Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2017: Hyvä tulee, kun asiakkaan bisnestä rakastaa

20.10.2017

Fondia tarkoittaa pohjaa tai perustaa. Sillä halutaan viestiä, että Fondia on yritys, joka huolehtii asiakkaan koko juridiikan perustasta.

Mistä lähti liikkeelle ajatus tarjota juridiikan palveluja uudella tavalla?

– Mennään 13 vuotta ajassa taakse päin. Olimme olleet molemmat asianajotoimistossa ja liikejuristeja. Meille valkeni, että markkinasta puuttuu iso pala. Jos firma tarvitsee apua lakiasioidensa kanssa, niin aikaisemmin oli vain kaksi vaihtoehtoa. Joko yritys palkkaa lakimiehen tai antaa toimeksiannon asianajotoimistolle. Me näimme, että näiden välissä tarvitaan vaihtoehto. Yritys, joka toimii kumppanimaisesti ja on jatkuvasti asiakkaan rinnalla ja huolehtii heistä oma-aloitteisesti sen sijaan, että odottaisi asiakkaan antamaa toimeksiantoa, kertovat yrityksen perustajat Marianne Saarikko Janson ja Mårten Janson.

– Tavoittelemme asiakkaita, joilla tapahtuu paljon. Kasvuyritykset, kehittyvät keskisuuret yritykset sekä innovatiiviset toimijat, he hyötyvät paljon, jos heillä on kumppani, joka mahdollistaa liiketoiminnan suotuisan kehittymisen, sanoo Janson.

Palvelukonsepti on täysin skaalautuva.

– Nyt kun Fondia on kasvanut, voimme tarjota tällä kokemuksella, juristimäärällä ja osaamisella lakiasiainyksikön miten suureen tarpeeseen tahansa, Janson jatkaa.

Asiakkaille, joilla juridiikan tarve ei ole jokapäiväistä on kehitetty verkkopohjaisia työkaluja. Fondian juristit ovat myös laatineet verkkoon lakitietopankin, joka on kaikkien saatavilla.

– Virtuaalilakimiehen perusversio on maksuton, se on yksi tapamme, jolla haluamme olla yhteiskuntavastuullisia, toteaa Saarikko Janson.

– Asiantuntijapalvelut ovat kalliita. Yritämme karsia sellaisia elementtejä, joita ei tarvitse tehdä aina uudestaan mittatilauksena asiakkaalle, ne on tuotteistettu. Säästämme resursseja ja aikaa sellaisiin aidosti hankaliin tilanteisiin, jotka ovat kriittisiä, sanoo Saarikko Janson.

Fantastista työpaikkaa rakentamassa

Fondian yhtenä päätavoitteena on rakentaa fantastinen työpaikka.

– Näin jälkeenpäin ajatellen oli erittäin tärkeä oivallus, että olemme panostaneet yrityskulttuuriin alusta lähtien. Se helpottaa myös rekrytointia. Kaikki haluavat tulla paikkaan, jossa on ne muutkin hyvät tyypit.

Fondian juristeilla on keskimäärin 17 vuoden kokemus. Vaihtuvuus on pientä, ja kilpailijoille ei yleensä lähdetä.

– Jos työntekijä lähtee asiakasyrityksen palvelukseen, niin juhlimme sitä aina yhdessä, kertoo Marianne Saarikko Janson värikkäästi sisustetun huoneen pöydän ääressä, jossa juuri aamulla nautittiin tuoreen fondiaanin, uuden työntekijän kanssa lasilliset kuohuviiniä.

Henkilöstön vähäinen vaihtuvuus on tärkeää myös asiakkaalle.

– Koska tarjoamme tällaista lakiosastopalvelua, niin kumppaniyrityksen pitää tietää, että tiimi on koossa ja vakaana sen ajan, kuin asiakas tarvitsee, jatkaa Saarikko Janson.

Fondia ei ole asianajotoimisto, koska sen rakenne ei ole Asianajajaliiton vaatimusten mukainen; asianajotoimiston osakkaiden on oltava asianajajia. Missiona Fondialla on olla paras työpaikka liikejuridiikan alalla.

– Emme ole työntekijäosakkaiden omistama yritys. Olemme listautuneet ja tärkeintä on Fondia. Meillä on noin 4 000 omistajaa, henkilöstö mukaan lukien. Kysymys ei siis ole yksittäisten juristien bisneksestä, joka on jumpattu yhteen. Fondiaanit tekevät tiimipohjaisesti töitä luottaen siihen, että kaikki voittavat, painottaa Saarikko Janson.

Tässä välissä aviomies Mårten Janson sanoo Mariannelle, että hengitä välillä. Marianne jatkaa ja kertoo, että Fondia on oikeastaan heidän ensimmäinen vauvansa. Ihmisesikoinen tälle kolmen tyttären perheelle syntyi pari vuotta myöhemmin. Esikoisen ollessa vuoden ikäinen, yrittäjiksi saatiin houkuteltua mukaan Johan Hammarén ja Timo Lappi, sitten painettiin Fondian kaasupoljinta.

Sydän sykkii yrittäjyydelle

– Aluksi kysyttiin, että onko vaikea yhdistää työtä ja perhettä, kun olemme samalla työpaikalla. Se ei ole ollut koskaan vaikeaa. Päinvastoin se on hitsannut meitä yhteen. Kun tulee vastoinkäymisiä, niin olemme yhdessä miettineet, miten voimme taklata ongelman. Molemmilla on sama intressi ratkaista asia, toteaa Janson, joka juristin päivätyönään vetää yhtä Fondian viidestä tiimistä ja kertoo olevansa juridiikan ja taloustieteen sekakäyttäjä.

Marianne Saarikko Jansonin veri veti enemmän kohti brändin rakennusta ja hän toimii Fondian kaupallisena johtajana.

Molemmilla sykkii vahvasti yrittäjyyden sydän ja he toteavat yrittäjyyden antaneen heille paljon.

– Päätimme jo alussa, että myös meillä on työaika. Aivotyöntekijä tarvitsee kehittyäkseen lepoa ja palautumista samalla tavalla kuin urheilija, summaa Janson.

Rohkeus ja sinnikkyys ovat kehittäneet alaa

Fondian perustajakaksikolla on ollut halua näyttää, että konservatiivisellakin alalla voi saada asiakkaat rakastumaan omaa tietä kulkevaan yritykseen. Yhtiön puolivuotiskatsaus kesäkuulta kertoo, että liikevaihto kasvoi 17 % ja vertailukelpoinen liikevoitto 22 %.

– Listautuminen oli sellainen pieni unelma. Haluttiin näyttää itselle ja muille, että voidaan menestyä ja kasvaa tuloksellisesti, vaikkei teekään pitkää päivää. Kun anti ylimerkittiin 11-kertaisesti, yritys on menestynyt ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, on ollut helppo hymyillä, summaa Mårten Janson.

– Me uskotaan, että kannattaa kohdella asiakkaita ja työntekijöitä hyvin. Koemme, että meistä on aina yrityksenä tykätty, mutta nykyään meidät otetaan yrityksen menestyksen myötä myös tosissaan, tiivistää Marianne Saarikko Janson.

Fondia Oyj, Helsinki

  • Perustettu vuonna 2004

  • Toimitusjohtaja Salla Vainio

  • Perustajat: Marianne Saarikko Janson ja Mårten Janson

  • Liikejuridiikkaan erikoistunut lakipalveluyritys, jonka LDaaS (Legal Department as a Service) -palvelu on kansainvälisesti palkittu Työntekijöitä 118 Liikevaihto 14,9 milj. euroa Toimipaikat Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Vaasassa, Rovaniemellä, Tukholmassa ja Tallinnassa.

Kuva: Esa SiltaloppiYrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa