Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Hyvä riskienhallinta säästi hakkuriyrityksen tulipalolta

Hyvä riskienhallinta säästi hakkuriyrityksen tulipalolta

22.10.2018

Metsäenergia-alan yritys Flisap on aina suhtautunut turvallisuuteen vakavasti. Viime keväänä Flisap sai muistutuksen siitä, miksi riskienhallintaan panostaminen kannattaa, kun hakkurikoneen moottoritila ylikuumeni ja aiheutti merkittävän tulipalovaaran.

Paimiolainen Flisap perustettiin vuonna 2005 tuottamaan ja kuljettamaan puuhaketta energiayhtiöihin, lämpölaitoksiin, yksityisiin maatalouksiin sekä muille sopimusasiakkaille. Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Ari Lehtovirta kertoo noin 35 tonnia painavien hakkurikoneiden olevan yrityksen rahallisesti arvokkain resurssi.

– Yrityksessämme on kolme työntekijää ja kolme hakkurikonetta, joiden saumattomaan toimintaan koko päivittäinen liiketoimintamme perustuu. Hakkurikoneet maksavat uutena jopa 900 tuhatta euroa. Haluamme siis pitää niistä erityisen hyvää huolta, jotta niiden käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä, Lehtovirta kertoo.

Moottoritilan ylikuumeneminen laukaisi automaattisen sammutusjärjestelmän

Tänä keväänä eräänä tavallisena tiistai-iltapäivänä sattui onnettomuus, joka olisi voinut suistaa yrityksen raiteiltaan. Yksi Flisapin kuljettajista teki Tammisaaressa sijaitsevassa hakkurissaan tavalliseen tapaan töitä, kun kone yhtäkkiä lakkasi toimimasta ja hälytyssummerit alkoivat soida.

– Hakkurin moottorissa sijaitseva väli- panta oli pettänyt, minkä vuoksi moottoritila alkoi kuumentua ja konehuone täyttyi pakokaasusta. Pahimmillaan tämä olisi voinut johtaa hyvinkin laajaan tulipaloon. Automaattinen sammutusjärjestelmä kuitenkin pelasti meidät valtavilta vahingoilta, Lehtovirta kertoo.

Lämmön noustua moottoritilassa yli 130 asteen automaattinen palovalvontajärjestelmä kytkeytyi päälle, katkaisi hakkurin päävirrat ja täytti konetilan hapen poistavalla nesteellä. Hälytyssummerit soivat, kunnes kuljettaja pääsi ottamaan järjestelmän sulakkeen pois.

– Automaattijärjestelmän ansiosta vältyimme ennen kaikkea henkilövahingoilta, mutta lisäksi saatoimme jatkaa vasta vuoden vanhan hakkurimme käyttöä tavalliseen tapaan. Palovakuutuksemme edellyttää automaattisen sammutusjärjestelmän hankkimista, enkä nyt voisi olla sen tarpeellisuudesta enempää samaa mieltä. Meille on myös tärkeää huoltaa ja tarkastuttaa järjestelmä ohjeiden mukaisesti vuosittain, Lehtovirta sanoo.

Puhtaus on turvallisuusasia

Lehtovirta kertoo Flisapin yhteistyökumppaneiden pysyneen alusta lähtien samoina. Ulkopuolinen turvallisuuskonsultti vastaa muun muassa vuosittaisen kuntokartoituksen suorittamisesta, jonka aikana kaikki yrityksen laitteet kirjataan, kuvataan ja tarvittaessa huolletaan. Lehtovirta muistuttaa, että ennakointi on riskienhallinnassa avainasemassa.

– Puhtaus on meillä myös ennen kaikkea turvallisuusasia. Puupöly pyyhitään laitteista jokaisen työpäivän päätteeksi, ja öljyvuodot siistitään paloriskin vuoksi heti. Lehtovirta kertoo saaneensa Fennialta idean turvallisuuskonsultin käytöstä. Tämä on tutustunut hakkureiden valmistajaan, ja ymmärtää toimialaa sekä siihen liittyviä riskejä liittyviä riskejä todella hyvin.

– Tällaisen ulkopuolisen asiantuntijan käyttö ei tietääkseni vielä ole kovin yleistä, ja se on osoitus siitä, kuinka vakavasti me Flisapissa otamme turvallisuuden, Lehtovirta kertoo.

Yrittäjä tarvitsee monenlaista tukea

Lehtovirta kokee saaneensa vakuutusyhtiöstä paitsi kattavat vakuutukset yritykselleen, myös kokonaisvaltaista tukea yrittämiseen. Hänen huolenaiheensa ovat vaihdelleet hyvinkin teknisistä hakkureita koskevista turvallisuuskysymyksistä laajempiin liiketoiminnan riskeihin.

– Yrittäjän arki on täynnä monenlaisia haasteita. Meille on tärkeää, että voimme luottaa yhteistyökumppaniimme ja että tarpeemme tulevat kuulluksi. Yrittäjänä minua kiinnostavat kaikki mahdollisuudet tehdä asioita paremmin, Lehtovirta sanoo.

Flisap Oy

 • Tuottaa ja kuljettaa haketta metsäenergia-alan yrityksille.

 • Perustettu Paimiossa vuonna 2005.

 • Toimitusjohtajana toimii Ari Lehtovirta.

 • Työllistää kolme henkilöä.

 • Liikevaihto vuonna 2017 oli 1,9 miljoona euroa.

  Fennia-lehti 3/2018
  Teksti: Pepita Wakkola

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa