”Här och nu är det enda som räknas” – På havet känns vardagen avlägsen

Fennia - På havet känns vardagen avlägsen

Anne Isotalo kan inte tänka sig ett liv utan båt. Hennes hobby har följt henne sedan ungdomen och lärt henne tolka havets nycker.

Med en slätslipad, solvarm klippa under picknickfilten, omgiven av naturen i all sin skönhet – regn, dimmor, stormar och åskväder, stekheta dagar, solnedgångar och spegelblankt vatten. Så tillbringar Anne Isotalo en perfekt sommar. 

För Anne som vuxit upp nära stranden har havet alltid varit ett viktigt element, men båthobbyn gjorde havet till en livsstil. Nu har det gått över trettio år sedan Annes första seglingstur, och hon delar upp sin fritid mellan segelbåten, motorbåten och stugan vid havet.

Kärlek vid första seglingsturen

Undrar hur den här mannen klarar sig vid rodret, tänkte tjugoåriga Anne när hon steg i sin nya pojkväns båt. Hon var en oerfaren båtfarare och helt beroende av honom. Men Anne blev imponerad av mannens säkerhet på sjön, och både han och båten stannade i hennes liv för gott. Under årens lopp har både båten och familjen blivit större.

– När vi var yngre tillbringade vi all fritid på havet från valborg till oktober. Barnen visste väl inte ens att man kan göra något annat på veckosluten och semestern, säger Anne med ett skratt.

Sin nuvarande segelbåt äger Anne och hennes man tillsammans med två andra par. Varje sommarlov inleder de med en numera traditionell seglats till Hangö, och fortsätter därifrån mot Skärgårdshavet och Stockholms skärgård. Båtlivet är en bra motvikt till det hektiska jobbet som projektledare.

Bondförnuft hjälper på havet

Båtlivet går inte alltid som på Strömsö. En gång övernattade Annes tonårsson i segelbåten när någon körde över bojlinan och båten törnade mot stranden. Familjen har också behövt sjöräddningshjälp när en våg från ett kryssningsfartyg oväntat kastade upp den förankrade båten på ett grund.

– På havet är du ensam i akuta situationer. Att tänka på säkerheten är a och o, konstaterar Anne.

Det gäller att ha en giltig hem- och olycksfallsförsäkring för att skydda båten och passagerarna. I sjönöd bogserar Sjöräddningssällskapets avgiftsbelagda service Trossen båten och besättningen i land.

Det är också viktigt med framsyn. När båten besiktas kontrollerar man att den nödvändiga säkerhetsutrustningen, till exempel brandsläckare, flytvästar och kastlinor, är i skick. Allra viktigast är ändå bondförnuftet.

– Det lönar sig inte att trotsa vädret. Om du blir överraskad av ett åskväder är det bättre att ändra tidsplanen än att riskera ett blixtnedslag i masten.

Skärgården som livsstil

Anne och familjen seglar helst i Åbolands, Ålands och Stockholms skärgård. Där finns många olika utflyktsmål som ger variation: både stora städer och små, vindpiskade holmar med naturhamnar finns inom räckhåll. En gästhamn behövs åtminstone för att kunna duscha, tvätta kläder och göra inköp.

Att bo i båt, vara ute i friska luften och träffa nya människor är viktiga delar av livsstilen. Ute på däck i skymningen bekantar man sig med andra båtmänniskor. Båtlivet är den enda gemensamma nämnaren.

– Ingen känner till den andras bakgrund. Var du arbetar eller bor är helt sekundärt. Här och nu är det enda som räknas, beskriver Anne.

Efter att barnen flugit ut har långseglatserna allt oftare bytts ut mot korta motorbåtsturer från sommarstugan. Oavsett vad som händer behöver Anne ändå stunderna vid havet.

– Det är en fascinerande frihetskänsla som infinner sig när man inser att den här smala Finska viken hänger ihop med alla andra hav på jorden. När du dessutom har solens glitter på vattenytan och vågornas skvalp behövs ingen annan terapi.

 

Här kan du läsa mer om Fennias båtförsäkringar.

1.7.2019

 Skriv ut sidan