Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2019: Kuljetusyrityksestä teollisuuden moniottelijaksi

18.10.2019

Tapojärvi Oy on kaivos- ja tehdaspalveluihin sekä kiertotalouteen erikoistunut yritys. Menestyksen taustalla on jatkuva halu ratkoa asiakkaiden haasteita.

Esko Tapojärven yritystoiminta käynnistyi yhden miehen kuljetusliikkeenä 64 vuotta sitten. Aluksi hän ajoi taksia ja kuljetti maitoa ja kiviaineksia ympäri Lappia. Kuljetuspalveluille riitti kysyntää ja 70-luvun alussa Tapojärvi alkoi urakoida Kolarissa, Rautuvaaran kaivoksessa kuljettaen maanalaista louhetta. Yritystoiminta vakiintui ja alkoi kasvaa.

Sukupolvenvaihdos tehtiin 90-luvun alussa, kun Esko Tapojärven pojat Markku ja Pertti Tapojärvi ottivat ohjat käsiinsä. Toiminta alkoi kasvaa sitä mukaa, kun pojat laajensivat toimintaa yhä enemmän kaivos- ja tehdaspalveluihin sekä materiaalien käsittelyyn.

– Yrityksemme kantava ajatus on ollut se, että olemme vastanneet asiakkaiden tarpeisiin. Pertti ja Markku Tapojärven vahva osaaminen sekä laaja näkemys esimerkiksi kiertotaloudesta ohjaa yrityksen kehittämään luovia ratkaisuja asiakkaille, toimitusjohtajan sijaisena työskentelevä Mari Pilventö sanoo.

– Yritys lähti muun muassa kehittelemään kuonankäsittelyä, ja pian kuonasta saatiin erotettua eri aineita ja työstettyä niistä uusia tuotteita. Nykyään terästehtaan kuonasta saadaan suurin osa tuotteistettua. Se on tämän yrityksen menestyksen yksi keskeisiä tekijöitä: olemme aina syttyneet ratkomaan asiakkaidemme heittämiä haasteita, Joonas Tapojärvi kertoo.

Pilventö ja Tapojärvi ovat Esko Tapojärven lapsenlapsia. Pilvennön vastuulla ovat yrityksen yhteiskuntasuhteet, viestintä, markkinointi ja kansainvälistyminen. Joonas Tapojärvi työskentelee tuotantopäällikkönä Torniossa ja ramp up -managerina Italiassa.

Yrityksessä on mukana useampia Esko Tapojärven lapsenlapsia.

Perheyritys on myös perheiden yritys

Esko Tapojärvi korostaa, että työntekijät ovat aina viihtyneet yrityksen palveluksessa. Tärkeintä on ollut kuuluminen porukkaan. Kaikki huolehtivat toisistaan.

– Työntekijät ovat meidän ystäviämme, perheenjäseniä. Moni meistä tuntee toisensa hyvin pitkältä ajalta, ja olemme yhdessä käyneet läpi elämän iloja ja suruja. Parasta työssä on se, että voi hymyssä suin lähteä työpäivän päätteeksi kotiin.

Pilventö korostaa Tapojärven olevan ennen kaikkea perheiden yritys, jossa kaikki 500 työntekijää ovat yhtä tärkeitä.

– Kun huolehdimme toisistamme, kaikki voivat tehdä työtään turvallisesti. Olemme aina olleet tiivis ja joustava porukka, ja vastanneet luovasti asiakkaidemme tarpeisiin. Tästä kiitos kuuluu tietenkin meidän työntekijöillemme, jotka ovat osaltaan mahdollistaneet tämän, Pilventö sanoo.

Tulevaisuus kansainvälisillä markkinoilla

Tapojärven tulevaisuus näyttää lupaavalta. Työtä riittää niin kaivos-, tehdas- kuin kiertotalouspalveluissakin. Viime vuonna Tapojärvi perusti uuden yksikön Italiaan, Terniin.

Yritys on kasvanut kansainväliseksi monitoimijaksi tekemällä asiat koko ajan vähän paremmin, kehittämällä, ja kuuntelemalla asiakkaitaan.

– Tällä hetkellä satsaamme erityisesti kiertotalouteen ja toimimme hyvin tiiviisti terästeollisuuden ja kaivosten kanssa. Kannamme vastuun turvallisuudesta, työntekijöistä, ympäristöstä ja lähiseudun asukkaista, Pilventö muistuttaa.

Yrityksellä on kahdeksan toimipistettä Suomessa, yksi Ruotsissa ja yksi Italiassa. Lisäksi Tapojärvellä on oma kaivosyhtiö, joka hakee ympäristö- ja vesitalouslupaa kaivostoiminnalle Kolariin.

Tapojärvi on merkittävä työllistäjä Lapissa, sillä iso osa toiminnoista keskittyy Pohjois-Suomeen. Myös perheyrittäjät itse tunnustavat kotiseuturakkautta.

– Paljon puhutaan muuttoliikkeestä kasvukeskuksiin ja erityisesti pääkaupunkiseudulle. Me haluamme mahdollistaa elämisen täällä. On tärkeää, että Lapissa riittää elinvoimaa ja työtä jatkossakin, Joonas Tapojärvi sanoo.

Tapojärvi Oy

Tapojärvi Oy on erikoistunut kaivos­urakointiin, materiaalinkäsittelyyn sekä tehdas- ja teollisuusprosessien hoitoon.

  • Perustettu 1955

  • Perustaja Esko Tapojärvi

  • vt. toimitusjohtaja Mari Pilventö

  • toimipaikka: Tornio

  • Työntekijöitä: 500

  • Liikevaihto: 115,7 M€ (tilikausi 7/2017-2018)

  • Arvot: Turvallisuus, osaaminen, tehokkuus ja kannattavuus

Kuva: Esa Siltaloppi

YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa