Från äggcocktail till havregrynsgröt – för Elsa Ahonen är motion en livsstil

Elsa kan inte föreställa sig ett liv utan motion.

Fyrtioåriga Elsa Ahonen kan inte föreställa sig ett liv utan motion. Regelbunden motion håller kroppen frisk och gör henne till en snällare mamma.

Glasdörrarna stängs mjukt bakom Elsa Ahonen när hon stiger ut. Elsa böjer sig ner för att kontrollera att joggingskornas snören är ordentligt knutna innan hon sätter iväg. Hennes dag i en ortopedisk operationssal har fyllts av titthålskirurgi på axlar och armbågar.

Den stora betonggrå sjukhusbyggnaden, där Elsa har tillbringat sin dag, försvinner vid horisonten. Men Elsa har lagt den bakom sig och styr stegen hemåt. Steg för steg försvinner också arbetet ur tankarna.

Kraftsport i operationssalen

Elsa har svårt att föreställa sig ett liv utan idrott och det endorfinrus som idrotten ger. Som ung spelade Elsa basket på FM-nivå och drömde om en idrottskarriär. Elsa blev inte proffsidrottare, men en god kondition och sunda levnadsvanor är viktiga också i arbetet på sjukhuset.

 – För mig betyder motion att man upprätthåller sin funktionsförmåga. Om jag inte tog hand om mig själv skulle jag kanske inte? vara arbetsför, berättar Elsa, som är operationssjukskötare.

Arbetet i operationssalen är fysiskt. Att flytta nedsövda patienter från ett operationsbord till en säng kräver muskelstyrka. Ibland står Elsa orörlig i flera timmar under arbetsdagen och håller i en kamera eller olika instrument under långa tider. För det behövs statisk styrka.

Beroende av motion

Bortsett från några korta pauser har Elsa rört på sig aktivt under hela sitt liv. I sin barndom tillbringade hon merparten av fritiden med att leka kyrkråtta, burk, nata och andra utomhuslekar som de flesta förortsbarn känner till. Som tolvåring gick Elsa med i ett basketlag som snart tävlade på FM-nivå.

Även om hon inte längre motionerar lika målinriktat som när hon var ung, känner sig tvåbarnsmamman rastlös om hon inte får träna regelbundet.

– Om jag t.ex. har varit förkyld och inte rört på mig på en längre tid märker jag också att jag blir en argare mamma än vanligt. Jag behöver motion, säger Elsa.

Hon är beredd att ge avkall på mycket annat för att få motionera.

– I värsta fall äter vi färdigmat och låter gräsmattan vara oklippt. För mig är motion en livsstil och det är jag inte beredd att ge avkall på.

Äggcocktail som träningsmat

Som yngre motionerade Elsa ibland hårt och intensivt. Före träningen kunde hon knäcka tre ägg i ett glas, vispa ihop dem med socker och svepa i sig blandningen. För en tjugoåring var det ett utmärkt sätt att förbereda sig inför en idrottsprestation.

En fyrtioårings kropp kräver lite mildare tag och uppvärmning. Äggcocktailen har också ersatts av havregrynsgröt och annan näringsrik mat.

– När man blir äldre kan man inte ta i lika hårt som tidigare. Nuförtiden värmer jag upp och förbereder mig ordentligt.

Försäkring ger trygghet

För ett par år sedan började Elsa spela basket igen. Trots en paus på tjugo år har Elsa märkt att spelskickligheten finns kvar. Däremot är reaktionshastigheten en annan än när hon var 16.

Elsas knän är slitna och hon har stukat sina vrister, men lyckats undvika allvarliga idrottsskador och olyckor. Som skydd för sitt aktiva liv har Elsa också en olycksfallsförsäkring.

– Jag skulle inte våga vara utan försäkring. Den ger också ekonomisk trygghet om något skulle hända, funderar Elsa.

Hennes orangea löparjacka fladdrar i den lätta vinden. Bakom raden av tujor skymtar ett vitt hus. Elsa sneglar på sin telefon: det tog en dryg timme att springa den tio kilometer långa vägen hem. Hennes ansikte skiner av belåtenhet. Att springa hem från jobbet är mycket mer än en fysisk förflyttning. När man springer försvinner arbetet ur tankarna, hjärnan vädras, och familjen som väntar hemma får ta emot en glad mamma.

Visste du att en olycksfallsförsäkring kan utökas till att också omfatta förenings- och tävlingsidrott och farliga idrottsgrenar. Läs mer om olycksfallsförsäkringar.

 

30.8.2019

 Skriv ut sidan