Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2014: Robit porautuu kasvun ytimeen

24.10.2014

Lempäälän tehtaalta on lähdössä kymmenittäin porauskruunulaatikoita, joiden määränpää on osoitetarran perusteella Argentiina, Ruotsi, Brasilia, Korea, Venäjä, USA, Kanada ja Etelä-Afrikka. Porakruunut ovat Robitin kallioporaustuotesarjan tärkein osa.

Robitin hallituksen puheenjohtaja Harri Sjöholm pysähtyy laatikon luona, jossa on 20 porakruunua.

– Kyllä näillä saa kuusi kilometriä reikää syntymään, kun niitä teroitetaan välillä, Kanadassa kiviaines on kovaa. Maailmalla tuotteet tunnistetaan myös valkoisesta brändiväristä ja tehosta nimellä ”the white bit”.

– Liikevaihto on kahdeksassa vuodessa kymmenkertaistunut, tänä vuonna olemme 15 prosentin kasvuvauhdissa, vaikkei markkinoilta ole herunut kasvuapua, kertoo toimitusjohtaja Jussi Rautiainen Robitin palveluliiketoiminnan kehittymisestä. Yrityksen DNA-kierre muodostuu kolmesta k-kirjaimesta: kasvu, kannattavuus ja kansainvälisyys.

– Tavoitteena on ollut saavuttaa vuonna 2015 toimintaa kolmelle aikavyöhykkeelle, vientimaita sata ja liikevaihtoa 50 miljoonaa euroa. Viime viikolla todettiin, että maita on kasassa jo 106, Sri Lanka on viimeisin, toteaa pääomistaja Sjöholm, joka tuli yrityksen toimintaan mukaan vuonna 1988.

Parhaimmillaan vaikeissa olosuhteissa

Robitin tuotteita porakruunuja ja porakankia käytetään kaivoksissa, louhoksissa, rakennustyömailla ja maaperän stabiloinnissa. Aina ei ole tarpeen kaivaa syvälle, vaan voidaan hyödyntää vaakaporausta, jolloin esimerkiksi kaapeliputket voidaan vetää teiden, jokien tai rakennuksien alitse maan pintaa rikkomatta.

Tampereen Rantatunnelin louhinta on yksi merkittävimmistä Robitin kallionporaushankkeista Suomessa. Usein suomalainen yritys kutsutaan hätiin, kun olosuhteet ovat äärimmäisen vaativat ja aikataulu tiukka. Sotšissa louhittiin yhteensä 26 kilometrin tunneliverkosto talviolympialaisia varten ja Etelä-Koreassa toimitettiin porakalustoa Ulsanin ja Bang Ajin saaren yhdistävälle tiesilta- ja tunnelityömaalle.

– Tässä liiketoimintaideassa on rautainen osaaminen ja kilohintakin kohdillaan, lohkaisee Sjöholm kallio- ja maanporaustuotteista. Kivi, porakruunujen työmaa on robitlaisten kaveri.

– Ihminen rakastuu yllättäviin asioihin, Sjöholm kuittaa ja kertoo rakentaneensa punaisesta graniitista kiviaidan tontilleen.

Työntekijöitä Suomessa ja maailmalla on yhteensä noin 100. Kansainvälinen työkieli on englanti, mutta joukkuepelaajista koostuva tiimi vaihtaa keskustelun jouhevasti myös asiakkaan kielelle. Avokonttorissa työskentelevät vierekkäin meksikolainen, marokkolainen, venäläinen ja etelä-afrikkalainen. Naurun helähdyksiä kuuluu herkeämättä ja toimitusjohtaja istuu omiensa joukossa.

Robitilla osataan arvostaa hallitustyöskentelyä


– Hallitustyöskentely on yrityksessä A ja O. Vahva hallitus maksaa aina itsensä takaisin, se on sparrauskumppani, valmentaja, haastaja ja hyvä piiska, summaa Rautiainen. Hänen mielestään liian kiltti valmentaja on huono, koska silloin ei kehity.

– Olemme muutenkin olleet vastavirtayrittäjiä. Vuonna 2009 teimme päätöksen, ettei ketään irtisanota. Takana oli neljä hyvää vuotta ja ajattelimme, että turva kuuluu kaikille niille, jotka ovat olleet tekemässä tulosta. Työntekijöillä on joustavuutta ja tarvittavaa yhteispeliä, kun firmalla taas menee hyvin. Vuonna 2010 valmistui tehtaan tilojen laajennus Lempäälässä. Ajoitus onnistui ja markkinat lähtivät kasvuun, kertovat Rautiainen ja Sjöholm.

– Porakruunut ovat kulutustavaraa. Luotan siihen, että aina jossain tehdään jonkun verran reikää, Sjöholm sanoo. Matalasuhdanteet hyödynnetään Robitissa olemalla pelipaikalla oikeaan aikaan. Kun mahdollisuus aukeaa, muutetaan markkinaosuuksia.

– Skandinaavisilla toimijoilla on hyvä maine. Kun mennään esimerkiksi yritysostoissa, kuten Koreassa, elämäntyöostoksille, niin siinä täytyy olla oikea asenne yrittäjää ja omistajia kohtaan. Luopumisen tuska voi olla todella suuri. Haemme koko ajan kasvua, sekä orgaanisesti että rakenteellisesti yritysostojen kautta, Sjöholm tiivistää.

Robit

  • Robit, Lempäälä

  • Perustajat Jorma Järvelä ja Vesa Järvelä

  • Toimitusjohtaja Jussi Rautiainen

  • Perustettu vuonna 1985

  • Valmistaa korkealaatuisia porakalustoja kallion louhintaan sekä erikoisteriä maaporaukseen.

  • Työntekijöitä Suomessa ja maailmalla on 100

  • Vientiä yli sataan maahan

  • Liikevaihto 40 milj. eur (2014)

Kuva: Esa SiltaloppiYrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa