Hyppää sisältöön
Yritysasiakkaat
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
 • Etusivu
 • Ajankohtaista
 • Sähköauton lataaminen taloyhtiössä

Sähköauton lataaminen taloyhtiössä

13.3.2019

Vuoden 2018 lopulla Suomessa oli yli 15 000 täyssähköautoa tai ladattavaa (plug-in) hybridiä. Sähköautojen määrän vauhdikas kasvu näkyy paitsi latauspisteinä kauppakeskusten ja huoltoasemien parkkipaikoilla, myös asuintalojen parkkipaikoille asennettavina kotilatauslaitteina. Omakotitalossa sähköauton lataamisen mahdollistavat muutostyöt on varsin helppo toteuttaa. Taloyhtiöissä sen sijaan sähköauton lataamiseen ja latauslaitteiden asentamiseen tarvitaan taloyhtiön hallituksen lupa. Tänä keväänä monissa yhtiökokouksissa puidaankin sitä, kannattaako sähköautojen latauspisteisiin investoida.

Sähköauton lataaminen rivi- tai kerrostalossa

Sähköauton lataaminen tavallisesta lämmitystolpasta tai jatkojohdolla on hidasta, vaarallista ja luvatonta. Paitsi että luvaton lataaminen tulee kasvaneen sähkönkulutuksen myötä kalliiksi taloyhtiölle, se kasvattaa paloturvallisuusriskiä.

Yksi vaihtoehto lataamisen mahdollistamiseksi taloyhtiössä on muuttaa lämmityspistoke sähköauton lataamiseen sopivaksi pistokkeeksi, jonka kulutus pystytään laskuttamaan suoraan käyttäjältä. Nopein tapa sähköauton lataamiseen kotona on kuitenkin sähköpääkeskukseen liitetty, riittävän tehokas kotilatauslaite.

Päätös latauslaitteen asentamisesta ja siitä syntyvien kustannusten jakamisesta tarvitaan aina taloyhtiön hallitukselta. Esimerkiksi sähköyhtiöt sekä kotilatauslaitteita ja sähköautoja myyvät yritykset tekevät latauspaikkakartoituksia ja antavat lisätietoa latauspisteiden toteutustavoista taloyhtiön parkkipaikalle päätöksenteon tueksi.

Kannattaako taloyhtiön investoida sähköauton latauspisteisiin?

Vaikka latausmahdollisuuksien puiminen hallituksen kokouksissa, latauspaikkakartoitukset ja muutostyöt yhden asukkaan toiveiden vuoksi saattaa tuntua työläältä, kannattaa muistaa, että sähköautojen määrä kasvaa voimakkaasti.

Sähköautojen latauspisteen toteuttamisen puolesta puhuukin se, että taloyhtiön asuntojen arvo saattaa nousta latauspisteen ansiosta. Sähköauton omistajalle mahdollisuus ladata omaa autoaan kotipihassa saattaa olla ratkaiseva tekijä asunnon ostoa harkitessa - etenkin näinä aikoina, kun latauslaitteita ei aivan joka taloyhtiöstä vielä löydy.

Kotilatauslaite on paitsi kätevä ja nopea, myös turvallinen valinta sähköauton lataamiseen. Latauslaitteita valitessa onkin hyvä varmistaa, että niin latauslaitteet kuin sähköliittymä kestävät ladattavien autojen määrän kasvun. Siten vältytään lisämuutoksilta jatkossa.

Jos sähköautojen lataaminen taloyhtiössä päätetään sallia, kannattaa luoda samalla toimintamalli, jonka mukaan seuraavien sähköautojen kohdalla toimitaan. Siten uusien latauspisteiden hankinta ja kustannusten jako sujuu mutkitta, kun ladattavien autojen määrä taloyhtiössä kasvaa.

Miten edetä, kun taloyhtiöön halutaan sähköauton latauspiste

 1. Latauspaikkakartoitus
  Pyytäkää sähköyhtiötä tai latauspisteitä tai sähköautoja myyvää tahoa tekemään taloyhtiöön latauspistekartoitus. Saatte tietoa esimerkiksi siitä, kestääkö nykyinen sähköliittymä kasvavan sähkönkulutuksen ja millaisia latausvaihtoehtoja yhtiönne tarpeisiin suositellaan.
 1. Päätös kustannusten jaosta
  Sähköauton lataamiseen käytetty sähkö laskutetaan yleensä lataajalta. Lisäksi pitää päättää, miten latauspisteiden hankintakulut jaetaan. Maksaako taloyhtiö kaiken, vai halutaanko esimerkiksi yhtiöjärjestystä muuttaa siten, että osa kuluista laskutetaan sähköauton omistavan osakkaan omistaman parkkipaikan vastikkeessa?
 1. Latauslaitteiden valintaValinta juuri teidän taloyhtiönne tarpeisiin sopivasta latauslaitteesta pitää tehdä viimeistään tässä vaiheessa. Latauslaitteita on eri mallisia ja eri laitteilla on omat etunsa. Valitkaa latauslaitteet, joiden teho riittää nyt ja tulevaisuudessa.
 1. Muutostöiden tekeminenSähkötyöt on aina teetettävä ammattilaisella. Kun yhtiökokouksissa on tehty viisaita päätöksiä ja tarvittavat muutostyöt on valmiit, osakkaat voivat olla tyytyväisiä ja sähköautoilijat pääsevät nauttimaan kotilatauksen helppoudesta!

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja