Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Tuhkasta kohosi uusi alku

Tuhkasta kohosi uusi alku

4.6.2014

Kun tulipalo tuhoaa yrityksen tilat täysin, vaatii voimaa ponnistaa takaisin alkuun. Yrittäjä ja leipuri Seppo Virtanen ei kuitenkaan antanut tällaisen onnettomuuden lannistaa itseään, vaan aloitti vauhdilla uuden rakentamisen. Avuksi tulivat niin yhteistyökumppanit kuin vakuutusyhtiökin.

Helatorstaina 2013 Jokioisten Leipä Oy:n toimitusjohtaja Seppo Virtanen oli viimeistelemässä päivän paperitöitä leipomolla. Virtanen oli luvannut työntekijöilleen aikaisen pääsyn vapaille ja tullut paikan päälle varmistamaan, että kaikki todella pääsisivät lähtemään ajoissa. Kello läheni yhtä iltapäivällä, kun hän haistoi palaneen käryä. Pian alkoivat palohälyttimet soida.

– Muistan miettineeni, että kylläpä hälyttimet reagoivat helposti – ovatkohan ne rikki, Virtanen kertaa vuoden takaisia tapahtumia.

– Sitten huomasin työntekijöiden juoksevan ulos.

Leipomon rasva-allas oli syttynyt palamaan. Työntekijät olivat kertaalleen onnistuneet sammuttamaan palon, mutta tuli oli syttynyt uudelleen. Paikalle hälytettiin palokunta.

– Olin ulkona työntekijöiden kanssa, kun poikani Mikko, joka työskentelee sisaryrityksessämme, saapui paikalle. Koska tilanne näytti vielä rauhalliselta, kävimme hakemassa työhuoneeltani tavaraa pois.

Mukaan otettiin muun muassa käteiskassa, mutta tärkeimmät paperit jätettiin konttoriin. Palokunnan saapuessa paikalle tilanne alkoi hiljalleen pahentua. Tuli levisi kuumentuneeseen välikattoon ja sen kautta leipomon yhdestä osastosta nopeasti toiseen.

– Aika tuntui irralliselta ja olo epätoivoiselta. Onneksi olimme henkilökunnan kanssa harjoitelleet hätätilanteita varten, joten kaikki työntekijät olivat ulkona ja turvassa.

Tilapäisesti jauhot suussa

Muutama tunti palon alkamisesta Virtanen tajusi, että mitään korjattavaa ei jäisi. Tuli tuhosi Jokioisissa sijaitsevan leipomon tilat kivijalkaan asti: koneista, varastoista ja raaka-aineista ei jäänyt jäljelle mitään, kaikki tärkeät paperit tuhoutuivat.

Hetkellisesti Virtanen vaipui epätoivoon. Puhelu vakuutusyhtiön yhteyshenkilölle Hannu Räsäselle sekä keskustelu Mikon kanssa auttoivat kokoamaan ajatukset, ja käynnistämään suunnitelmien teon.

– Sain heti fennialaisilta tukea. Keskustelimme jo samana päivänä seuraavista konkreettisista askelista, kuten tuotannon uudelleen käynnistämisestä sekä rahoituksesta, Virtanen kiittelee.

Yhdessä poikansa kanssa he kutsuivat avainhenkilöt koolle varhain seuraavaksi aamuksi ja jo ennen puoltapäivää heillä oli edessään valmis suunnitelma, jonka mukaan edetä. Vielä samana viikonloppuna aloitettiin muiden, lähellä sijaitsevien tilojen remontointi tuotannon jatkamiseksi.

Muiden toimipisteiden sekä yhteistyökumppaneiden avulla Jokioisten Leipä pystyi toimittamaan tuotteita jo seuraavalla viikolla. Jopa 75 prosenttia myynnistä saatiin pidettyä.

– Toiminnan nopeaa jatkamista eivät kaikki meinanneet uskoa. Kun myyntiedustajamme paloa seuraavana maanantaina soitti tilauksia asiakkaille, kuuli hän kuinka hämmentynyt kahvilamyyjä sanoi kollegalleen puhelimen ohitse että ’herranen aika, eivätkö he tiedä, että Jokioisten Leipä on palanut’, Virtanen muistelee nyt jo nauraen.

Hädässä apu löytyy yllättävän läheltä

Tuotantoa jatkettiin siis tilapäisjärjestelyin ja samalla polkaistiin käyntiin uuden leipomon suunnittelu. Lähtökohtana syntyville tiloille Virtasella oli "entistä ehompi".

– Halusimme laittaa kaiken kerralla kuntoon ja luoda nykyaikaisen leipomon, joka paitsi täyttäisi kaikki tuoteturvallisuusvaatimukset, olisi myös työntekijöille miellyttävä ja toimiva paikka tehdä töitä, Virtanen sanoo.

Selvitystyö vakuutusyhtiön kanssa oli valmiina heinäkuun alussa, alle kaksi kuukautta tulipalon jälkeen. Uuden talon rakennus alkoi heinäkuun viimeisellä viikolla. Samaan ripeään tahtiin eteni myös varsinainen rakennustyö. Käyttöönottotarkastus pidettiin 13. joulukuuta ja ensimmäiset tuotteet pääsivät uuniin muutamaa päivää myöhemmin.

– Myymälän käyttöönotossa tosin lipsuttiin helmikuulle, Virtanen sanoo.

– Mutta muuten pysyimme aikataulussa. Uskon siihen, että työ vie juuri niin paljon aikaa kuin sille annetaan.

Kiitoksia toiminnan nopeudesta ja kaiken sujuvuudesta Virtanen antaa auliisti kaikille projektissa mukana olleille: äitienpäivänsä muutostöihin uhranneille kirvesmiehille, toimituksissa auttaneille yhteistyökumppaneille, uuden rakennuksen suunnittelussa auttaneelle leipomokonsultille, uskoa tulevaan luoneelle vakuutusyhtiölle sekä joustaville ja sopeutuville työntekijöille.

– Tilanne oli painajaismainen, mutta ihmisten ystävällisyys ja avuliaisuus yllätti. On ollut hienoa huomata, kuinka vaikeissa tilanteissa löytyy auttavia käsiä. Tällaisesta on hyvä jatkaa eteenpäin.

Jokioisten Leipä Oy

  • Perustettu vuonna 1983

  • Omistajat Seppo ja Jaana Virtanen

  • Valikoimissa yli 300 tuotetta

  • Työllistää noin 90 henkeä

  • Tunnuslause ”Maun verran parempaa”

Fennia-lehti 2/2014
Teksti: Eeva Ahotupa

Yrityksen vakuutuksetYrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa