Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Elämäntapana yrittäjyys

Elämäntapana yrittäjyys

24.3.2019

Harva tekee samaa työtä 60 vuotta – yhdessä saman työkaverin kanssa. Närpiöläiset Lassaksen yrittäjäveljekset tulevat joka päivä töihin, vaikka eläkeikä tuli täyteen parikymmentä vuotta sitten.

On tiistaiaamupäivä Lassaksen veljesten korjaamolla Högbackin pienteollisuusalueella Närpiössä. Gustav Lassas, 87 vuotta, on paikalla ja hoitaa saapuvia ja lähteviä toimituksia. Häntä runsaat neljä vuotta nuorempi veli ja yrityskumppani Johan Lassas on myös töissä tänään tavalliseen tapaan.

– Kyllä, tulemme töihin joka päivä, mutta olemme nykyään yrityksen juoksupoikia ja roskakuskeja, nauraa Gustav, joka on itse asiassa yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja.

– Pidämme joskus vapaata jonkin yksittäisen päivän tai peräti viikon, mutta meistä on aina mukavaa tulla takaisin töihin, lisää Johan, joka on palannut pari päivää aiemmin ryhmämatkalta New Yorkista. Hän kävi matkan aikana katsomassa muun muassa kaksi New York Islandersin NHL-ottelua.

– Olen käynyt vuodesta 1991 lähtien ainakin kymmenellä eri stadionilla Pohjois-Amerikassa katsomassa jääkiekko-otteluita. Leo Komarovin olen tavannut kolme kertaa. Hänhän pelaa nyt Islandersissa, Johan kertoo.

Istahdamme henkilökunnan ruokailutiloihin ja aloitamme aivan alusta. Veljekset ovat pyörittäneet yritystä yhdessä yli 60 vuotta. He ovat löytäneet uusia liiketoimintamuotoja ja jättäneet taakseen vanhoja sitä mukaa kun ala on muuttunut. Kaikki alkoi maanrakennuksesta, mutta nykyään yritys harjoittaa varaosamyyntiä ja koneiden korjausta.

– Olen ajanut kaivinkonetta 20-vuotiaasta alkaen muun muassa Tukholmassa, jossa opettelin pitämään huolta itsestäni. Palasin sitten kotiin ja perustin yrityksen vuonna 1956 yhdessä liikekumppanin kanssa, Gustav muistelee.

Lentävä lähtö valtatietä rakentamalla

Muutamaa vuotta myöhemmin sattui ikävä takaisku, kun liikekumppani menehtyi työtapaturmassa. Gustav tarvitsi apua kasvavan yrityksen hoitamisessa ja pyysi veljeään Johania liikekumppaniksi.

– Minun ei tarvinnut miettiä asiaa kauaakaan. Olin työskennellyt aiemmin myynnin parissa, ja osasin myös kaivaa. Kasvoimme pienellä maatilalla, ja opimme jo hyvin nuorina tekemään töitä aina hevosen kanssa auraamisesta kalastamiseen ja metsänhoitoon, kertoo Johan.

Yritystoiminta lähti heti alussa hyvin käyntiin, kun yritys sai hoitaakseen muutamia tuottoisia hankkeita. Yritys hoiti useiden vuosien ajan maanrakennustyöt valtatie 8:n osuudella Närpiöstä Kruunupyyhyn. Samanaikaisesti kun valtatie 8 valmistui vuonna 1963, Metsä-Botnia alkoi rakentaa tehdasta naapurikaupunkiin Kaskisiin. Lassaksen veljeksillä oli tuolloin palkkalistoillaan 30–40 henkeä.

– Maanrakennuspalveluille oli paljon kysyntää. Piti rakentaa metsäautoteitä ja kaivaa metsäojia sekä kunnallisia vesi- ja viemäriojia. Olemme tehneet maanrakennustyöt sadoille kilometreille metsäautoteitä Etelä-Pohjanmaalla, toteaa Gustav.

Veljekset keksivät samaan aikaan uuden liiketoimintaidean: käytettyjen koneiden tuonnin Ruotsista, niiden purkamisen osiin ja myynnin varaosina.

– Tunsimme Ruotsin markkinat, ja varaosat olivat Suomessa todella kalliita. Sitä paitsi Suomessa ei pidetty koneista kovinkaan hyvää huolta. Se oli ikävää, vaikka se antoikin meille mahdollisuuden myydä enemmän varaosia, Gustav sanoo.

Tullitalon kuljetus kotiin Tukholmasta

Varaosamyynti kasvoi samalla kun maanrakennustöiden kysyntä väheni. 1990-luvun alussa Lassaksen veljekset luopuivat liikealasta, joka oli nostanut yrityksen kasvuun sen alkuaikoina.

– Maalaispojat halusivat ostaa omat kaivinkoneensa, eikä toiminta ollut meille enää kannattavaa, kertoo Johan.

Yhteydet Ruotsiin pidettiin kunnossa ja varaosa-alalla luotiin myös uusia kontakteja. Matkalla messuille Etelä-Ruotsiin veljekset löysivät yritykselle myös uudet toimitilat.

– Näimme Dagens Nyheterissä ilmoituksen, jonka mukaan Tukholman satamahallinto halusi päästä eroon Viking Linen terminaalin vieressä olevasta tullirakennuksesta. Teimme tarjouksen ja saimme rakennuksen, Johan kertoo.

Veljekset purattivat rakennuksen ja lastasivat elementit laivaan, joka suuntasi Kaskisten satamaan.

– Me matkustimme Viking Linella Turkuun ja ajoimme Kaskisiin laivaa vastaan. Elementit koottiin uudestaan, ja täällä me nyt istumme vanhassa tukholmalaisessa tullirakennuksessa. Se oli yksi niistä monista erikoisista jutuista, joihin olemme ryhtyneet.

Yrityksessä on luonnollisesti tapahtunut vuosien mittaan kaikenlaista ennalta arvaamatonta. Lassaksen veljekset ovat aina luottaneet vakuutusasioissa Fenniaan.

– Aina kun meillä on ollut jotakin tekemistä Fennian kanssa, yhtiö on hoitanut asiamme erinomaisesti. Annan Fennialle arvosanaksi 10+. Meillä ei kerta kaikkiaan ole mitään syytä vaihtaa yhtiötä, sanoo Gustav.

Koneita läheltä ja kaukaa

Kahvit on juotu ja voileivät syöty. Teemme kierroksen korjaamolla.

– Tuolla ylhäällä näkyvät tukholmalaiset kattopalkit. Niillä on pituutta 25 metriä, ja ne ovat kestäneet hyvin, kertoo Gustav, kun tulemme ulos korjaamohallista.

Asentajat ovat lounaalla, ja kaksi John Deere -traktoria odottaa huollon jatkumista.

– Tarjoamme John Deere -merkkihuoltoa. Asentajamme tuntevat kyseiset koneet läpikotaisin. Pyöräkuormaimet ovat myös erikoisosaamisaluettamme. Suuri osa koneista tulee lähialueilta, mutta pyöräkuormaimia meille tuodaan aina Etelä-Suomea ja Lappia myöten. Meillä on ollut asiakkaita Rovaniemeltä saakka, sanoo Gustav.

– Kun aloitimme, koneita ohjattiin mekaanisesti, mutta nyt niitä ohjaa data. Onneksi meillä on työnjohtaja, joka osaa kaiken, lisää Johan.

Ab Lassas Oy:llä on tätä nykyä kahdeksan työntekijää, Gustavin ja Johanin lisäksi. Toimistossa työskentelevät muun muassa Johanin poika Anders Lassas ja Gustavin vävy Kurt Rausk. Seuraava sukupolvi on valmis ottamaan yrityksen hoitoonsa, mutta veljekset eivät missään tapauksessa halunneet jäädä eläkkeelle 65-vuotiaina. Nyt 20 vuotta myöhemmin he jatkavat samaa rataa.

– Olemmehan me toki eläkeläisiä, mutta emme me halua jäädä kotiin laahustelemaan. Eläkkeellä olo ja työnteko ovat kaksi eri asiaa, sanovat Gustav ja Johan Lassas.

Gustav Lassas

  • Syntynyt: 193

  • Harrastukset: ”Sohva ja kesämökki. Kalastin aiemmin paljon, mutta kun kalastuskaverini kuoli kolme–neljä vuotta sitten, innostukseni lopahti.”

Johan Lassas

  • Syntynyt 1936

  • Harrastukset: ”Jääkiekko, vaikka en ole koskaan itse ollut luistinten päällä. Paikallisesta Kraft-jääkiekkoseurasta soitettiin minulle vuonna 1976 ja kysyttiin, voisinko auttaa erilaisissa asioissa. Ajattelin, että täällä Närpiössä tarvitaan ehdottomasti joukkueurheilua talviaikaan.”

Fennia-lehti 1/2019
Teksti: Johan Svenlin

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet