Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2018: Yrityksen juuret syvällä roudassa

19.10.2018

Perheyrityksen tuotantolaitoksella Salossa on isoissa korkeissa pinoissa keltaisia Finnfoam-levyjä. Tehtaalta lähteviä eristeitä hyödynnetään monipuolisesti rakentamisessa.

Vuonna 1971 olin putkikaupassa töissä, jossa oli styrox-putkieristeitä. Silloin oli vaikea saada tavaraa ja rahdit olivat kalliita. Ajattelin, että eristeitä voisi tehdä itse ja näin ollen ryhdyinkin teettämään niitä. Sitten löytyi kaupparatsu, joka otti meidän tuotteet valikoimiinsa, ja siitä se sitten alkoi, yrityksen perustaja Jorma Nieminen muistelee yrittäjyytensä alkutaivalta.

– Myimme styrox-koneen pois 80-luvulla ja ostimme italialaisen koneen, jolla pystyi tuottamaan yhtenäistä solurakennetta muovista. Sitten taisteltiin sen yhden tuotteen kanssa, kun kaikki piti saada toimimaan, Jorma Nieminen kertoo siirtymästä styroxista Finnfoamiin.

– Nykyään mukana on hiilidioksidiponneainetta. Joku voisi sanoa, että myymme ilmaa, mutta kyllä se on toisin päin. Ilman saa kaupanpäällisenä ja muoviraaka-aine on se, mikä maksaa, sanoo Finnfoam Oy:n toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Kiinteistösijoittamisen kivijalka

Salon kännykkätehtaan konkurssin jälkeen Nokia jätti tilansa tyhjäksi. Kiinteistöneuvos Niemiselle jäi osaomistuksesta käteen vain kiinteistöverot.

– Olemme koko ajan tehneet sivussa asunto- ja kiinteistösijoittamista sekä rakentaneet omia tiloja. Asuntojakin on 2 000 kappaletta, Jorma Nieminen toteaa vaatimattomasti.

Kyky työllistää on myös tuntunut hienolta.

– Kun nostimme konkurssiin menneen Takoman uutta tuotantoa, niin sanoin, että 30 työpaikkaa saadaan kyllä järjestymään, mutta enempää en uskaltanut luvata. Nyt kiinteistö ja koneet ovat olleet vähän yli vuoden käytössä ja töissä on yhteensä 86 ihmistä, Nieminen kertoo.

Perheyrityksen pojat vievät eristeet maailmalle

Salolaisella perheyrityksellä on tuotantolaitoksia Suomessa, Ruotsissa, Liettuassa ja Espanjassa.

– Tämä kansainvälistyminen on poikien tehtävä, sanoo isä. Päämarkkinana on koko Itämeren alue.

– Homehtumattomissa, kovissa lämmöneristeissä meillä on Suomessa noin 40 prosentin markkinaosuus. Suomessa ei siis ole kovinkaan paljon tilaa kasvaa ja juuri siksi kansainväliset markkinat kiinnostavat, Henri Nieminen sanoo.

– Eristeitä tehdään reilusti yli miljoona kuutiota. Styroplastin myötä pääsemme varmaan ensi vuonna puoleentoista miljoonaan kuutioon. Viimeiset kymmenen vuotta kasvu on ollut 18–19 prosenttia. Investoinnit on tehty niin, että samaa tahtia pystytään jatkamaan ainakin kolmen vuoden ajan, liki 20 prosentin kasvu-uralla, hän jatkaa.

Työntekijöiden vaihtuvuus on niin vähäistä, että 2000-luvun henkilöstömuutokset muistuvat heti niminä mieleen.

– Sirpa sairastui ja Keijo jäi eläkkeelle, Niemiset kertaavat yhdessä. Finnfoamilla viihdytään ja voidaan hyvin: sairauspoissaoloprosentti on 1,1.

Hometurvallisuus on rakentamisen selkäranka

– Ihmiset arvostavat Suomessa hometurvallisuutta ja rakennuksen pitkää ikää. Olemme vähän harmissamme, kun muovi on saanut toisissa yhteyksissä kyseenalaisen maineen. Eristeenä ja homevapaana se on loistava tuote, Niemiset toteavat yhdessä.

– Tuotteita käytetään monipuolisesti rakentamisessa. Ei voi sanoa, että rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Meillä sitä tulee pikemminkin katoista ja lattioista, tehtaanjohtaja ja myyntijohtaja Teppo Nieminen naurahtaa.

– Yhteistyöllä kehitetty signaalivahvistimen sisältävä tuote kylläkin asennetaan rakenteiden sisään, esimerkiksi ikkunan karmien väliin tai betoniseinään ohutrappauksen alle, Teppo Nieminen jatkaa.

Signaalivahvistimella tuotteessa saavutetaan 30–100 kertaa voimakkaampi matkapuhelinsignaalin läpäisy seinärakenteissa.

Tulosta jo toisessa polvessa

Yritysryppään johtoon sukupolven vaihdoksen jälkeen siirtyneiden veljesten työnjako on selvä. Myyntijohtajana Teppo Nieminen on elementissään kertoessaan tuotteista ja niiden ominaisuuksista.

– 12-vuotiaana aloitettiin aivan ruohonjuuritasolta: ensimmäinen tehtävä oli kerätä nurmikkomullasta kivet pois, Teppo Nieminen naureskelee.

Myöhemmin Niemisen pojat pääsivät tehtaalle töihin ja viimeistään trukkia ajellessa sielu syttyi yritykselle.

– On ollut hienoa nähdä yrityksen kehittyminen ja laajentuminen. On kiva touhuta, kun on huipputuote ja meidät on aina otettu hyvin vastaan kauppiaiden toimesta, Teppo Nieminen kertoo.

Vuoden alussa yhtiö osti Styroplastin. Kaupalla Finnfoam vahvistaa kasvuaan ja puolustaa samalla lämmöneristeiden tuotannon säilymistä kotimaassa.

– Toimitusjohtajan tärkein tehtävä on varmistaa yrityksen kilpailukyky tänään ja huomenna, Henri Nieminen tiivistää.

Finnfoam, Salo

  • Perustettu 1982

  • Perustaja Jorma J. Nieminen

  • Toimitusjohtaja Henri Nieminen

  • Työntekijöitä 71 henkilöä (konserni noin 150 henkilöä)

  • Tuotantolaitokset Suomessa, Ruotsissa, Espanjassa ja Liettuassa. Liikevaihto noin 50 milj. euroa (Finnfoam-konserni 77 milj. euroa).

  • Rakennusteollisuuden yritys tuottaa lämmöneristelevyjä, joita käytetään rakennuksissa sekä maaneristyksessä teiden, rautateiden ja lentokenttien perustuksissa.
YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa