Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Suorituspaineet hallintaan

Suorituspaineet hallintaan

24.10.2019

Hektinen elämä ja suuret suorituspaineet uuvuttavat työ­ikäisiä. Työelämän suorituspaineita voi kuitenkin oppia hallitsemaan. Työhön kannattaa suhtautua terveellä tavalla: omaa ihmisarvoaan ei kannata kiinnittää työsuorituksiin, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Tiina Röning.

Nopeatempoinen elämänrytmi sekä suuret odotukset töissä ja vapaa-ajalla kuormittavat yhä useampia suomalaisia. Tämä näkyy esimerkiksi Kelan tilastoissa. Psykologi ja psykoterapeutti Tiina Röningin mukaan paineet syntyvät siitä, että työelämä ja työn luonne ovat muuttuneet nopeammin kuin uskomukset ja kotikasvatus.

– Suomalainen työkulttuuri on hyvin suorituskeskeinen. Kun elanto tuli peltotyöstä ajateltiin, että kaikki työt on tehtävä ennen kuin lepää. Nykyajan asiantuntijatyöhön tämä ajastusmaailma ei enää päde. Ne eivät tekemällä lopu, vaan tekeminen on rajattava olennaisimpaan, Röning sanoo.

Töiden rajaamisessa auttaa se, että yrityksissä arvoista puhutaan ääneen. Näin työntekijät osaavat suhteuttaa oman työpanoksensa siihen, mikä juuri tässä yrityksessä on olennaisinta ja arvokkainta.

– Tärkeää on oppia lisäksi tunnistamaan, miten on tottunut tekemään töitä. Työt kannattaa tehdä tavalla, mikä toimii kulloisissakin olosuhteissa. Tätä kutsutaan kognitiiviseksi joustavuudeksi.

Tiina Röningin mukaan suorituspaineet tunnistaa ahdistumisen tunteesta, joka johtuu ristiriidasta. Ristiriita voi olla esimerkiksi, että tehtävää on paljon, mutta aikaa on vähän tai että tehtävät ovat liian vaativia omiin voimavaroihin suhteutettuna.

– Ristiriitaa synnyttää myös se, ettei pysty priorisoimaan töitään. Työntekijää voi ahdistaa myös, jos oma tavoitetaso työn laadusta ei kohtaa johdon odotuksia: työntekijä haluaisi tehdä täysin virheetöntä työtä, mutta häneltä odotetaankin lähinnä määrällistä suoriutumista, Röning sanoo.

Multitaskaaminen on aivoille tuhoisaa

Röningin mukaan olennaista on erottaa, mitkä paineet syntyvät omista odotuksista ja mitkä tulevat aidosti ulkoapäin. Jaottelun jälkeen on hyvä keskittyä työssä niihin asioihin, joihin voit itse vaikuttaa.

– Töiden suunnittelu, aikatauluttaminen ja priorisointi auttavat siihen, että saa paremman hallinnan tunteen omista töistään. Multitaskaaminen on aivoille tuhoisaa. Työtehtäviin kannattaa siis tarttua yksi kerrallaan.

Kannattaa myös puolustaa omia oikeuksiaan ja opetella sanomaan ei, jos kuormitusta on liikaa.

– Hyvät sosiaaliset taidot auttavat työelämän paineissa: on tärkeää osata pyytää apua ja neuvotella töistään. Ryhmäpaineesta on helpompi irrottautua, kun ihminen tuntee hyvin omat arvonsa ja työskentelee niiden mukaisesti. Tämä vaatii omien voima­varojen kuulostelua.

Yrittäjyys haastaa pitämään omasta hyvinvoinnista huolta

Yrittäjillä työn vaativuutta lisää työnantajuus ja taloudelliset paineet. Yrittäjyys haastaakin yrittäjän pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan ja toimimaan myös omia arvoja vastaavasti.

– On täysin mahdollista heittäytyä tekemään paljon töitä, kun sen vastapainona voi uppoutua omiin harrastuksiin tai viettää aikaa perheensä kanssa. Yrittäjillä pitäisikin olla jotain muutakin menetettävää kuin yritystoiminta pysyäkseen balanssissa, Röning alleviivaa.

Paineiden hallinnassa auttaa oman ihmisarvonsa erottaminen työsuoritteestaan.

– Työhön pitäisi osata suhtautua terveellä tavalla ja ajatella kuten urheilijat: tein parhaani, katsotaan mihin se riittää, urheilupsykologinakin toimiva Röning sanoo.

Tämä ajatus pitäisi opettaa myös lapsille.

– Kannusta ja kehu lapsia muistakin asioista kuin hyvistä kouluarvosanoista. Lasta voi kehua esimerkiksi siitä, että hän on ollut kiva kaveri ja hänen kanssaan on mukava jutella. Lapsia voi myös kannustaa valitsemaan oman näköisen koulutuksen ja työuran, koska nykymaailmassa työuria ehtii olla elämän aikana useita.

Tiina Röning suosittelee kaikille rohkeutta tehdä omien arvojensa mukaisia valintoja niin työ- kuin siviilielämässä.

– Kannattaa rohkeasti ajaa omaa laivaa. Kippari ei voi valita, millaista säätä eteen tulee, mutta työn mielekkyys ja tyytyväisyys omaan elämäänsä paranee, kun on itse ruorissa.

3 syytä, miksi suorituspaineita kannattaa pyrkiä hallitsemaan

  • Työnteossa säilyy mielekkyys, motivaatio, ilo ja rentous, kun paineet ovat kohtuullisia. Myös hallinnan tunne töissä on tärkeää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta.

  • Voimavaroja jää myös vapaa-ajalle, kun työpaineet eivät uuvuta. Mielekäs tekeminen vapaa-ajalla helpottaa palautumista työstä ja lisää hyvinvointia ja jaksamista, joka säteilee positiivisesti työhön.

  • Kun työstressi pysyy sopivalla tasolla, on helppo saada aikaiseksi töissä ja olla luova.

15 minuuttia

Vartin tauoilla on iso merkitys työpäivän sujumisen ja paineiden hallinnan näkökulmasta. Tauot voivat sisältää musiikin kuuntelua, pienen kävelylenkin ulkona tai juttelua työkaverin kanssa kahvi- tai lounastauolla. Tärkeää on se, että tauoilla ollaan läsnä siinä hetkessä, keskitytään johonkin muuhun kuin työasioihin, eikä multitaskata.

Fennia-lehti 3/2019
Teksti: Suvi Vesterinen

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa