Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2015: Ykkönen elämysten tuottajana

2.10.2015

Lapland Hotelsin hallituksen puheenjohtaja Pertti Yliniemi lähestyy bisnestä mandelamaisella tyyneydellä, rohkeudella, pelottomuudella ja itsenäisillä ajatuksilla. Samaan aikaan hänellä on yhteisölliset sekä asiakasta ymmärtävät otteet.

Alkuperäiseltä ammatiltaan Pertti Yliniemi on kirurgi.

– Siinä luottamusammatissa joutui aina tekemään potilaan puolesta nopeita ratkaisuja siltä pohjalta, että myös huomenna kohtaat tuon ihmisen, toteaa harkittuun ongelmanratkaisuun ja päätöksentekoon tottunut Yliniemi.

– Postiautoa kuljettanut isäukkoni, Arvo Yliniemi, aloitti nollasta: oli yksi hissi, leirintä-alue ja kahvila Oloksella. Nyt yritys on kasvanut reilusti yli satakertaiseksi omilla investoinneilla. Omistamme, rakennamme ja saneeraamme myös kaikki kiinteistömme, Yliniemi kertoo, mutta muistuttaa, ettei matkanteko ole ollut aina suinkaan helppoa.

– Byrokratian esteitä on selätettävä koko ajan. Voi mennä yhdeksän vuotta tyhjänpäiväisten kaavoitusvalitusten kanssa tai rankka verotus voi estää kaupanteon. Talousyksiköstä onkin joskus kyselty, että ollaanko tässä verottajalla töissä, veistelee Yliniemi.

Lappi on kuitenkin oiva paikka palveluliiketoiminnalle. Siellä on Yliniemen mielestä tilaa laajentua ja rakentaa, kun pelisäännöt ovat selvät. Eikä matkailu ole lainkaan huono elinkeino, jos halutaan säilyttää luonto.

– Kaivoksia tulee ja menee, matkailu säilyy aina, hän summaa.

Yövy Lapland Hotelsissa myös etelässä

Yliniemi on tottunut Lapland Hotelsin elämystuotannon laajentuessa jakamaan johtajuutta ja ohjaamaan monisyisiä prosesseja haluttuun suuntaan, vaikka hän on monessa mukana.

– Tykkään tehdä töitä. Koko ajan on hyvä olla mietittävää ja murhetta. Tekeminen tekee minut onnelliseksi, hän sanoo.

– Pankista loppuu ennemmin rahat, kuin minulta ideat, Yliniemi jatkaa liki hengittämättä ajatusten välillä.

Yrittäjä ei kuitenkaan ole Yliniemen mielestä mikään yksinpuurtaja.

– Koko ajan täytyy rekrytoida itseään parempia. Palkkasin tässä kolme johtajaa samalla kertaa, kun yhdelle pesti olisi ollut posketon työmaa.

Tuorein suomalaisen yksityisen perheyrityksen hotelli avautui syyskuun lopulla Tampereella. Lapland Hotels Oulu avautuu lokakuun lopulla. Jos on altistanut itsensä lapin kuumeelle, eikä tauti ota Etelä-Suomessa hellittääkseen, Tampereella voi lievittää ainakin oireita ja kokea Lapin lumoa sekä maistella tulilla kokattuja pohjoisen makuja.

Pohjoinen elämyskoneisto rullaa

Lapland Hotels -konsernin tuotteet ovat 90-prosenttisesti vientituotteita ja 100-prosenttisesti haluttuja elämyksiä. Konsernissa uskotaan myös verkostoitumisen voimaan ja tarjotaan paikallisille yrityksille, muotoilijoille, palveluntuottajille sekä lähiruuan tuottajille runsaasti yhteistyömahdollisuuksia.

– Valtaosa liikevaihdostamme tulee ulkomailta. Tehtävämme on koota ja myydä tuote. Kaikkea ei ole järkeä tehdä itse, joten käytämme paljon ostopalveluja ja samalla työllistämme ison joukon ihmisiä, kuvailee Yliniemi ympärivuotista elämystuotantoa.

Sesongin huipulla konserniin kuuluvan Lapin Safarin työntekijät muun muassa varustavat tuhansia eksotiikan nälkäisiä asiakkaita lämpöhaalareihin joka viikko. Joulukuu on matkailun tärkein kuukausi.

– Joulussa on käyttämättömiä mahdollisuuksia koko Suomen matkailulle, visioi Yliniemi.

– Lappi voisi olla itsenäinen. Meillä on täällä kaikkea. On energiaa, metalleja, elintarvikkeita, rakennusmateriaaleja ja osaavia ihmisiä, leikittelee Yliniemi Lapin toiminnallisuudella ja omavaraisuuden ajatuksella.

Mikä on sitten rautaisen menestyksen reseptiikka?

– Aina on toimittava vastuullisesti, tämä koskee myös suhdetta luontoon. Ketään ei saa koskaan pettää ja palkitsemisen on oltava oikeudenmukaista, Yliniemi summaa.

Hallituksen puheenjohtaja Pertti Yliniemi pelasti joulupukin osake-enemmistön ostolla ja varmisti, että napapiirillä voi tavata joulupukin joka päivä.

Lapland Hotels

 • Lapland Hotels -ketjuun kuuluu 15 hotellia eri puolilla Lappia, uusimmat hotellit Oulussa ja Tampereella sekä neljä laskettelukeskusta: Äkäslompolon puoleinen Ylläs, Olos, Pallas ja Luosto.

 • Ketjulla on ohjelmapalvelutoimintaa kaikissa kohteissa Rovaniemeltä Kilpis järvelle. Huoneita, huoneistoja ja mökkejä on lähes 1 200 ja yhteenlaskettu majoituskapasiteetti on reilut 3 000 vuodepaikkaa.

 • Lapland Hotels on Suomen suurin yksityinen matkailualan yritys.
  Lapin Safarit on Lapissa toimiva Skandinavian suurin elämystuottaja.

 • Perustajat: Arvo ja Pertti Yliniemi

 • Perustettu: Vuonna 1965 Arvo Yliniemi perusti Olostunturi Oy:n, hiihtokeskuksen Olokselle.

 • Toimitusjohtaja: Ari Vuorentausta

 • Liikevaihto: noin 80 miljoonaa euroa

 • Henkilöstö: 200 vakituista työntekijää, vuoden aikana koko konserni tarjoaa töitä yhteensä 900 työntekijälle.

Kuva: Esa Siltaloppi
YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa