Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2015: Teollisuusputkistoilla ja prosessikokonaisuuksilla on vientiä

10.10.2015

Fineweld on kehittynyt 1990-luvulta Laitisen yhden miehen hitsausyrityksestä teollisuuden investointiprojektien toteuttajaksi.

Vuonna 1977 laitoin ammattikoulussa metallipuolen haalarit päälle, ja siitä lähtien olen ollut hitsauksen kanssa tekemisissä. Metalli on aina ollut itselle tärkeä, pohdiskelee yrittäjäomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Matti Laitinen kone pajallaan, Kokkolan Jänismaan teollisuusalueella.

Fineweldin putkistojen ja teräsrakenteiden esivalmistus tapahtuu pajalla yrityksen omissa tiloissa. Rakenteet ja putkistot asennetaan paikalleen asiakkaan kohteessa lyhyessä ajassa pienellä työmaamiehityksellä.

– Tämä on selkeä vientituote, summaa Laitinen moduulirakenteisten prosessikokonaisuuksien projektitoimituksista.

Toiminimi Hitsausapu Laitisesta syntyi eri vaiheiden kautta vuonna 1996 Fineweld Oy. Laitinen muistaa hyvin, milloin ensimmäiset työntekijät tulivat yritykseen.

– Se oli 1995 helmikuussa. Kolmen kuukauden kuluttua Fineweldin perustamisesta meillä oli jo yli 30 henkilöä töissä, eikä sen alle ole menty, Laitinen kertoo ylpeänä. Työntekijöiden palkkausta vauhditti myöhemmin osaltaan myös Laitisen ammattiastman puhkeaminen.

– En enää pystynyt tekemään haalarihommia. Olin töistä kotiin tultuani iltaisin kolme tuntia isänä ja sitten tein paperihommat siihen päälle.

Työn tarjoaminen on mukavaa

Työllistäminen on Laitisesta todella mahtavaa yrittäjyydessä.

– Olen nähnyt senkin, kun työntekijät alkuaikoina oikein juoksivat työmaalle. Kun meitä oli yhdeksän henkeä töissä, minulle sanottiin, että nyt on Matilla oma pesäpallojoukkue koossa. Kun joukkue kasvoi, todettiin, että nyt on vaihtomiehetkin. Työpaikkojen tarjoaminen tuntui paremmalta kuin raha, Laitinen toteaa.

– Vähän hämmästelen kuka enää ryhtyy yrittäjäksi, kun valtio säätelee yrittämistä ja on vienyt kaikki porkkanat pois tästä hommasta. Kasvuyrityksiä, kuten Fineweld, ei helposti enää synny. Meillä on kassa kunnossa, mutta on todella kallista nostaa omaa rahaa yrityksestä. Omasta perheestä ei ole tulossa jatkajia yritykselle, Laitinen toteaa.

– Jos firma jostain syystä näivettyisi, saisin kyllä sydänkohtauksen, hän jatkaa samaan hengenvetoon.

Laitinen kuvailee itseään seitsenlapsisessa perheessä kasvaneeksi suorittajaksi.

– Olin naapurissa kummisedän luona renkinä kaikki lapsuuden kesät. Palkaksi sain markkoja ja lämmintä rieskaa sekä voita päälle. Kauppa-autolla tunne oli upea, kun tein ostoksia rahalla, joka oli hankittu omalla työllä.

Tehdään mitä asiakas haluaa

Mitkä ovat yrittäjän huippuhetket?

– Uskomatonta, että tämä on oikeasti minun firmani, ajattelin, kun teimme vuonna 2003 UPM:n Pietarsaaren tehtaan uudistusurakan. Olen miettinyt historiaa taaksepäin, ja onneksi tulevaisuutta ei etukäteen tiedä, tuumaa Laitinen rohkeudesta, jota mieheltä ei ole matkan varrella puuttunut.

Yrittäjyys tuntui hyvältä myös Tukholmassa vuonna 2011, kun siellä allekirjoitettiin Fineweldin historian isoin, yhdellä kertaa tehty 30 miljoonan euron kauppa.

– Kaivosyhtiö Northland rakensi Ruotsin Pajalaan rikastamon palvelemaan rautamalmikaivosta. Fineweld teki sinne kaivoksen vesijärjestelmät suunnitteluineen, maansiirtotöineen, rakennuksineen ja sähkö- sekä automaatioasennuksineen. Putkilinjoille tuli pituutta 17 kilometriä, kertoo varatoimitusjohtaja Ville Klaavu Ruotsin hankkeesta.

Monta kertaa yrittäjälle on tultu sanomaan, että kylläpä teillä on käynyt hyvä tsäkä, kun olette saaneet isoja projekteja. Fineweld ei kuitenkaan luota tuuriin.

– Me osaamme nämä hommat, Laitinen toteaa ytimekkäästi.

– Me teemme sitä, mitä asiakas haluaa. Kaikenlaista on tälle maailmalle tehty ja päätökset tehdään rivakasti, komppaa Klaavu.

Joukkuepelaaja janoaa voittoa

Laitisen kanssa kun jutellaan, keskustelu kääntyy väkisinkin pesäpalloon. Hänellä itsellään vierähti 24 vuotta pesäpalloharrastuksen parissa.

Tänään puhelin soi kuitenkin ahkerasti jalkapallon tiimoilta. Yli 80-vuotiaan KPV:n edustusjoukkueen omistajalla on koko ajan peli käynnissä. Laitinen haluaa kehittää Kokkolassa edustustason jalkapalloa ja luoda liiketoiminnalla lajille hyvät taloudelliset edellytykset.

– Urheilussa piti aina olla paras. Kun sain hitsipillin käteeni ensimmäistä kertaa, halusin olla siinäkin paras, summaa Matti Laitinen taktiikastaan urheilussa, elämässä ja yritystoiminnassa.

Fineweld Oy, Kokkola

  • Perustaja: Matti Laitinen, hallituksen puheenjohtaja, omistaja

  • Toimitusjohtaja: Arto Ikola

  • Perustettu: 1996, yritystoiminta alkoi T:mi Hitsausapu Matti Laitinen nimisenä vuonna 1988

  • FW Capital Oy omistaa Fineweld Oy -konsernin ja Priotec Oy:n

  • Fineweld Oy -konsernin muodostavat Fineweld Oy, Fineweld Sverige Ab ja Ketepa Oy

  • Liikevaihto: 30–60 miljoonaa euroa.

  • Henkilöstö: 100, isoimmissa projekteissa noin 200 henkilöä

Kuva: Esa Siltaloppi


YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa