Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Ammatillinen kuntoutus vie työuran kohti uutta

Ammatillinen kuntoutus vie työuran kohti uutta

6.6.2018

Työeläkeyhtiö Elossa tehdään jatkuvasti töitä työhyvinvoinnin eteen, jotta mahdollisimman moni kykenee tekemään töitä aina vanhuuseläkkeelle asti. Joskus elämä kuitenkin yllättää ja työkyky voi heiketä sairauden vuoksi, vaikka työhaluja riittäisi vielä kymmeniksi vuosiksi.

Sairaudet voidaan usein voittaa oikealla hoidolla ja työpaikalla tehdyillä työjärjestelyillä. Myös mahdollisimman varhainen paluu töihin voi edesauttaa toipumista. On kuitenkin tilanteita, jotka vaativat työeläkeyhtiön tarjoamaa ammatillista kuntoutusta sekä asiantuntevien kuntouttajien hyviä neuvoja. Se on mahdollinen reitti takaisin työelämään sairaudesta huolimatta.

Ainutlaatuisia kuntoutumistarinoita on yhtä paljon kuin kuntoutujia. Heitä kuitenkin yhdistää sinnikkyys ja halu jatkaa töitä vaikeuksista huolimatta. Pelkästään Elossa työskenneltiin vuonna 2017 noin 2 900 kuntoutujan kanssa. Heistä 74 prosenttia on palannut takaisin työmarkkinoille kuntoutuksen ansiosta.

Jarkko, 35 v., yrittäjä

Raskas työ vaihtui tekniseen suunnitteluun

Jarkolla on epilepsia ja vapaa-ajalla sattuneesta tapaturmasta aiheutunut polvivaiva. Jarkko teki fyysisesti raskasta työtä maatalouskoneiden asennuksen parissa yrittäjänä. Kiipeily töitä tehdessä ei kuitenkaan terveydentilan takia ollut enää turvallista.

Jarkko haki Elon kuntoutukseen, ja hänet ohjattiin palveluntuottajalle, joka auttoi selvittämään Jarkon olemassa olevan yritystoiminnan muutosmahdollisuudet. Yhdeksän kuukautta kestäneen työhönvalmennuksen aikana Jarkko suoritti automaatiokursseja, joiden tarkoitus oli tukea yritystoiminnan laajentamista asentamisesta tekniseen suunnitteluun. Uuden yrityksen perustamisen mahdollisti Jarkon ja hänen yhtiökumppaninsa oma rahoitus sekä Elon tuki. Jarkon kuntoutusrahan lisäksi Elo korvasi hänen koulutuskulunsa.

Ville, 49 v., yrittäjä

Verkkokaupalla jatkoa yrittäjyydelle

Ville on moottoripyöräliikkeen omistava yrittäjä, joka työllistää yhden työntekijän. Villen yritys keskittyi moottoripyörien myyntiin ja huoltoon. Selkäsairaus aiheutti hänelle työkyvyttömyyden uhan ja teki fyysisesti vaativasta työstä mahdotonta.
Elon kuntoutuksessa Ville opastettiin yritysasiantuntijan pakeille. Hän sai neuvontaa hankalaksi käyneen yritystoiminnan muokkaamista varten. Tällä hetkellä Villen suunnitelmissa on laajentaa sähköpolkupyörien myyntiin ja huoltoon sekä aloittaa verkkokauppa. Elo myönsi toiminnan muuttamiseen vaadittaviin investointeihin 10 000 euroa kuntoutusavustusta.

Leena, 40 v.

Kirjanpitäjän työpisteeltä kerhonohjaajaksi

Leena oli ollut koko uransa ajan samassa työsuhteessa. Mielenterveyden ongelmat kuitenkin veivät Leenan sairauslomalle, jonka jälkeen hän pääsi työkokeiluun. Leena ei kuitenkaan pystynyt palaamaan kirjanpitäjän työhön, sillä erityistä tarkkuutta vaativa tehtävä aiheutti hänelle stressiä ja ahdistuneisuutta. Leenalle suositeltiin ammatinvaihtoa.
Elo opasti Leenan palveluntuottajalle, joka auttoi häntä tekemään suunnitelman aamu- ja iltapäiväkerhonohjaajan ammattitutkinnon suorittamista varten. Elon rahallisesti tukema koulutus kesti 1,5 vuotta. Tutkinnon valmistumisen jälkeen Leena pystyi jatkamaan työuraansa uudessa työssä.

Artikkelin kuntoutustapaukset ovat Elon asiantuntijoiden tekemiä esimerkkitapauksia.

Työeläkekuntoutus yhdessä minuutissa:

Tarkoitettu alle 63-vuotiaille vakiintuneesti työelämässä olleille, joilla on fyysinen tai psyykkinen sairaus tai vamma, joka johtaisi lähivuosina työkyvyttömyyseläkkeen myöntämiseen ja joille on kertynyt hakemista edeltävänä viitenä vuonna työansioita vähintään 34 960,56 euroa vuoden 2018 tasossa.

Kuntoutuksen ajalta saa kuntoutusrahaa tai 33 prosentilla korotettua määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä.

Kuntoutus voi olla työkokeilua, työhönvalmennusta, oppisopimuskoulutusta, opiskelun tukemista, elinkeinotukea tai muuta yrittäjyyden tukemista. Jotta kuntoutus olisi mahdollisimman tavoitteellista, mietitään kuntoutujalle aina hänen yksilöllisen tilanteensa kannalta paras kuntoutussuunnitelma.

Kuntoutusta haetaan joko verkossa tai tulostettavalla ja täytettävällä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee olla ajankohtainen lääkärin B-lausunto. Kuntoutusta hakiessa ei tarvitse olla valmista suunnitelmaa
oman kuntoutuksen sisällöstä.

Fennia-lehti 2/2018
Teksti: Elo

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliFennia
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa