Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on Ville Ahon upein hetki

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on Ville Ahon upein hetki työuralla

14.9.2021

Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho muistaa kahden vuoden takaiset tapahtumat Lahdessa loppuelämänsä. Hän vastaanotti tuolloin Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon yhdessä kolmen muun palkitun yrityksen kanssa. Tänä vuonna palkinnot jaetaan Jyväskylässä syyskuun lopussa.

– Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto ja kunnia pitää voittajien kiitospuhe yli tuhannelle juhlavieraalle jää muistoihin ehdottomasti työurani upeimpana hetkenä. Pääsimme hienoon joukkoon. Arvostusta lisää se, että kunnianosoituksen myöntävät yrittäjät, Aho muistelee.

– Palkinto oli koko omistajaperheemme ja työporukkamme yhteinen saavutus, hän jatkaa.

Aho hämmästelee, kuinka laajasti yrityksen saama tunnustus huomattiin. Toimitusjohtajan mukaan suurin merkitys yrittäjäpalkinnolla on ollut kuitenkin sisäisesti. Se otettiin ylpeydellä ja ilolla vastaan yli 200 henkeä työllistävässä perheyrityksessä.

– Itselle hieno hetki oli myös kutsu Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä. Sain edustaa siellä kaikkia perheyrittäjiä. Toivottavasti perinne jatkuu, eli palkitut saavat jatkossakin kutsun, Aho sanoo.

Fennian ja Suomen Yrittäjien edeltäjäjärjestön perustamaa Valtakunnallista yrittäjäpalkintoa on jaettu vuodesta 1968. Sen on saanut vuosien aikana yli 200 yritystä ja yrittäjää.

Miljoonien investoinnit kasvuun

Rukakeskus-konserni pyörittää rinneliiketoimintaa Rukalla ja Pyhällä. Asiakkaille on tarjolla myös majoitus-, vuokraamo- ja myymäläpalveluita.

Rukakeskus on perheyritys, jonka omistus on jakautunut tasaosuuksin viidelle sisarukselle. Ahon suvun omistamaan Aho Groupiin kuuluvat hiihtokeskusten lisäksi terveyspalveluja tarjoavat Lääkärikeskus Aava, Pikkujätti ja osakkuusyhtiö Docrates. Yritysryppään liikevaihto on yli sata miljoonaa euroa, ja yritykset työllistävät yli tuhat suomalaista.

– Rinneliiketoiminta on Rukakeskuksen ydin. Viime talvikausi meni koronasta huolimatta hyvin, kiitos kotimaisten asiakkaiden. Ennen koronaa kotimaisten turistien osuus matkailijoista oli 75 prosenttia, mutta viime kaudella se oli lähes sata. Kotimaiset perheet ovat aina olleet ja tulevat myös olemaan tärkein kohderyhmämme, Aho kertoo.

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneet yritykset hakevat aktiivisesti kasvua. Rukakeskuksen strategiassa korostuu erityisesti kesämatkailuun panostaminen. Kasvua vauhdittaa maastopyöräilyn suosio.

Yhtiöllä on muutenkin iso investointiohjelma käynnissä. Rukalle on investoitu kolmen vuoden aikana 35 miljoonaa euroa ja Pyhälle 15 miljoonaa euroa. Yksi investointikohteista on helpottaa palvelujen ostamista.

– Digipalvelujen toimivuus on tärkeää. Esimerkiksi suksien vuokraaminen netin kautta on moninkertaistunut ja verkosta tulee jo yli kolmannes yrityksen myynnistä, Aho sanoo.

Rukakeskus odottaa myös tulevasta talvisesongista menestyksekästä. Ainakin kotimaan matkailun osalta.

– Varaustilanne on hyvä. Kansainvälisten matkailijoiden tulo on koronan takia vielä kysymysmerkki, toimitusjohtaja arvioi.

Vastuullisuus korostuu kehitystyössä

Aho on puhunut julkisuudessa paljon vastuullisuudesta.

Rukakeskus loi jo 13 vuotta sitten ympäristöohjelman, jonka seurauksena yritys siirtyi käyttämään uusiutuvista luonnonvaroista tuotettua hiilineutraalia sähköä ja kaukolämpöä. Päästöt pienenivät 80 prosenttia. Loput päästöt yhtiö kompensoi. Myös Rukan Ski Bussin polttoainepäästöt kompensoidaan vuosittain.

Vuodesta 2018 Ruka on ollut hiilineutraali hiihtokeskus. Sen jälkeen ympäristöohjelma on laajentunut vastuullisuusohjelmaksi.

– Konkreettisimpia ympäristövastuullisuuden asioita, jotka asiakas näkee ja kokee tunturissa, ovat muun muassa kierrätysmahdollisuudet. Ehkä kaikkein merkittävin asia on kuitenkin se, miten hiihtokeskus on suunniteltu. Ski-Inn-majoitukset on rakennettu siten, että niistä pääsee rinteille ilman autoa ja myös muut palvelut ovat saavutettavissa ilman auton käyttöä. Lisäksi Rukan gondolihissi toimii “joukkoliikennevälineenä Ruka Villagen ja Ruka Valleyn välillä, Aho luettelee.

Hänen mukaansa Ruka haluaa omalta osaltaan varmistaa, että tulevillakin sukupolvilla on mahdollisuus nauttia valkoisen lumen riemusta.

Yritys tiedostaa alueen matkailualueen veturina ympäristövastuunsa. Vastuukysymykset ja toimintatavat koskevat myös yhteistyökumppaneita.

– Se on työn alla osana vastuullisuusohjelmaamme. Myymälätoiminnassa suosimme jo nyt vastuullisia toimijoita. Siivouksessa kumppanimme on puolestaan sitoutunut käyttämään joutsenmerkillä sertifioituja pesuaineita. Esimerkiksi kesämatkailuun satsaaminen on yksi osa vastuullisuusohjelmaa. Sen avulla pystymme luomaan ympärivuotisia työpaikkoja, Aho kertoo.

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa