Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Ryhmäeläkevakuutus sitouttaa vastuullisesti

Ryhmäeläkevakuutus sitouttaa vastuullisesti

24.10.2019

Fennian vapaaehtoinen ryhmäeläkevakuutus on kustannustehokas palkitsemismalli yrityksille, jotka haluavat tukea työntekijöidensä hyvinvointia myös työelämävaiheen jälkeen.

Suomalaisyrityksille tyypillisin tapa palkita ja kannustaa työntekijöitä on vuosittain maksettava rahallinen bonus. Henki-Fennian myynti- ja asiakkuusjohtaja Kari Wilén soisi, että yhä useampi heräisi huomaamaan, miten järkevää on kohdistaa palkitsemista myös työelämän jälkeiseen vaiheeseen, kun tulotaso laskee ja omaa elintasoa joudutaan sopeuttamaan.

– Tiedämme, että Suomen huoltosuhde heikkenee koko ajan: syntyvyys laskee, eläkeläisten osuus kasvaa ja työikäisiä eläkkeiden maksajia on yhä vähemmän, hän muistuttaa.

Tällä hetkellä 24 %:lla eli noin neljänneksellä yrityksistä on palkitsemismalleissaan mukana eläkejärjestelmä (Kannustejärjestelmät PK-yrityksissä, Taloustutkimus 2018), mutta määrä kasvaa koko ajan.

Kustannustehokas ja joustava

Ryhmäeläkevakuutus on ottajalle, eli yritykselle sekä järkevä että edullinen järjestelmä.

– Eläkevakuutuksen ottaminen kannattaa kytkeä näkyvästi yrityksen tavoitteisiin ja strategiaan, Wilén sanoo.

– Tällöin se ei ole “automaatti”, vaan maksettu eläkemaksu perustuu yrityksen liiketoiminnalliseen onnistumiseen.

Yritys voi itse päättää summan tai osuuden, jonka se maksaa vakuutukseen. Tyypillinen tapa rakentaa eläkejärjestelmä on asettaa liiketoimintakatteen kasvulle euromääräinen tavoite, joka saavutettuna maksetaan ryhmäeläkevakuutukseen sen piirissä olevien henkilöiden kesken.

– Mikä tärkeintä, ryhmäeläkevakuutukseen maksettu summa on täsmälleen sama summa sekä eläkkeen maksajalle että edunsaajalle. Ryhmäeläkevakuutuksen maksaminen ei aiheuta yritykselle sivukuluja, ja se on myös verovähennyskelpoinen. Työntekijä maksaa lisäeläkkeestä verot vasta, kun eläkettä aletaan maksaa, Wilén huomauttaa.

Jos työntekijä vaihtaa työpaikkaa, hän voi saada itselleen kertyneen eläkkeen mukaansa niin kutsutulla vapaakirjaoikeudella. Ryhmäeläkevakuutuksen joustavuus tulee esille myös elämän ikävissä ja yllättävissä käänteissä.

– Kuolintapauksissa Fennian ryhmäeläkevakuutukseen kertynyt summa toimii henkivakuutuksen tavoin ja se maksetaan edesmenneen määrittelemille edunsaajille, Wilén kertoo. – Jos taas yritys on ottanut eläkejärjestelmään mukaan pysyvän työ­kyvyttömyyden turvan, kertynyt summa maksetaan verovapaasti kertakorvauksena työkyvyttömyyden kohdanneelle henkilölle.

Ryhmäeläkevakuutus sitouttaa organisaation joka tasolla

Ryhmäeläkevakuutuksen voi ottaa koko organisaatiolle tai esimerkiksi tiimille, joka muodostaa selkeästi yhdenmukaisen ryhmän. Ryhmiä voi olla useita ja niillä voi olla eri maksuperusteet, mutta ryhmän sisällä eläkevakuutus muodostuu kaikille samoin perustein.

– Ryhmäeläkevakuutus tarjoaa yritykselle hyötyä myös esimerkiksi omistajavaihdoksen yhteydessä. Pankit arvostavat sitä, että yrityksen avainhenkilöt on sitoutettu yritykseen vähintäänkin fuusiovaiheen yli, Wilén huomauttaa.

Ryhmäeläkevakuutuksen tärkeimmät hyödyt

  • Joustava

  • Kustannustehokas

  • Verovähennyskelpoinen

  • Ei sivukuluja yritykselle eikä edunsaajalle

  • Vastuullinen tapa palkita ja sitouttaa – tarjoaa pitkän tähtäimen taloudellista turvaa työntekijälle

Fennia-lehti 3/2019
Teksti: Annukka Ollitervo

Lue lisää

Henkilöstön palkitseminenArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa