Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Silmät auki liikenteessä

Silmät auki liikenteessä

31.5.2017

Nuviz jalostaa sotilashävittäjistä lainattua teknologiaa, jonka avulla motoristi näkee tarvitsemansa tiedot silmien edessä ajon aikana. Salossa kehitetty uusi tuote tulee myyntiin kesänä.

Perimätiedon mukaan Nuvizin liikeidea näki päivänvalon, koska toinen yrityksen perustajista oli ajaa moottoripyörällä kolarin tiiraillessaan samalla navigaattoria. Läheltä piti -tilanne sai hänet pohtimaan, miten asian voisi hoitaa turvallisemmin. Syntyi ajatus kypärään kiinnitettävästä laitteesta, joka heijastaa kuljettajan visiiriin tietoja eikä häiritse ajamista. Nuviz on perustettu San Diegossa vuonna 2013. Molemmat perustajat ovat motoristeja ja työskentelivät firmassa, joka tekee sotilashävittäjien kuomuihin display-näyttöjä. Samaa tekniikkaa käytetään myös Nuvizin ratkaisussa.

Matka ideasta tuotantoon on ollut pitkä. Laitteen piti tulla markkinoille jo kesällä 2014. Yhtiö suunnitteli valmistavansa laitteet alihankintana San Diegossa. Rahoittaja ei kuitenkaan halunnut, että tietotaitoa siirtyy firman ulkopuolelle. Ratkaisu löytyi, kun mukaan tuli suomalaista osaamista ja rahaa.

– Loppuvuonna 2015 Nuvizissa oli jo töissä pari entistä kollegaani. He ottivat minuun yhteyttä ja pyysivät palkkaamaan Salosta nipun ohjelmistokehittäjiä. Siitä hetkestä noin puoli vuotta eteenpäin Nuvizilla oli esittää tuotteestaan ensimmäiset toimivat prototyypit, joita päästiin testaamaan kentällä, kertoo Nuvizin Suomen yksikköä ja tuotekehitystä johtava Arto Kiema.

Kiema itse sanoo olevansa Nokian vanhoja partoja. Hän aloitti yhtiön palveluksessa Salossa tammikuussa 1985.

– Olen aina ollut sekalaisissa tuotekehityshommissa eri puolilla maailmaa. Viimeinen Nokian toimeksianto vei Taiwaniin ja päättyi heinäkuussa 2014. Sen jälkeen ehdin olla jonkin aikaa kotona, kunnes Nuviz esitti tarjouksen, josta en voinut kieltäytyä. Microsoft oli juuri irtisanonut Salossa ison joukon kokeneita insinöörejä. Pääsin valitsemaan heistä 20 parasta Nuvizille. Uskon, että uusi avaus oli iso asia myös Salon kaupungille. Moni on auttanut meitä eteenpäin, kaupungin johdosta alkaen.

Nyt Nuviz työllistää Salossa jo yli 30 entistä nokialaista ja lisäksi useita alihankkijoita. Tuotteen kokoaminen ja testaukset alkoivat huhtikuussa, ja laite tulee myyntiin ensi kesänä. Helmikuun alussa tuli lisävahvistusta myös rahoituspuolelle, kun KTM-moottoripyöristään tunnettu itävaltalainen Pierer Industrie AG sijoitti Nuviziin yli kolme miljoonaa euroa.

Tuote kiinnostaa yli toimialarajojen

Nuvizin ydin on lähes mihin tahansa umpikypärään sopiva laite, jonka avulla kuljettaja näkee tarvitsemansa tiedot ajon aikana silmiensä edessä, irrottamatta katsettaan tiestä. Kuva heijastetaan kypärän visiiriin, näkökentän alakulmaan. Nuviz yhdistyy käyttäjänsä älypuhelimeen Bluetooth- ja Wi-Fiyhteyksillä sekä erillisen ohjelmiston avulla. Laitetta hallitaan moottoripyörän ohjaustangon vasemmalle puolelle kiinnitettävällä ohjaimella, jota pystyy käyttämään myös ajohanskat kädessä.

– Laite näyttää nopeuden, kartat, reitit sekä musiikki- ja puhelutiedot. Nuvizin sovelluksella voi suunnitella reitit etukäteen ja tallentaa ne. Laite maksaa suunnilleen saman verran kuin laadukas kypärä, mutta koska mukana tulee navigaattori, musiikkisovellus, kamera ja video, se korvaa 1 500 euron edestä muuta elektroniikkaa, Kiema vertaa.

– Tärkeimpiä asiakkaitamme ovat hyvin toimeentulevat motoristit, joilla on tapana hankkia itselleen uudet pyörät ja tarvikkeet. 3–5 vuoden päästä meillä saattaa kuitenkin olla myös edullisempia tuotteita, joista on hyötyä esimerkiksi skootteriläheteille. Sitä mukaa kun laitteet pienenevät ja halpenevat, ei ole mahdotonta, että niitä löytyy joskus myös esimerkiksi polkupyöräilijöiltä tai laskettelijoilta. Laitteessa on paljon erilaisia antureita, joilla pystyy keräämään runsaasti dataa vaikkapa ajokäyttäytymisestä.

Tuote on jo herättänyt kiinnostusta myös ammattikäyttäjissä. Hitsausfirma on tiedustellut, voiko heijastusnäytön avulla tehdä saumantarkastusta. Harvesterien valmistaja on ehdottanut, että mukaan voisi liittää ohjeet, miten puuta missäkin tilanteessa leikataan. Savusukeltajat ovat toivoneet, että visiiriin voisi heijastaa talojen pohjapiirustukset.

– Koska Nuviz on vielä pieni firma, emme pysty tarttumaan kaikkiin ideoihin saman tien. On silti hienoa huomata, että osaamisemme kiinnostaa ja synnyttää uusia ajatuksia jo nyt, kun tuotteemme on vasta tulossa markkinoille.

Nuviz

 • Perustettu San Diegossa 2013

 • Työllistää Salossa jo yli 30 entistä nokialaista

 • Kehittää kypäröihin sopivia heijastusnäyttöjä esimerkiksi navigointia varten

 • Heijastusnäyttöjen tekniikka lainattu sotilashävittäjistä

 • Helmikuussa itävaltalainen Pierer Industrie AG sijoitti Nuviziin yli 3 Me

 • Ensimmäinen laite tulee myyntiin kesällä 2017

 • Fennia Prize -kunniamaininta 2017

Fennia-lehti 2/2017

Teksti: Jukka Holopainen

Lue lisää

 • Mitä se heijastin oikein heijastaa?
YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa