Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2018: Joka päivä paremmaksi kumppaniksi

19.10.2018

Varkautelainen Elcoline Group on kasvanut kahden miehen sähköasennusliikkeestä yli 100-kertaiseksi monialaiseksi yritykseksi.

Elcoline syntyi vuonna 2002, kun parikymppiset Jere Räisänen ja Jouko Juvonen päättivät perustaa sähköalan yrityksen itsensä työllistääkseen. Rahaa osakeyhtiön perustamiseen ei ollut, joten nuoret miehet perustivat kommandiittiyhtiön.

Yhtiö teki yrityksille sähköasennus- ja huoltotöitä. Palvelulle oli kysyntää, ja toiminta alkoi vähitellen kasvaa. Neljä vuotta myöhemmin yrityksellä oli töissä jo 50 työntekijää ja projektit veivät työntekijöitä työmaille ympäri Suomea.

Harppaus suurempaan kokoluokkaan koitti, kun Elcoline pääsi Porvoossa suuren kansainvälisen yrityksen toimittajaksi.

Kriisin kautta menestykseen

Elcolinen nousukiito jatkui, mutta vuonna 2013 loppu oli lähellä. Työtä tehtiin pääasiassa yhdelle suurasiakkaalle, mikä oli tuloksen kannalta kannattavaa, mutta sisälsi valtavan riskin. Varsinkin, kun toiminta pyöri yhden keskeisen avainhenkilön ympärillä. Riski toteutui.

– Kaikki munat olivat samassa korissa. Kun avainhenkilö perusti yllättäen kilpailevan yrityksen ja vei sen hetkisen tärkeimmän asiakkaamme, oli pakko uudistua, Juvonen muistelee viiden vuoden takaista aikaa.

Elcoline muutti toimintatapaansa. Esimerkiksi johtoryhmän jäsenet sitoutettiin yritykseen tekemällä heistä yrityksen osakkaita. Toimitusjohtajaksi palkattiin ulkopuolelta uusi henkilö, ja hallitukseen otettiin mukaan ulkopuolinen osaaja. Strategiaa alettiin miettiä useampia vuosia eteenpäin, eikä vain projekti kerrallaan. Elcoline oli kasvanut aikuiseksi, mutta oppi piti saada kantapään kautta. Räisäsen mukaan kriisi oli lopulta parasta, mitä yritykselle on tapahtunut.

– Tapaus opetti sen, että asiakkaiden lisäksi myös omista työntekijöistä on pidettävä hyvää huolta ja tarjottava heille mahdollisuuksia kehittyä. Se myös sitouttaa heitä yritykseen, Räisänen sanoo.

Elcolinella poikkeuksellisen laaja palvelutarjonta

Nykyään Elcoline on lähes 200 työntekijää työllistävä yritys, joka tarjoaa sähkö- ja automaatiopalveluiden lisäksi mekaanista asennusta, laiteasennuksia, luokkahitsauksia ja lvi-töitä. Lisäksi palveluvalikoimasta löytyy muun muassa IoT-laitteiden huoltoa ja asennuksia. Elcolinen työkohteina ovat muun muassa ydinvoimalat, öljynjalostamot, metsä-, meri-, metalli- ja kemianteollisuus sekä kaivokset. Pienestä sähköasennusfirmasta on kasvanut iso tekijä.

– Asiakkaat haluavat ostaa kokonaisvaltaista palvelua, esimerkiksi kokonaisen teollisuuslaitoksen kunnossapidon. Sen vuoksi mekin olemme kehittyneet tähän suuntaan. Samalla palvelukulttuurin on oltava huippuluokkaa, Räisänen sanoo.

Asennus- ja huoltotöitä tehdään myös ulkomailla. Vaikka päämarkkina on Suomessa, lähtee Elcolinen työntekijöitä jatkuvasti ympäri maailmaa tekemään erilaisia operaatioita.

– Suomalainen ammattitaito on todellinen valtti kansainvälisellä areenalla, ja Elcolinella onkin operaatioita globaaleissa huoltosopimuksissa joka vuosi 10–20 maassa Suomen lisäksi. Kiitos siitä kuuluu hyvälle suomalaiselle koulutukselle ja työntekijöiden kokemuksen tuomalle tietotaidolle ja -asenteelle, Räisänen sanoo.

Kiitos kuuluu työntekijöille

Yrittäjyys on antanut paljon. Räisänen nostaa ennen kaikkea esille kasvutarinan – niin yrityksen kuin sen työntekijöidenkin.

– Tärkein oivallukseni yrittäjänä on ollut se, että yhteistyössä ja hyvällä tiimillä melkein mikä tahansa on mahdollista. Yrityksen kasvutarina ei ole pelkästään yhtiön tarina, vaan sen kaikkien työntekijöiden, Räisänen sanoo.

Elcoline haluaa pitää huolta työntekijöistään muun muassa tukemalla heitä urapolullaan.

– Kaikilla meidän työntekijöillä on mahdollisuus kehittyä ja päästä eteenpäin. Toiset haluavat ylennyksiä, toiset haluat laajentaa osaamistaan, kertoo Juvonen.

Elcolinen uudessa strategiassa asiakkaat ja työntekijät ovat keskiössä. Paitsi asiakkaiden, myös työntekijöiden tyytyväisyys on tärkeää, ja sitä myös mitataan. Jatkuvasti pitää kehittyä ja joka päivä pitää haastaa itsensä ajattelemaan asiat uudelleen.

– Monesti johtoryhmässä voi jäädä liian kauas etulinjan henkilöistä, jotka asiakkaan kohtaavat. Siellähän se kaikkein tärkein työ tehdään. Johdon tehtävä on raivata esteet laadukkaan palvelun tuottamisen tieltä – huolehtia, että työntekijät voivat keskittyä täysillä varsinaiseen työntekoon ja kehittyä omassa työssään lajin mestareiksi.

Elcoline Group Oy, Varkaus

  • Perustettu: 2002

  • Perustajat Jere Räisänen ja Jouko Juvonen

  • Toimitusjohtaja Veli-Matti Ampiala

  • Työntekijöitä: n. 200

  • Elcoline on teollisuuden urakointi- ja kunnossapitoalan yritys, joka työllistää noin 200 henkeä sopimuskohteissaan ympäri maapalloa.

  • Liikevaihto: n. 20 milj. euroa. Toimialat: metalliteollisuus, meriteollisuus, petrokemianteollisuus, kemianteollisuus, kaivosteollisuus, energiantuotanto, ydinvoima.

    Kuva: Esa Siltaloppi


YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa