Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2019: Tuntureiden isännän perinnöstä maailman paras hiihtokeskus perheille

18.10.2019

Ruka on Euroopan lumivarmin hiihtokeskus. Yli 200 laskettelupäivää vuodessa takaavat Rukalle paalupaikan maailman laskettelukeskusten joukossa pisimmällä kaudellaan. Kuusamossa tiedetään, että kannattava rinnebisnes kasvaa yhteistyöllä, palveluilla, investoinneilla ja ympäröivän luonnon huomioimisella.

– Kovin tavoitteemme on olla maailman paras hiihtokeskus perheille. Täällä voi kokea turvallisesti ja monipuolisesti kaikki talven ihmeet. Ei ole montaa vastaavanlaista harrastusta, jota koko perhe voi yhdessä harrastaa iästä riippumatta, kertoo Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho energiaa hehkuen.

Rukan rinne- ja luontoelämyskeskuksen ydinosaamista on rinneliiketoiminta. Kuusamon puhdas ja elämyksellinen luonto näyttelee kuitenkin pääroolia, joten vastuullisuus sekä pitkäjänteisyys ovat erittäin tärkeitä arvoja koko Ahon omistajaperheelle.

– Ruka on ainutlaatuinen kokonaisuus. Kävelykylien myötä tässä yhdistyvät ympäröivä puhdas luonto ja rakennettu ympäristö.

– Vahvan tuloksen ansiosta olemme Rukalla voineet tehdä juuri 15 miljoonan euron investoinnit hiihtohisseihin. Perheyhtiön 25 vuoden kvartaali sopii tähän bisnekseen hyvin, Aho virnistää.

Ville Ahon rinne-elämysten yhteistyö- ja ystäväpiiri on laaja. Missä vaan hän Kuusamossa liikkuukaan, hänellä on aikaa ottaa koppia kysyjän aiheesta tai edistää kävellessään yhteistä ideaa.

Ruka-hupparin alla sydän sykkii laskettelulle

Kun lääkäri-isä Juhani Aho osti Rukan hiihtokeskuksen 1970-luvulla, kukaan perheen jäsenistä ei ollut koskaan lasketellut. Rukan ja Pyhän hiihtokeskusten kehittämisen ohella Juhani perusti maan ensimmäisen yksityisen lääkäriaseman, joka nykyään tunnetaan Aava Terveyspalveluina. Kaikkien yhtiöiden omistus siirtyi vuonna 1998 toteutetussa sukupolvenvaihdoksessa Juhani ja Eila Ahon viidelle lapselle.

– Nyt innostus lasketteluun on meillä kaikilla dna:ssa, Aho toteaa ja näyttää samalla rinteisiin viime talvelta varastoituja lumiaumoja.

– Meidän bisneksen ydin on hissilippujen myynnin ja hiihtopäivien kasvattaminen. Siinä lumivarmuus ja nykyään säilölumi on avainasemassa. Lumen säilöminen on ekologista ja näin saamme säistä riippumatta heti lokakuussa kolme rinnettä auki.

– Teemme tulosta tuottamalla laadukkaita palveluja perheeltä perheille, Aho tiivistää ja arvioi, että perheyhtiön sisällä yhteistyö sujuu erittäin hyvin. Kolmatta sukupolvea on jo yhteensä 13 serkusta ja heistäkin moni on jo ollut työharjoittelussa Rukalla.

Rinnehuveja rakentamassa

Valtavaaran kainaloon on nousemassa puurakenteinen kokonaan uusi kylä, RukaValley, josta pääsee kätevästi suksien, pyörätuolin, lastenvaunujen, polkupyörän tai vaikkapa koiran kanssa gondolilla Rukan kävelykeskustan palvelujen ja ravintoloiden ääreen.

Elämyksiä siis tarjotaan myös ilman suksia liikkuville asiakkaille, joille on varattu maisemagondoliin oma jalan­kulkijalippu. Kuusamon kesässäkin on vielä tulevaisuudessa paljon ammennettavaa.

– Gondolihissin suosio oli niin suuri, että nyt tuplaamme gondolien määrän. Viimeiset kolme talvea ovat olleet ennätyksellisiä molemmissa tuntureissa. Kotimaan matkailu on ilmastohuolen myötä kääntynyt puheista teoiksi ja kasvu on tarttunut samalla myös Pyhätunturiin, kertoo Aho ja viittilöi kohti rinteitä RukaValleyn joulukuussa valmistuvan hotellin terassilta.

Ympäristöohjelma aloitettiin Rukalla jo vuonna 2008 ja vuodesta 2018 Ruka on ollut hiilineutraali hiihtokeskus. Juuri aloitettu laajempi vastuullisuusohjelma kattaa ympäristön lisäksi myös yrityksen yhteiskunnallisen ja taloudellisen vastuun.

– Rukan vetovoima pohjaa lumeen ja puhtaaseen luontoon, joita pyrimme parhaamme mukaan suojelemaan. Haluamme olla mukana varmistamassa, että tulevillakin sukupolvilla on mahdollisuus nauttia laskemisesta ja lumen riemuista, se on vastuullisuusohjelmamme tärkein tavoite, päättää Aho.

Rukakeskus Oy

Hiihto- ja laskettelukeskus. Rukalla ja Pyhällä on myös majoitus-, vuokraamo- ja myymälätoimintaa.

  • Perustettu 1972

  • Perustaja Juhani Aho

  • toimitusjohtaja Ville Aho

  • toimipaikka Kuusamo

  • Työntekijöitä n. 170

  • Liikevaihto noin 30 M€

  • Arvot: Innostus laskemiseen, Monta iloista ilmettä, Vastuullisuus, Yhteistyö

Kuva: Esa Siltaloppi

YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa