Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2015: Kuminan siemenistä kasvoi haluttu vientituote

9.10.2015

Kuminan tuoksu tulvahtaa vastaan Riihimäellä sijaitsevalla tehtaalla. Puintikausi on käsillä, ja pihaan ajava rekka tyhjentää kaksi perävaunullista siemeniä siiloon. Tästä suomalaisen kuminan matka jatkuu maailmalle. Trans Farm Oy on vuodesta 1990 toiminut kuminan sopimusviljelyttäjänä ja jatkojalostajana.

Tummanruskeat siemenet pomppivat ominaispainolajittelijassa.

– Tämä erä on myyty Intiaan. Uskomatonta, että pystymme myymään mausteita maahan, josta niitä on ikiajat tuotu, kertoo ulkomaankaupasta vastaava johtaja Juha Hemminki Trans Farmilta ylpeänä.

Vain prosentti siemenistä jää Suomeen

Kumina kukkii ja tuottaa siemensadon toisena vuonna kylvöstä, ensimmäinen vuosi menee juuren kasvattamiseen. Putkikasvi muistuttaa pellolla kukkiessaan erehdyttävästi koiranputkea. Siemenet ovat niitä näkkileivän mausteista tuttuja, ruskeita ja aromaattisen kirpakan makuisia. Mauste on niin voimakas, että yleensä niistä joko pitää tai sitten ei.

– Saksassa, Itävallassa ja Itä-Euroopassa kuminasta tykätään, ja saksankieliset maat ovat meille todella tärkeät markkina-alue. Englantiin ja Ranskaan maustetta menee huomattavasti vähemmän, toteaa toimitusjohtaja Jyrki Leppälä.

– Sato puidaan tavallisella puimurilla, joten jos isännällä on vaikka ohraa pelloilla, samat koneet käyvät korjuuseen. Kuminan sato kuivatetaan korjuun jälkeen kuivurissa, kuvailee Leppälä tottuneesti alkutuotantoa. Leppälä on myös viljelyneuvonnan asiantuntija. Yhteistyö viljelijöiden kanssa on tärkeää, koska laatu syntyy pelloilla.

– Elintarvikkeista ollaan Euroopassa tarkkoja. Usein ostaja auditoi tuotannon, ja lisäksi meillä on sataprosenttinen jäljitettävyys. Tiedämme miltä pellolta siemenet ovat tulleet, sanoo Leppälä. Trans Farmilla on 800 sopimusviljelijää.

– Kuminaa tulee meille elokuusta aina kesäkuuhun asti ja koko tämä aika kuminaa lajitellaan ja jatkojalostetaan, luokitellaan eriä niiden laadun mukaan ja toimitetaan asiakkaille, kertoo Hemminki.

Mistä idea mausteiden kasvatukseen ja liiketoimintaan sitten sai alkunsa? Kuminan viljely alkoi Suomessa pienimuotoisena 1990-luvulla.

– Se oli hyvä kesannoinnin vaihtoehto. Me kokeilimme muitakin maustekasveja, mutta kuminan tuotanto ja laatu olivat kilpailukykyisiä, muistelevat yrityksen omistajat Leppälä ja Hemminki, jotka tutustuivat jo opiskeluaikoina.

Matka maailman suurimmaksi kuminan tuottajaksi

– Alussa kansainväliset ostajat eivät olleet kuulleetkaan, että on olemassa suomalaista kuminaa. Epäluulot olivat suuria. Nykyään mausteiden ostajat höristävät heti korviaan, kun kuulevat, että yrityksemme tuottamaa suomalaista satoa on tarjolla. Kumina on niin korkealaatuista. Meillä on todella monia erikoislaitteita, joilla varmistetaan hyvä laatu, ja lisäksi kaikki siemenet menevät tarkan laadunvarmennuksemme läpi, Hemminki kertoo innostuneesti. Myös eteeristen öljyjen määrä kuminassa on korkea, kun kasvukausi pohjolassa on pitkä ja valoisa.

Opiskelukavereilla oli vahva halu siirtyä harrastustasolta liiketoimintaan, mutta ulkomaankauppa oli yritystoiminnan alussa vierasta.

– Emme me tienneet mitään vientikiemuroista tai tullauksesta. Wer liefert was -kirjasta löytyivät ensimmäiset saksalaiset asiakkaat, joille soiteltiin, ja faksi ostettiin käytettynä, Leppälä ja Hemminki muistelevat itse rakennuttamansa tuotantolaitoksen pöydän ääressä. Vientiä vauhditti alkumetreillä lisäksi eurooppalaisten samalle vuodelle ajoittunut huono kuminasato.

– Olemme tehneet hyviä ja onnistuneita päätöksiä. Huonoja ei joukossa juurikaan ole, Leppälä toteaa.

Omat toimitilat ja sterilointilaitteisto ovat hyviä investointeja. Toimivien ratkaisujen toteutuksessa toisiaan täydentävä parivaljakko on pyrkinyt samaan loistavaan laatuluokkaan kuin kuminan puhtausasteessa, 99,7 prosenttiin.

– Tämä on palkitsevaa työtä, kun lähes kaikki maailman suurimmat mausteiden käyttäjät ovat meidän asiakkaitamme, Leppälä summaa vaatimattomasti.

Trans Farm Oy, Riihimäki

  • Perustettu: 1990

  • Perustajat: Jyrki Leppälä ja Juha Hemminki

  • Toimitusjohtaja: Jyrki Leppälä

  • Toiminta-alue, vientimaat: Toimittaa sopimusviljelijöiden kanssa 20 prosenttia koko maailman kuminasta, vientiä noin 45 maahan

  • Liikevaihto: 4,5 milj.

  • Yrityksen henkilöstömäärä: 10

    Kuva: Oskari VirtanenYrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa