Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2016: Puulle omistautuneet

7.10.2016

Koskisen valmistamaa vaneria, koivuviilua, lastulevyä, sahatavaraa, kattoristikoita tai puuelementtejä löytyy monesta maailman kolkasta. Referenssikohteiden joukossa on design-huonekaluja, sisustuselementtejä, konserttihalleja, puukerrostaloja ja -kouluja. Teollisuudessa vaneria käytetään tavallisimmillaan rekan lattioissa, laivojen rakennusmateriaaleissa tai rakennustyömaan tellinkilevyissä. Puusta on moneksi.

Asiakkaan ongelmien ratkaisutaidot ja puun ominaisuuksien tunteminen ovat tärkeässä roolissa. Täytyy ymmärtää miten asiakkaan oma bisnes kehittyy. Koko liiketoimintamme perustuu siihen, että on tyytyväisiä asiakkaita, tiivistää Koskisen Oy:n toimitusjohtaja Markku Koskinen.

Puutuotteiden vienti vetää

– Euroopan merkitys on pienentymään päin. Kiinan kiinnostus puuhun on sen sijaan kasvamassa. Meillä on oma myyntikonttori Kiinassa ja siellä työskentelee kulttuurin ja liiketoiminnan tunteva paikallinen kaveri, kertoo Koskinen.

Vaneriteollisuuden tuotteista viennin osuus on yli 90 prosenttia ja liki 80 prosenttia konsernin sahatavaratuotannosta lähtee ulkomaille. Puutuotteita myydään ja markkinoidaan 11 maassa omissa myyntikonttoreissa. Myös puunhankinta on yrityksen omissa käsissä, Koskitukki Oy:ssä.

– Kaikki sisään tuleva puu voidaan hyödyntää. Lastulevy tehdään omasta purusta ja Koskitukki vastaa myös bioenergian sekä sellu- ja paperiteollisuuden raaka-aineiden toimituksista, listaa Koskinen.

Järvelän integraatissa sijaitsee Suomen ainoa jäljellä oleva lastulevytehdas.

Asiakkaiden kanssa on hienoa kehittää ja kehittyä

– Puolan Katowiceen, konserttisaliin rakennettiin KoskiBirchUp-rakenteella valmistetut parvekkeet ja plafondi. Koivusta tehty erikoistuote tekee tilasta upean ja akustisilta ominaisuuksiltaan erinomaisen, kertoo emoyhtiö Koskitukki Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja ja Venäjän toimintojen kehittämisestä vastaava Kari Koskinen.

Lähes kaikki Koskisen tuotteet valmistetaan nykyjään asiakkaan tilauksesta. Sahatavaraa löytyy vielä varastosta tiettyjä dimensioita valmiiksi sahattuina.

– Vahvuuksiamme ovat kyky kokeilla uusia juttuja ja kehittyä. Menneisyyden menestysresepteillä ei pysy ajan tasalla, toteavat Koskisen veljekset. Ja samaan hengenvetoon he esittelevät innostuneesti kuluttajasektorin sisustustuotteita, puuelementtejä, kattoristikoista jalostettua vetokattoinnovaatiota sekä ratkaisuja ammattirakentamiseen, aina pientaloista kerrostaloihin.

– Viime vuosina on investoitu vahvasti suurelementtien ja jättielementtien jatkojalostukseen, jatkaa toinen veljeksistä.

Perheyrittäjyys velvoittaa ja rohkeus vie eteenpäin

– Työpaikkojen turvaaminen on meille sisäänrakennettu juttu. Se on merkittävä moottori, kun tiedämme, että täällä ovat olleet töissä kavereiden isät ja täditkin. Mieluiten tehdään tulosta, jotta työllistäminen on mahdollista, kertoo hallituksen jäsen ja konsernin yritysvastuu- ja brändijohtaja Eva Wathén yrittäjyyden merkityksestä.

Koskisen konsernissa on perustamisesta lähtien koettu, että erinomaisuuden voi saavuttaa vain omistautumalla täydellisesti asialleen. Koskislaisten motto, ”Committed to Wood” – Omistautunut Puulle, on printattuna työvaatteiden ja paitojen selkämykseen.

Yrityksen perustajan Kalle Koskisen pojan Kalevi Koskisen kaikki kolme lasta ovat viemässä yli satavuotiasta puunjalostuskonsernia eteenpäin. Neljäskin polvi työskentelee jo Järvelässä. Rohkeus yrittämisen periytyy geeneissä 30-luvun laman yli selvinneiltä esi-isiltä.

– Tämä on auringonnousun ala. Toimialalla on edessä loistava tulevaisuus. Kaikki puuhun ja luontoon liittyvä asiat ovat ihmisille tärkeitä, kiteyttää Wathén.

Koskisen Oy, Kärkölä

  • Perustaja Kalle Koskinen

  • Perustettu vuonna 1909

  • Toimitusjohtaja Markku Koskinen

  • Puunjalostusteollisuuden monialakonserni: vaneri-, saha-, talo-, koivutuote- ja lastulevyteollisuus sekä puunhankinta ja bioenergia.

  • Tuotantoa Järvelässä, Vierumäellä ja Hirvensalmella, lisäksi tuotantoa Venäjällä ja Puolassa. Myyntikonttorit 11 maassa Keski-Euroopasta Kiinaan.

  • Koskisen Oy hankkii puuta 1,9 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

  • Liikevaihto 247 MEUR vuonna 2015

  • Työntekijöitä 1 057

Kuva: Esa Siltaloppi


YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa