ska göra om du tappar nycklarna? Och när är det bäst att kontakta försäkringsbolaget?

Genom att förvara nycklar tryggt skyddar du även ditt hem

En stor del av bostadsinbrotten begås med borttappade eller stulna nycklar. Ofta glömmer man att nycklar med kontaktinformation är en ren inbjudan för inbrottstjuvar. Förvara aldrig nycklar med information som kan kopplas till en adress eller som avslöjar var nycklarna går eller med annan personlig information som avslöjar ägaren till nycklarna. Tänk också på var det är tryggast att förvara reservnyckeln: under dörrmattan eller hos släktingen som bor granne.

Förvara alltid nycklar så att du inte tappar dem av misstag. Om du är rädd att nycklarna försvinner ur fickan, väskan eller skolryggsäcken, lönar det sig att fästa nycklarna i fickan med ett band. Särskilt hos barn är det tryggaste sättet att förvara nycklar runt halsen. Notera att av säkerhetsskäl ska nyckelbandet ha en säkerhetsutlösare.

När ersätter försäkringen borttappade nycklar?

Försäkringen ersätter kostnader för omläggning av lås om den borttappade nyckeln hade sådan information som det går att koppla till dig eller din bostad. Om objudna gäster hinner besöka din bostad före dig, kan du naturligtvis ansöka om ersättning för stulen egendom och för övriga skador som uppstått i samband med inbrottet.

Om din stulna väska innehöll både hemnyckeln och din kalender med alla dina personuppgifter, ska låsen omläggas omgående. Eftersom det då är enkelt att gissa var nycklarna går, står försäkringsbolaget för kostnaderna för omläggning av låsen.

Detsamma gäller om nyckelknippan består utöver av hemnyckeln också av bilnyckeln, som enkelt kan kopplas till din bil, eller om nycklarna blir stulna från din bil då kan tjuven koppla biluppgifterna till din hemadress. Även i detta fall står försäkringsbolaget för kostnaderna för omläggning av låsen.

Om du tappar nycklarna, gör så här:

  1. Leta efter nycklarna på platser där du kan tänka dig ha tappat dem.
  2. Om du inte hittar nycklarna, meddela servicebolaget, hyresvärden eller låssmeden omgående. Omläggning av lås rekommenderas alltid när nycklar tappas bort. Omläggning är särskilt viktigt och brådskande om man kan koppla nycklarna till dig eller din bostad.
  3. Om nyckelknippan t.ex. haft jobb- eller bilnycklar, meddela genast din arbetsgivare och se efter din bil.
  4. Om nycklarna och eventuell annan egendom blivit stulna, meddela polisen. En polisanmälan gör du enkelt på Polisens webbplats.
  5. Anmäl borttappade eller stulna nycklar på Mitt Fennia eller ring vår ersättningstjänst. Om nycklarna haft information som kan kopplas till dig eller din lägenhet, ersätter vi kostnader för omläggning av lås.

18.6.2018

 Skriv ut sidan