Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Vastuullista vaateteollisuutta rakentamassa

Vastuullista vaateteollisuutta rakentamassa

15.12.2016

Vaatteiden valmistuksesta voi tehdä kannattavaa liiketoimintaa Suomessakin, uskoo Nokian Neulomo. Neulomo haluaa näyttää, että pienikin pärjää, kun tietää mitä tekee.

Neulomon tehtaalla Nokialla valmistuu vaatteita, jotka sopivat naiselle kuin naiselle iästä tai vartalotyypistä välittämättä. Eettisten ja laadukkaiden suomalaisvaatteiden tarina sai alkunsa, kun jo vuosia tappiollisesta toiminnasta kärsinyt Nanso päätti joulukuussa 2015 lakkauttaa tehtaansa Nokialla ja siirtää toimintansa Viroon. Neulomo näki vaikeassa tilanteessa mahdollisuuden.

− Koimme, että tehtaalla voisi olla tulevaisuus teollisena alihankintapaikkana. Tartuimme tilaisuuteen ja tarjouduimme ostamaan Nanson trikootuotannon sekä vaatevalmistuksen. Kesäkuussa tehtiin kaupat, ja nyt sata vuotta jatkunut vaatteiden valmistuksen perinne pysyy Nokialla, kertoo Neulomon toimitusjohtaja Vesa Moisio.

Kotimaisuus kiinnostaa

Neulomon valikoimaan kuuluu ekologisesti ja eettisesti valmistettuja vaatteita, jotka tehdään kokonaan Suomessa. Moision mukaan laadukkaille, aidosti kotimaisille tuotteille on kysyntää.

– Tällä alalla menestyäkseen tuotteen on oltava kiinnostava ja hinta-laatusuhteen kunnossa. Aitoa suomalaisuutta arvostetaan, mutta emme kuitenkaan usko siihen, että tuotteita ostettaisiin pelkästään niiden kotimaisuuden takia. Vaatteiden laadukkuudella ja vastuullisuudella on tänä päivänä paljon painoarvoa, Moisio linjaa.

Moni vaateteollisuuden toimija tekee vaatteita hintalähtöisin perustein. Neulomon lähtökohtana on tehdä asiat toisin.

− Meillä on erilaiset toimintatavat kuin suurimmalla osalla vaatealan yrityksistä. Pyrimme esimerkiksi pitämään organisaatiorakenteemme matalampana kuin mihin tällä alalla on totuttu. Emme yritä palvella kaikkia, vaan olemme valinneet kohderyhmämme tarkkaan, kuvailee Moisio.

Nostetta alihankinnasta

Nanson aikoina Nokian tehtaalla valmistui lähinnä yrityksen omaa vaatetuotantoa. Neulomon idea on erilainen – tehtaan toimintaa on alusta asti kehitetty siten, että siitä merkittävä osa on teollista alihankintaa.

− Nokian tehdas on kooltaan niin iso, että sen on oltava riittävän tehokkaassa käytössä ollakseen kannattava. Tavoitteenamme onkin, että Neulomo-merkin tuotanto kattaisi kolmasosan toiminnasta, ja kaksi kolmasosaa olisi alihankintaa kotimaisille ja ulkomaisille tuotemerkeille, selventää Moisio.

Tällä hetkellä Nokian tehtaalla valmistuu Neulomon omien tuotteiden lisäksi muun muassa Tauko Designin ja Papu Designin vaatteita sekä Varustelekan tuotteita. Neulomon matka on kuitenkin vasta alussa.

− Liiketoiminta on lähtenyt hienosti käyntiin, mutta vielä on paljon tehtävää. Meillä on monia asiakasneuvotteluja käynnissä, ja verkkoja on vesillä sekä Suomessa että ulkomailla. Osan toiminnasta on suuntauduttava Suomen ulkopuolelle, jotta tämä on kannattavaa, sanoo Moisio.

Lähimuotia marketista

Liiketoiminnan aloittamiseen liittyy aina riskejä, eikä Neulomonkaan tie ole ollut kuopaton. Uusien ompelijoiden löytäminen osoittautui odotettua hankalammaksi ja tehtaan toimintatapoja on jouduttu miettimään uudelleen.

− Jotta toiminta saadaan kannattavaksi, on raskaitakin uudelleenjärjestelyjä jouduttu tekemään. Vastuullisen johdon tehtävä on pitää liiketoiminnan perusta kunnossa. Toimintaa täytyy arvioida jatkuvasti ja tehdä sen pohjalta tarvittavia muutoksia, Moisio kuvaa.

Vaateteollisuudessa kilpailu on kovaa. Oman merkin jakelua ja tunnetuksi tekemistä on helpottanut S-ryhmän kanssa solmittu yhteistyö: lokakuusta alkaen Neulomon tuotteita on voinut ostaa verkkokaupan lisäksi myös Prismoista. Yhteistyön kautta Neulomo on tullut tutuksi entistä suuremmalle yleisölle.

− Pienikin toimija voi menestyä, kunhan positioi itsensä oikein, uskoo Moisio.

Neulomo

  • Perustettu marraskuussa 2015.

  • Suunnittelee, myy, markkinoi ja tuottaa neuloksia, tekstiilejä ja valmisvaatteita Nokialla.

  • Arvoina vastuullisuus ja ekologisuus.

  • Toimitusjohtaja Vesa Moisio.

  • Työllistää 90 henkilöä.

Fennia-lehti 4/2016
Teksti: Pauliina Harno

YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa