Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Putkiremonttia ei voi estää

Putkiremonttia ei voi estää

3.6.2015

Putkiremontti saattaa aiheuttaa huolta monissa taloyhtiöissä. Vesiputket ja viemärit tulevat käyttöikänsä päähän vääjäämättä, joten varautuminen kannattaa aloittaa ajoissa. Kaupungistumisen myötä Suomeen rakennettiin 60- ja 70-luvuilla paljon uusia kerrostaloja, jotka ovat nyt tulossa putkiremontti-ikään.

Taantuma on verottanut uudisrakentamista jo useita vuosia, mutta korjausrakentamisen osuus on samaan aikaan kasvanut noin 2–4 prosentin vuosivauhtia.

Kasvu jatkuu myös tulevaisuudessa, kun 60- ja 70-luvuilla rakennetut kerrostalot saavuttavat 50 vuoden iän ja talotekniikka pitää uusia.

– Käyttövesiputkien ja viemäreiden tekninen elinikä alkaa tulla päätökseensä noin 50 vuoden kuluttua käyttöönotosta. Erityisesti 65–75-luvuilla tehtiin todella paljon asuntoja, joten LVIS-saneerauksen buumi on alkanut. Se kestää kuumimmillaan noin 10 vuotta, Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy:n toimitusjohtaja Vesa Koskelainen toteaa.

LVIS-saneeraus eli talotekniikan perusparannus sisältää käyttövesiputkien, viemäreiden, ilmanvaihdon, sähköjen ja atk:n uusimisen. Työvaiheita on useita: suojaaminen, purkaminen, talotekniikan ja rakenteiden asennus sekä pintarakenteiden teko.

Koska rakenteita joka tapauksessa puretaan, monet haluavat yhdistää remonttiin myös kylpyhuone- tai keittiöremontin.

– LVIS-saneerauksen yhteydessä saatetaan tehdä myös porrashuoneen ja taloyhtiön yleistilojen kunnostusta tai pihasaneerausta. Kun työ on käynnissä, siihen on helppo yhdistää muitakin saneerauksia, Koskelainen sanoo.

Ammattilaiset apuun

Rauli Nurminen on 43-vuotisen uransa aikana nähnyt putkiremontin jos toisenkin. Projektinjohtajana Valvontakonsulteissa työskentelevä rakennusalan konkari huomauttaa, että taloyhtiöiden kannattaisi turvautua useammin ammattilaisten apuun saneeraustarpeita miettiessään.

– Jos isännöitsijää tai hallitusta vähänkin epäilyttää mitä ja koska pitäisi saneerata, niin kannattaisi käyttää rakennuttajakonsulttia tekemään kuntokartoituksia ja -arvioita. Näin saadaan kokonaiskuva ja voidaan tehdä pitkän tähtäimen suunnitelma ja korjausehdotus.

Rakennusalan periaatteet eivät Nurmisen mukaan ole juuri muuttuneet vuosikymmenien aikana, mutta materiaalit ja tekniikat ovat toki uudistuneet. Niin pitkälle kehitys ei kuitenkaan vielä ole edennyt, että LVIS-saneerauksen ajankohta ylittäisi keski-iän merkkipaalun.

– On oikeastaan aika yllättävää, että putket ja viemärit kestävät 50 vuoden ajan, mutta sen ylittäessään ne kokemukseni mukaan alkavat vuotaa ja koko järjestelmä saattaa romahtaa lyhyessäkin ajassa. Isommissa saneeraushankkeissa on kyse ihmisten kodeista ja isoista rahoista, joten putkiremontti saattaa aiheuttaa huolta taloyhtiöissä.

Mitä jos eteen tulee jotain yllättävää ja kustannukset nousevat? Entä jos työn laatu ei vastaa sovittua? Nurmisen mukaan suunnitelma kannattaa tehdä heti alusta saakka huolella ja niin, että urakoitsijan on helppo laskea toteutuskustannukset. Näin lisätyöntarve ja siten mahdolliset lisäkustannukset pysyvät kurissa. Kaikista yhtiöistä pitäisi löytyä korjauskertomus, jonka pohjalle pitkän tähtäimen suunnitelman voi rakentaa. Siten myös varautuminen tulevaan helpottuu.

– Rakennuskanta on suurin kansallisomaisuutemme, joten siitä kannattaa pitää huolta. Valitettavasti jotkut yhtiöt kuitenkin pitkittävät saneerauksen aloittamista, jolloin korvausvelka kasvaa. Sama tilanne on myös julkisella puolella. Kohta onkin niin, että korjausvelka on niin suuri, että ei edes kannata korjata. Se on surullista, Nurminen sanoo.

Tasaista kasvua ja sukupolvenvaihdos

Valvontakonsultit täytti vappuna 26 vuotta. Yritys on kasvanut kolmen hengen asiantuntijayrityksestä nykyisin 40 henkilöä työllistäväksi pk-yritykseksi, joka tarjoaa rakennushankkeiden hankkeenjohdon ja työmaavalvonnan palveluita.

Nykytilaa on edeltänyt muutto Lappeenrannasta Helsinkiin, onnistunut sukupolvenvaihdos ja palvelutarjonnan laajeneminen yhä vaativampiin hankkeisiin.

Korjausrakentaminen on yksi Valvontakonsulttien strategisista painopisteistä, joten LVIS-saneerauksen buumi on ollut yrityksen tiedossa. Tulevaisuuden näkymät ovat hyvät.

– Tärkein tavoitteemme on, että pystymme olemaan hyvä pk-yritys ja tarjoamaan työntekijöillemme hyvän työpaikan. Uskomme siihen, että työntekijät motivoituvat päästessään tekemään mielekkäitä tehtäviä hyvässä porukassa ja toimivassa ympäristössä, toimitusjohtaja Koskelainen kertoo.

Valvontakonsultit Oy

  • Valvontakonsultit Oy on perustettu vuonna 1989.

  • Yrityksessä on 40 työntekijää.

  • Yritys tarjoaa rakennushankkeiden hankkeenjohdon ja työmaavalvonnan palveluita.


Fennia-lehti 2/2015
Teksti: Jani Kohtanen

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa