Dubbar eller dubbfritt? Vad ska man tänka på när man väljer vinterdäck?

 Vad ska man tänka på när man väljer vinterdäck?

Båda vinterdäcken, med dubbar eller utan, har sina trogna användare. Vare sig du redan valt din sida eller inte får du här lite att tugga på.

En stor del av finländarna väljer även i höst dubbdäck, trots att dubbfria däck blivit allt mer populära i Europa. Till exempel i Sverige är det förbjudet att köra med dubbar på vissa vägar och i vissa städer i Norge tar man ut en separat avgift för användning av dubbar. I vissa förhållanden är dubbar utan like.

Körförhållanden påverkar valet av vinterdäck

Dubbar biter sig pålitligt fast i den isiga vägytan och fungerar utmärkt både i snö och i slask. Dubbdäck jämnar ut de vintriga förhållandena i Finland bättre än dubbfria däck. Därför kan man lita på dem i alla vinterförhållanden.

Högljudda dubbar är dock helt onödiga på bara vägar. Enligt nya undersökningar ligger högklassiga nordiska dubbfria däck inte mycket efter dubbdäck vad gäller väggrepp på is, och i torrsnö är dubbfritt till och med bättre än dubbar. Dubbfritt kan alltså vara ett tryggare och bekvämare alternativ än dubbar för dig som kör på saltade vägar i söder eller i kölden i norr.

Notera att dubbfria däck avsedda för Mellaneuropa inte passar för finska förhållanden. Kolla att markeringen Q (160 km/h) eller R (170 km/h) finns på sidan av däcket. Högre siffror antyder att däcken är avsedda för mellaneuropeiska vägar.

Dubbfritt passar för förutseende körstil

Om du kör lugnt och förutseende och håller tillräckligt säkerhetsavstånd, klarar du dig galant med dubbfritt. Förhållandena kan förändras under dagen, även i snabb takt, varvid dubbfria däcks eventuellt växlande väggrepp kan överraska en oerfaren bilförare.

Trots att nya bilars ABS-bromsar och stabiliseringsprogram korrigerar förarens misstag, passar dubbfritt bäst för lite mer erfarna vinterförare. Med dubbfritt hamnar man lättare i sladd, vilket är svårare att räta ut än med dubbar. Till en bil som saknar ny säkerhetsteknik och som körs av en oerfaren förare kan det vara tryggast att skaffa dubbdäck.

Skillnader i körkomfort

Dubbfritt är rätt alternativ för dig som föredrar körkomfort. Även om dubbar har utvecklats mycket vad gäller körkomfort, är dubbfria däck tystare och drar mindre bränsle.

Dubbfritt gör dessutom däckbytet smidigare. Du kan byta till dubbfritt genast när vädret blir kallare och undvika rusning i däckaffärer. Dubbfritt är absolut tryggast då man inte ännu vill byta till dubbar, men risken för svart is redan finns. På sommaren ska man dock inte använda dubbfritt, eftersom väggreppet är dåligt på sommaren och dubbfria däck inte tål slitning i varmt väder.

Dubbar sliter på vägar

Den främsta anledningen att gynna dubbfria däck är att de sparar på vägar och miljö. Dubbar sliter på vägar och orsakar gatudamm som framför allt i städer försämrar luftkvaliteten och leder till hälsoproblem.

Dålig asfalt sliter mer på däck och drar mer bränsle året runt. Dessutom bidrar dålig asfalt till ökat behov av vägunderhåll. Miljöfrågor är en bra anledning att gynna dubbfritt när man inte behöver dubbar.

Vilka vinner, dubbar eller dubbfritt?

Däcktillverkarnas tester visar att dubbar har bäst väggrepp på fuktig is, men forskningsinstitut ifrågasätter testernas opartiskhet. Det är upp till dig som konsument att bestämma vem du tror på.

När man pratar om däcktrygghet är däckskick det som avgör. Dåliga dubbdäck är inte bättre än högklassiga dubbfria däck eller vice versa. Satsa alltså på kvalitet när du köper nya däck och se till att gamla däck har tillräcklig slityta. Det lagenliga mönsterdjupet på 3 mm är tok för litet i dåliga vinterförhållanden.

Dragkampen fortsätter och det lär inte finnas några entydiga svar. Hur som helst, så är det klart att körskicklighet och tålamod är a och o vad gäller trafiksäkerhet. Otillräckligt säkerhetsavstånd och hög hastighet leder till fler trafikolyckor än fel val av vinterdäck. I finska väderförhållanden är det körskicklighet som avgör, inte dubbar eller dubbfritt.

Plus och minus

Dubbar

+ Säkert val vid växlande väderförhållanden
+ Bra väggrepp på hala och isiga vägar
+ Egenskaperna har utvecklats rejält de senaste åren
- Sliter på vägar och orsakar gatudamm
- Körbuller och högre bränsleförbrukning
- Däckbyte ska göras vid bestämd tidpunkt

Dubbfritt

+ Tysta och trevliga att köra
+ Miljövänliga, sliter mindre på vägar och drar mindre bränsle
+ Kan bytas genast när vädret blir kallare
- Tvivelaktigt väggrepp på hal is
- På grund av växlande kvalitet gäller det att satsa på däckval
- Kanske inte det tryggaste valet till en gammal bil eller en oerfaren förare.

Ta del av våra fordonsförsäkringar

Räkna ut priset på fordonsförsäkringen

4.10.2019

 Skriv ut sidan