Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Caffille! Kun harrastuksesta tulee ammatti

Caffille! Kun harrastuksesta tulee ammatti

11.12.2012

Paahtimo- ja suklaakauppa Caffin kaunis sisustus, ihastuttavat konvehdit ja vastapaahdetun kahvin tuoksu tuovat ripauksen luksusta arjen keskelle. Ylellisestä ilmapiiristä huolimatta Caffin pyörittäminen vaatii yrittäjäpariskunnalta raakaa työtä ja pitkiä päiviä.

Kun Petri ja Mia Nieminen aloittelivat yritystoimintaa seitsemän vuotta sitten, erotti Mia yhteistyökumppanin järjestämässä kahvimaistelussa kaksi erilaista makua. Muut kahdeksantoista maistuivat kaikki samalta.

– Mietin silloin kauhuissani, että mitä me oikein olemme tekemässä, Mia kertoo nauraen.

Näistä tunnelmista ollaan kaukana, kun Petri järjestämää Caffin Flamingon liikkeessä kahvimaistelun – eli alan termein cuppingin – itse maahantuoduista ja paahdetuista erikoiskahveista. Kahvin alkuperä, aromien vivahteet, paahdon merkitys ja muut kahvin valmistukseen liittyvät yksityiskohdat soljuvat puheessa ammattimaisesti.

– Kahvin maisteluun pätevät pitkälti samat lainalaisuudet kuin viinin maisteluun. Pikkuhiljaa kieli harjaantuu eri makuihin ja oppii erottamaan yhä pienempiä vivahteita, Petri sanoo.

Caffin valikoimissa on alkuperäiskahveja pieniltä tuottajilta Amerikasta, Afrikasta ja Aasiasta sekä erilaisia teelaatuja Intiasta, Japanista ja Kiinasta. Käsintehdyt konvehdit tulevat pieneltä belgialaiselta perheyritykseltä. Kaikki tuotteet tuodaan itse maahan, jotta alkuperä tiedetään varmasti.

Kaksi ensimmäistä vuotta alan opettelua

Mialle ja Petrille oli jo aiemmin palkkatöissä ollessa selvää, että jossain vaiheessa elanto ansaitaan yrittäjänä. Ala ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys.

– Halusimme löytää pohjan liikeidealle jostain meille molemmille tärkeästä asiasta. Kahvi oli ollut meille pitkään harrastus ja intohimo, joten lopulta se valikoitui aika luontevasti myös yrityksen toimialaksi, muistelee Mia.

– Päätökseen vaikutti myös se, että seitsemän vuotta sitten Suomesta oli todella vaikea löytää hyvää erikoiskahvia, Petri lisää.

Ennen yritystoiminnan aloittamista Mia ja Petri olivat molemmat töissä Suomen Yrittäjissä: entinen toimittaja Petri viestintäpäällikkönä ja tradenomi Mia johdon assistenttina. Kummallakaan ei ollut kokemusta yrittäjyydestä, kaupan alalta tai edes työskentelystä kahvilassa.

– Siksi opettelimme ensin perusteet ja möimme kahden ensimmäisen vuoden ajan kahvia, teetä ja suklaata omassa shop-in-shop-myyntipisteessämme Ison Omenan Citymarketissa.

– Tuona aikana ajatus omasta näkemyksestä ja konseptista vahvistui, ja avasimme ensimmäisen myymälämme vuonna 2008 Flamingoon.

Klisee työmäärästä osoittautui todeksi

Nykyisin Caffi-myymälöitä on kolme ja ulkopuolisia työntekijöitä 12. Vuonna 2011 Niemiset avasivat myös oman paahtimon Lahteen; aiemmin kahvit paahdettiin yhteistyökumppanin paahtimossa Ruotsissa.

Petrin mukaan laajeneminen oli mielessä jo Caffia perustettaessa.

– Lähtökohta ei alkuvaiheessakaan ollut se, että pyörittäisimme yhtä myymälää kahdestaan seuraavat 30 vuotta, toinen aamu- ja toinen iltavuorossa. Mutta halusimme aloittaa varovasti ja katsoa, miten ideamme otetaan vastaan.

– Yrityksen perustaminen on aina riski, eikä pärjääminen ole välttämättä ole itsestä kiinni. Joskus yritykset epäonnistuvat vaikka kaikki näyttäisi paperilla todella hyvältä ja taustatyö olisi tehty huolella, Petri pohtii.

Mia ja Petri olivat hyvin perillä yrittäjän arjesta ja ongelmista työskenneltyään Suomen Yrittäjissä useita vuosia, mutta työn määrä tuli silti yllätyksenä.

– Tiesimme, että yrittäjän elämä on raakaa työtä ja päivät venyvät pitkiksi, mutta silti todellisuus yllätti. Sen lisäksi, että myymälä on auki aamukymmenestä iltayhdeksään, tulevat päälle vielä muun muassa paperityöt, tilaukset ja henkilöstöasiat, kertoo Mia.

– Emme ole pitäneet yhtään lomaa vuoden 2008 jälkeen. Vaikka silloin tällöin onkin pois myymälästä muutaman päivän, täytyy taustatyöt hoitaa joka tapauksessa, hän jatkaa.

Tiiviistä työtahdista huolimatta Niemiset ovat kuitenkin tyytyväisiä tekemäänsä valintaan. Mia kertoo, että seitsemän vuoden aikana ei ole kertaakaan harmittanut lähteä aamulla töihin.

– Olemme iloisia, että saamme tehdä sellaista työtä, josta pidämme. Se, ja laadukkaan kahvin tarjoaminen ovat kasvutavoitteitakin tärkeämpiä.

Yhdessä töissä ja kotona

Yritystoiminnan lisäksi Petrin ja Mian arkeen kuuluu myös normaalia perhe-elämää. Uusperheessä on yhteensä neljä lasta, joista vanhimmat ovat muuttamassa kotoa ja nuorimmat päiväkoti-iässä.

Monille ajatus sekä työn että vapaa-ajan jakamisesta puolison kanssa saattaa tuntua vieraalta, mutta Niemisillä asia ei koskaan tullut edes puheeksi.

– Meille oli itsestään selvää, että perustamme yrityksen yhdessä. Yrittäjänä työasiat pyörivät mielessä kellonaikaan katsomatta, joten on hienoa, että toinen ymmärtää tämän ja voi jakaa vastuuta, Petri kertoo.

Toisaalta myös riskit ovat suurempia, kun molemmat ovat töissä samassa pienyrityksessä. Niemiset saivat tästä muistutuksen viime kesänä, kun Mia mursi kätensä ja oli kaksi kuukautta sairaslomalla. Niin pitkä poissaolo olisi voinut olla katastrofi, jos pariskunta ei olisi ollut hyvin varautunut.

– Näimme yrittäjäjärjestössä liian monta tapausta, joissa aloitteleva yrittäjä joutui vaikeuksiin minimoituaan eläkemaksut. Siksi haluammekin aina muistuttaa muita yrittäjiä itsensä vakuuttamisen tärkeydestä, Petri sanoo.

– Pienessä yrityksessä yksittäisen työntekijän panos on kriittisempi kuin suuressa organisaatiossa. Maksut tuntuvat korkeilta, mutta voivat tiukassa tilanteessa pelastaa yrityksen, hän lisää lopuksi.

Fennia-lehti 4/2012
Teksti: Kaisa Pennanen

YrittäjyysArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa