Äntligen ett eget hem

Fennia - Äntligen ett eget hem

Hannah har tagit ett mellanår och uppskattar lugnet och de höga rummen i sitt första egna hem. Flytten till en egen lägenhet är ett viktigt steg mot vuxenlivet.

Fönstren i enrummaren på bottenvåningen vetter mot en fridfull innergård där solstrålarna dansar på staketet. Bostaden är tyst och bara kaffepannan puttrar på gasspisen.

I hallen ligger en hög tomma flyttlådor, och tavlor inslagna i skyddsemballage lutar mot väggarna i väntan på att bli upphängda. Allt annat har hittat sin plats i 19-åriga Hannah Hasans första egna hem.

– Första natten sov jag riktigt djupt. Jag var trött efter flytten och slocknade direkt. När jag vaknade på morgonen visste jag inte genast var jag befann mig. När jag kom ihåg det var jag så nöjd – just det, jag är i mitt nya hem!

Ett steg mot självständigt liv

Hannah hade redan funderat ett tag på en egen lägenhet. Drömmen blev realistisk efter gymnasiet när Hannah började jobba och tjänade egna pengar. Flytten hemifrån är ett viktigt steg mot självständighet.

– Det har varit en ganska stor förändring. Jag har fått tänka över många saker, till exempel hur jag använder mina pengar. Jag jobbade och började spara av lönen redan före flytten.

Det var inte lätt att hitta en första hyresbostad. I Helsingfors är efterfrågan och priserna på ettor höga. Bostadsvisningarna har massvis av besökare och hyresvärdarna favoriserar ofta par med fast anställning.

– Jag sprang på bostadsvisningar som alltid var jättefulla. Jag började tappa hoppet.

Till slut hittade Hannah en enrummare på 27 kvadratmeter genom en kompis. När hon gick för att titta på bostaden vågade hon inte vara optimistisk.

– Jag var spänd och beredd på att den kanske inte skulle vara så trevlig. Men jag gillade den direkt. De höga rummen, det vita brädgolvet och stämningen. Även om bostaden ligger i bottenvåningen är det jättelugnt.

Flytten till det nya hemmet gick smidigt med kompisarnas hjälp.

– Jag letade kartonger på Facebook. Jag hyrde en skåpbil och kompisarna hjälpte mig bära de tyngsta sakerna.

Personlig inredning

Hannahs bästa vänner har redan varit på besök. En del av dem bor ännu hos föräldrarna medan andra flyttat ut i ung ålder.

– Jag har också fått hjälp av kompisarna om jag haft frågor till exempel om underhållet eller hur man installerar lampor.

Viktigast för Hannah är stämningen och de små detaljerna.

– Allt behöver inte vara splitternytt. Små saker räcker för att göra hemmet mysigt.

Hannah gillar också bostadens läge.

– Byggnaderna i omgivningen är vackra och det finns en härlig park alldeles intill. Det är lätt att åka kollektivt till jobbet, och min storasyster och bästa vän bor båda i närheten.

Hannah har lärt sig mycket genom att bo själv. Allt från elavtal, gasleverantörer, flyttanmälan och andra praktiska nödvändigheter har hon rett ut.

– Hyresvärden krävde en omfattande hemförsäkring, vilket var jättebra. Jag har redan haft nytta av försäkringen när jag tappade min telefon så skärmen gick sönder. Det var enkelt att göra en anmälan på nätet och försäkringen ersatte reparationskostnaderna.

Dyrbara minnen och framtidsplaner

Hannah häller upp kaffe i en muminmugg och sätter sig på soffan som hon hade med sig från barndomshemmet. Hon har inte behövt göra några stora anskaffningar.

– Jag har köpt en del småsaker såsom städredskap, och behöver ännu stolar till matbordet. Annars borde jag ha allt. Jag fick möblerna av mina föräldrar och lakan och porslin av andra släktingar.

Familjen och barndomsminnena är närvarande också på flera foton som Hannah placerat ut på bordet. Grönväxterna och föremålen med känslovärde gör Hannahs hem unikt.

– Det här gamla skåpet är min favorit. Och den här filten virkade mamma åt mig redan innan jag föddes, visar Hannah.

Hannah har tagit ett mellanår och tjänar ihop till hyran som försäljare i en inredningsaffär. På våren tänker hon söka till universitetet för att studera arkitektur.

– Efter jobbet övar jag inför förhandsuppgifterna och det kan hända att jag också går en prepkurs.

Det är skönt att ha ett eget hem där man kan förbereda sig för inträdesproven i lugn och ro. I hemmet kan man också i allsköns ro måla, lyssna på poddar och dricka morgonkaffe i soffan.

– Det är så lugnt och skönt och jag får göra precis som jag vill. Jag hoppas jag får studera i Helsingfors så att jag kan bo kvar här länge.


Läs om Fennias försäkringar för unga.
 

9.10.2019

 Skriv ut sidan