Bara den som har återhämtat sig kan ge sitt bästa

Bara den som har återhämtat sig kan ge sitt bästa

På samma sätt som det är viktigt att du återhämtar dig från fysisk belastning är det mycket viktigt att du återhämtar dig också efter mental belastning. När stressnivåerna har sjunkit, mår du bättre både hemma och på jobbet. Du är mer kreativ, lär dig lättare, minns saker bättre och får en bättre sömn – det är lättare att vara en trevlig person.

Människans prestationsförmåga förbättras genom stress, man blir piggare och mera alert. Därför är kortvarig stress i regel bra. Viktigare än att undvika stress är att se till att man har god balans mellan stress och återhämtning. Med återhämtning avses i praktiken det att kroppen återhämtar sig fysiskt och mentalt till situationen före belastningen.

Man kan inte tvinga återhämtningen, utan man får bara låta det ske. Därför är det viktigt att vi i vår hektiska vardag hittar sådant som hjälper oss att slappna av.

Vad händer om du inte återhämtar dig tillräckligt?

Den som inte ger sig tid för återhämtning under en längre tid blir utbränd. Utan tillräcklig återhämtning orkar man inte med arbetslivet eller den hektiska fritiden, och den långvariga stressen börjar ge både fysiska och psykiska symtom.

Långvarig stress ger förhöjt blodtryck, orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, syns i blodvärden och försämrar kroppens motståndskraft. När hjärnan går på halv effekt, orkar man inte och både motivationen och meningen i vardagen blir lidande. Följden är att fel och risker för olycksfall ökar. Brist på vila påverkar humöret och får tankarna att fastna i samma spår, vilket kan leda till inlärnings- och minnesstörningar.

Hur vet jag att jag återhämtat mig tillräckligt mycket?

Vid långvarig stress börjar symtomen på otillräcklig återhämtning kännas normala. Om de nedan uppräknade symtomen redan är en del av din personlighet eller din vardag, är du på djupt vatten.

Typiska fysiska symtom på långvarig stress

Typiska psykiska symtom på långvarig stress

Vanligt vid långvarig stress

 • huvudvärk
 • hjärtklappning
 • magbesvär
 • hudproblem
 • håravfall
 • viktökning
 • svettning
 • mycket förkylningar
 • sömnproblem
 • irritation
 • ångest
 • svårare att fatta beslut 
 • spänningar i nacken och axlarna
 • bita ihop tänderna och strama hakmuskler
 • knäppa med fingrarna eller dingla med benen
 • knyta nävarna

Ett behändigt sätt att följa med både sin stressnivå och återhämtning är ett aktivitetsarmband eller en smartklocka. De finns nu tillgängliga för alla. En klocka som mäter pulsintervaller kan vara ett bra hjälpmedel för att kontrollera återhämtningen.

Om du känner igen stressymtom från listan ovan eller om ditt aktivitetsarmband visar att du ständigt återhämtar dig för lite, lönar det sig att genast göra något åt saken. Om symtomen drar ut på tiden och dina egna avslappningsmetoder inte räcker till, ska du söka hjälp. Ju snabbare du söker hjälp, desto lättare är det att byta riktning.

Hitta de återhämtningssätt som passar dig bäst

Många försöker lätta på stressen med alkohol, nikotin eller godisätande. Visst kan man känna sig mer avslappnad en stund efter ett glas, men i verkligheten gör det återhämtningen långsammare. Alkohol har stor betydelse för till exempel sömnkvaliteten, och tillräcklig sömn har i sin tur stor betydelse för återhämtningen. När man börjar ta en sängfösare för att slappna av kommer man lätt i en ond cirkel och glider mot det sämre.

Var och en återhämtar sig på sitt sätt. Det som fungerar bra för din kollega, kanske inte alls passar dig. Vad som är effektiv återhämtning för dig, kan höja stressnivån hos din maka. Det viktigaste är att du lär dig känna igen det som fungerar just för dig.

Här några tips för återhämtning som är bra att testa.

1. Undanröj onödiga stressfaktorer i ditt arbete

Det räcker inte enbart med att vila under veckosluten, utan man ska kunna återhämta sig varje dag. Därför lönar det sig att undanröja onödiga stressfaktorer och ta tid för återhämtning också under arbetsdagen. När du har återhämtat dig bra är du både bättre på jobbet och trevligare under fritiden.

 • Ta alltid mikropauser när hjärnan börjar gå på högvarv, återgå till arbetet när din koncentrationsförmåga medger. På så sätt får du mera till stånd. I informationsarbete är det bra att ta paus med 45 minuters mellanrum.
 • Sluta multitaska. Hjärnan klarar inte av att behandla flera saker på en gång. Stäng av notiser i olika program alltid när det är möjligt och koncentrera dig på en sak åt gången. Lär dig känna igen sådant som belastar dig i onödan och våga sluta med det.
 • Boka in tid i kalendern för att uträtta löpande ärenden. Överraskande uppgifter avbryter arbetet och ökar känslan av brådska. När du har bokat tid för överraskningar färdigt i kalendern, behöver du inte stressa när något dyker upp.
2. Hitta en motionsform som passar dig

Motion hjälper dig tänka på annat än dagens mödor, och god fysisk kondition främjar återhämtningen. Det finns säkert en motion som passar dig bara du modigt testar olika motionsformer.

 • Gör det som känns bäst. För en kan det fungera med hårdträning, en annan gillar en lugn yogaövning för att glömma tankarna på jobbet. Välj just den motionsform som känns mest lockande i dag. Det är viktigare att du rör på dig än att du följer ett målinriktat träningsprogram.
 • Rör dig regelbundet. Det viktigaste med motion är att den är regelbunden. Endorfinerna som frigörs vid motion gör under i hjärnan. Regelbunden motion och god fysisk kondition är särskilt viktiga för alla som jobbar med informationsarbete.
 • Gå i skogen alltid när du har möjlighet. Det finns forskningsresultat som visar att människans stressnivå påverkas gynnsamt av att man tillbringar tid i naturen. Gå en promenad, spring en runda eller gör ett gympapass i naturen. När du kombinerar natur och motion gör ditt motionspass extra gott för återhämningen.
3. Ät rätt och sov gott

De här två sakerna kan kännas självklara, men i vardagen hamnar de ofta i skymundan. Utöver att sova tillräckligt kan du orka bättre under dagen genom att boosta orken med mat och vila.

 • Ät regelbundet. Din prestationsförmåga är jämnare, om du äter små mellanmål mellan måltiderna. Dessutom är det lättare att äta rätt och göra kloka val i fråga om maten när du inte blir alltför hungrig.
 • Sov eftermiddagssömn om det bara är möjligt. En eftermiddagssömn på högst 20 minuter piggar upp skönt under dagen. När tuppluren inte blir för lång känner du dig inte dåsig och får inte svårt att somna på kvällen. Notera att en eftermiddagssömn aldrig kan ersätta tillräcklig nattsömn!
4. Träffa vänner

Social samvaro har minskat mycket i och med användningen av smartapparater. Det är oroväckande, eftersom sociala kontakter har stor inverkan på återhämtningen.Även om du skulle få hur många meddelanden som helst under dagen, ersätter bilderna och textmeddelanden aldrig riktiga möten mellan människor.

 • Inför telefonfria stunder hemma. I dag har vi telefonen med oss överallt. Kom överens om att ingen knappar på sin mobil vid matbordet eller på kvällen när det är läggdags och låt i stället samvaron med de närmaste vara det viktigaste då. Genom att fråga och lyssna på hur din maka eller dina barn mår, bidrar du till att både du och dina närmaste orkar bättre, utan att ens märka det.
 • Ta med kompisen.Alla vet vi hur bra det känns, när man träffar en vän och kan utbyta tankar. Kom överens till exempel om en gemensam motionsrunda varje vecka eller bjud in din kompis på kaffe ex tempore. Det är konstigt hur mycket det lättar på stressen.
 • Ta hänsyn till dina närmaste.  Din ilska håller sig i schack också en dålig dag, när dina närmaste i sin tur visar hänsyn mot dig. Genom att visa hänsyn skapar du alltså en positiv cirkel av bättre återhämtning kring dig.

8.2.2019

 Skriv ut sidan