Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Tutkittuja työkaluja turvalliseen työhön

Tutkittuja työkaluja turvalliseen työhön

29.3.2012

Heikki Laitinen ja Marko Vuorinen huomasivat 2000-luvun alussa, että Suomesta puuttuu työturvallisuuspalveluihin keskittynyt toimija. Vankka kokemus alalta ja tutkijatausta toimivat ponnistuslautana yrittäjyydelle.

Kipinä 3T Ratkaisut Oy:n perustamiselle syntyi eräänä vuoden 2001 iltana, jolloin Marko Vuorinen päätti kertoa Heikki Laitiselle ajatuksistaan yrittäjäksi ryhtymisestä.

– Heikki tuntui tyypiltä, jolle voisi puhua, joten menin esittelemään hänelle suunnitelmaani. Heikki vetäisikin pöytälaatikosta oman paperinsa ja kysyi, eikö olisi parempi lähteä tekemään kimpassa? Siinä sitten selvisi, että kumpikin oli itsekseen tehnyt samanlaista business plania, Vuorinen nauraa.

Iso hyppy tutkijasta yrittäjäksi

Vuorinen kuvaa yrittäjäksi ryhtymistä suureksi hypyksi. Uusien yrittäjien alkutaivalta helpottivat aiheen läpikotainen tuntemus sekä vuosien aikana syntyneet kontaktit alan toimijoihin. Laitinen oli aiemmin työskennellyt alalla muun muassa viranomaisena ja tutkijaprofessorina. Vuorinen puolestaan oli tehnyt uraa Työterveyslaitoksella. Perustajien tutkijataustat näkyvät 3T:n toiminnassa tänäkin päivänä.

– Tutkimus on edelleen läsnä työssämme kahdella tavalla. Ensinnäkin teemme edelleen tieteellistä tutkimusta. Toisekseen se näkyy työmenetelmissämme sekä yrityksille myymissämme työkaluissa, sillä niissä yhdistyvät tutkimustieto ja käytäntö, Laitinen esittää.

Juuri käytännönläheisyys on aina ollut 3T Ratkaisut Oy:n kantava yritysidea.

– Oivalsimme, että Suomessa oli selvästi puute tällaisesta palvelusta. Työturvallisuuspuolella oli olemassa monimutkaisia tutkijalähtöisiä metodeja, jotka eivät tarjonneet työkaluja käytäntöön. Toisaalta oli turvakenkiä ja muita tuotteita, mutta työturvallisuusjohtamiseen ja lakisääteisten tehtävien hoitamiseen ei ollut apua tarjolla, Vuorinen toteaa.

Ydinajatuksena tuotteistetut palvelut ja sähköiset ratkaisut

3T tarjoaa apua esimerkiksi työn vaarojen arviointiin ja selvittämiseen sekä työturvallisuuskoulutukseen ja -johtamiseen. Tuotteet ja palvelut ovat alusta asti pohjautuneet suurelta osin sähköisiin ratkaisuihin.

– Tietotekniikka oli aloittaessamme melko hyödyntämätön voimavara turvallisuus- ja työsuojelutyössä. Lähdimme kehittämään ratkaisuja, joissa hyödynnetään tietotekniikkaa. Näin syntyivät multimediatyökalut, nettikäyttöiset opetus- ja tiedotusohjelmat sekä toisaalta softapuoli eli turvajohtamisen ja riskinhallinnan ohjelmistot, Laitinen kertoo.

3T pyrkii aina sovittamaan ratkaisut asiakkaidensa tarpeita vastaaviksi. Ratkaisut toteutetaan siten, että ne tukevat asiakkaan olemassa olevaa työskentelykulttuuria.

– Emme halua myydä asiantuntijuutta tuntien muodossa, vaan pyrimme siihen, että asiantuntijoiden vierailujen sijaan yritykset voisivat itse käyttää niille räätälöityjä tuotteistettuja palveluita. Meillä on esimerkiksi Euroopan laajin multimediakirjasto, josta voidaan koota asiakkaalle sopiva työkalupaketti, Laitinen sanoo.

Turvallisuusasioissa yhteistyö on voimaa

Työturvallisuuden ja -terveyden kehittämisen eteen tehdään Suomessa paljon yhteistyötä, kertoo Fennian riskipäällikkö Pekka Koskipää.

– Olemme esimerkiksi tehneet työturvallisuustietoiskuja 3T Ratkaisut Oy:n, sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtakunnallisen tapaturmaohjelman ja työturvallisuuskeskuksen kanssa, Koskipää kertoo.

Työturvallisuusasiat otetaan vakavasti jo suurimmassa osassa suomalaisia yrityksiä, koska jo lainsäädäntö vaatii tiettyjen perusasioiden noudattamista. Se ei tarkoita, etteikö parantamisen varaa olisi. Yhteiskunnan kehittyessä vaatimuksetkin kasvavat, Vuorinen huomauttaa.

– Ajankohtaista on esimerkiksi henkinen työsuojelu, sillä masennuksesta johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet ovat olleet kovassa kasvussa. Fyysinen työympäristö aiheuttaa puolestaan tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Tekemistä on myös työyhteisöjen kehittämisessä, jotta innovatiivinen, ihmisiä arvostava työilmapiiri leviäisi. Kyllä me Suomessa hyviä olemme, mutta tekemistä on edelleen paljon, Vuorinen toteaa.

Fennia-lehti 1/2012
Teksti: Anni Sironen

TyöturvallisuusYrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa