Är det redan dags att byta till sommardäck?

Är det redan dags att byta till sommardäck?

Byt till sommardäck när det inte längre finns risk för halka. Om köldgrader är att vänta, avvakta med bytet.

Enligt lagen får vinterdäck med dubbar användas till slutet av mars eller till den måndag som infaller direkt efter påsken, beroende på vilket datum som infaller senare. Vinterdäck får alltså i år användas fram till den 24 april. Om vädret kräver, kan vinterdäck användas längre än så.

Kontrollera skicket på däcken

Kontrollera skicket på däcken innan du byter dem. Däckens mönsterdjup och lufttryck påverkar körsäkerheten, så det lönar sig att hålla ett öga på mönsterdjupet och lufttrycket, och granska eventuella skador på däcken.

Mönsterdjup

Mönsterdjupet på sommardäck ska vara minst 1,6 mm. Med tanke på körsäkerheten, till exempel för att undvika vattenplaning, är det rekommenderade mönsterdjupet fyra millimeter. Mönsterdjupet mäter du enkelt med ett tvåeurosmynt, vars silverring är på cirka 4 mm. Stick slanten i däckens huvudmönster. Om slantens silverring syns bakom mönstret, är det bäst att överväga nya däck.

Spänn bultar och justera castervinkel

När du byter däck spänn bultarna på dem ordentligt, men inte för hårt. Bultarna ska spännas om efter hundra kilometer. I samband med däckbyte lönar det sig också att justera castervinkeln.

Lufttryck

Lufttrycket i däcken påverkar väsentligt manövreringen av bilen och dess bränsleförbrukning. Kontrollera lufttrycket i däcken regelbundet, minst en gång i månaden och alltid i samband med däckbyte. Rekommenderat lufttryck hittar du i bilens manual och ofta även i bränsletankens påfyllningsöppning eller i den främre dörrkarmen. Redan 0,5 bar för lite luft leder till att däcken slits ojämnt och att bränsleförbrukningen ökar till och med 2 dl per 100 km.

Byt däck tryggt

Se till att använda trygga verktyg om du byter däck själv. Bilens egen domkraft är ofta avsedd för nödsituationer och inte för kontinuerlig användning. Det rekommenderas att skaffa en ordentlig halldomkraft som lämpar sig för säsongbyte av däck.

Välj ett tryggt ställe med ett jämnt och stadigt underlag för däckbyte. Kontrollera att bilen lyfts från rätt ställe och att bilen inte kan falla av domkraften. För säkerhets skull lönar det sig att placera ett lösdäck eller en bock under bilen. Om bilen endast vilar på domkraften ska man inte lägga sig under bilen för att utföra reparationer.

20.3.2017

 Skriv ut sidan