Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
 • Etusivu
 • Ajankohtaista

”Palkataan kymmeniä eläkeläisiä”

24.10.2019

Näin luki Ulla-Maija Soinisen askartelemassa kyltissä, kun hän lähti Hämeenlinnan torille etsimään työntekijöitä uudelle yritykselleen.

Hämeenlinnan markkinoilla riitti hyisenä marraskuisena aamuna vilskettä. Tuore yrittäjä Ulla-Maija Soininen oli ilmoittanut paikallisessa lehdessä etsivänsä eläkeläisiä töihin.

Paikalle saapui yli 100 kiinnostunutta senioria. Soininen keräsi ahkerasti yhteystietoja ja kertoi yritysideastaan. Vastaanotto oli innostunutta – vieläkö minä voisin olla hyödyksi?

Soinisen start-up-yrityksen Onnexi Oy:n ideana on välittää kotitalouksille ja yrityksille kokeneita tekijöitä erilaisiin arjen askareihin, olipa kyseessä puutarhatyöt tai hoitoapu. Mutta ei ketä tahansa apulaisia, vaan sellaisia, jotka myös itse saavat työstään erityistä sisältöä elämään.

Oulussa kemian maisteriohjelmasta valmistunut Soininen teki pitkän uran teollisuudessa, viimeiset 18 vuotta Kone-yhtiön palveluksessa. Työ oli haastavaa ja mielenkiintoista – tuotekehitystä, digitalisaatiohankkeita ja erilaisia muutosohjelmia.

Nyt Soininen luotsaa loppukesän iltana aktiivisten eläkeläisten joukkoa Hämeenlinnan Pentinkulmassa, tyynen järven rannalla. Kanta-Hämeen virkeä seniori­joukko on kokoontunut viettämään yhteistä grilli-iltaa. Iloinen puheensorina kaikuu kauas, ja omaa suunvuoroa saa hetken odottaa.

Mistä äidille apua?

Onnexi syntyi puhtaasti Soinisen omasta tarpeesta.

– Kun isäni kuoli ja äiti jäi yksin Kemijärvelle isoon taloon, mietin, että mistä hänelle saisi apua talon ylläpitämiseen.

Kaikki lapset asuvat Etelä-Suomessa, eikä kukaan pääse auttamaan äitiä lumitöissä tai nurmikon leikkaamisessa. Huono omatunto vaivasi.

– En kerta kaikkiaan keksinyt mitään paikkaa, minne olisin voinut soittaa.

Soinista suututtikin vähän. Hänellä olisi mahdollisuus ostaa äidille apua, mutta sellaista tahoa ei löytynyt mistään. Siitä lähti kytemään ajatus ainutlaatuisesta yritysideasta.

Soininen lähtikin pian työn ohella opiskelemaan yrittäjyyttä ja hiomaan liikeideaa. Yksi tärkeä sparrausapuri oli läheinen kollega Koneelta, Petri Hassinen.

Hassinen innostui ideasta niin, että päätyi lopulta myös osakkaaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi Soinisen luotsaamaan yritykseen.

–Julkisuudessa oli puhuttu todella paljon eläkeläisten hyvinvoinnista. Oli yksinäisyyttä ja tiukkaa rahasta, Hassinen kertoo.

Keikkatyö yleistyy

Siitä jalostui idea, että yritys palkkaa pääasiassa senioreita. Ja jotta yrityksen arvot luottamus, välittäminen ja laatu toteutuvat, Soininen ja Hassinen ovat haastatelleet jokaisen työntekijän henkilökohtaisesti.

– Halusimme ihmisiä, jotka kaipaavat vielä sisältöä elämään. Vastavuoroisesti me pystymme tarjoamaan kokemuksen siitä, että heitä vielä tarvitaan ja arvostetaan. Ja pientä lisäansiota.

Soininen ja Hassinen ovat onnistuneet hyödyntämään työelämän murrosta ja luomaan uutta liiketoimintaa. Keikkatöitä tulee tekemään tulevaisuudessa yhä useampi, kun digitalisaatio muuttaa työelämää.

Onnexilla on myös alusta saakka ollut aivan erityinen suhde asiakkaisiin.

– Asiakaspalvelu on meillä kaiken ytimessä, pyrimme yllättämään ja ylittämään asiakkaiden odotukset. Meillä on tavoitteena tarjota varmasti edullista, mutta hyvää palvelua.

Toiminta pidetään kustannustehokkaana digitaalisten työkalujen avulla, jolloin palvelun hinta pysyy edullisena ja on myös ihan tavallisten ihmisten saatavilla.

Varamummo auttaa ruuhkavuosissa

Keikkoja on tekijöille riittänyt ja ne vaihtelevat paljon. Soininen kertoo muun muassa sisaruksista, jotka toivoivat huojennusta yli 90-vuotiaan äitinsä omaishoitajan päiviin.

– Meiltä käy nyt ihana rouva kerran viikossa kyseisen äidin luona. He siivoilevat, ulkoilevat ja ihan vain jutustelevat. Iäkäs äiti pitää meidän rouvaa enkelinään, hänelle on myös kerrottu salaisuuksia, joita ei sisarusten korviin toivota.

Toiset taas kaipaavat apua ruuhkavuosiin.

– Eräässäkin lapsiperheessä toinen puoliso käy työmatkoilla ja toisella on pitkät työmatkat. Työmatkojen aikana meiltä käy perheessä ihana, turvallinen varamummo hoitamassa aamupuurot ja päiväkotiin viemiset. Iltapäivällä hän hoitaa isompien lasten läksyjen valvonnan ja päivällisen valmistelun.”

Yksi Onnexin tekijöistä on 58-vuotias osatyökyvyttömyyseläkkeellä oleva Siru Tonder. Tomera nainen joutui jäämään työelämästä pois, sillä jalka ei enää kestänyt kokopäiväisiä puutarha-alan töitä.

Onnexin kautta on löytynyt uutta sisältöä elämään. Pelkkä kotona oleminen kävi tylsäksi.

– Syyn herätä. Se on yksi tärkeä asia, mitä näistä keikoista saa.

Työtä pelkäämätön sukupolvi

Kotitalouksien lisäksi Onnexi on laajentanut myös yrityspuolelle. Kevään hoitokotiskandaalit nostivat esille isoja ongelmia henkilöstön riittävyydestä ja vanhusten hyvinvoinnista.

– Pääsimme hyvin sisälle moniin hoivakoteihin, joissa meillä on muun muassa laitosapulaisia ja hoitohenkilökuntaa, sanoo Hassinen.

Kokenut ja työtä pelkäämätön sukupolvi on otettu erinomaisen hyvin vastaan sekä kotitalouksissa että yrityksissä.

– Olisi ihan järjetöntä olla hyödyntämättä sitä osaamista ja kokemusta, mitä näiltä ihmisiltä löytyy, Soininen miettii.

Onnexin tekijöissä on tasapuolisesti sekä miehiä että naisia.

72-vuotias Ilpo Laiho teki työuransa puolustusvoimissa. Eläkkeelle pääsi aikaisin, mutta aktiivinen mies ei jäänyt missään vaiheessa laakereilleen lepäämään. Onnexin työpaikkailmoitus houkutteli heti.

Erilaisista keikkatöistä saatavat lisätienestit Laiho laittaa erilliselle tilille, niillä maksetaan joulukuussa tehtävä kahden viikon Vietnamin-matka.

– Parasta tässä on se, kun tapaa uusia ihmisiä ja voi olla avuksi, Laiho summaa.

– Elämä on nyt rikkaampaa.

Soinisella ja Hassisella on kunnianhimoisia suunnitelmia yrityksen laajentamisesta. Varmasti heidän nerokasta liikeideaansa tullaan kopioimaan, mutta kaksikko ei ole huolissaan.

– Meillä on arvopohja niin kunnossa, että sitä ei pysty kukaan kopioimaan.

Soininen yllättyi siitä, miten paljon viranomaisilta sai apua yrityksen perustamisvaiheessa.

– Se oli todellinen vau-kokemus! En ollut yhtään osannut odottaa niin ammattitaitoista ja innostunutta palvelua viranomaisilta, Soininen kehuu.

Yrittäjyys on totta kai pelottanut ja jännittänyt, mutta lähipiirin tuen ansiosta Soininen päätti yrittää. Soininen uskalsi jättää vakituisen työn Koneella ja ryhtyi syksyllä kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

– Tämä on jo nyt rikastuttanut omaa elämää aivan valtavasti. Olen todella onnellinen, että saan tehdä työtä, jolla on oikeasti merkitystä ihmisten hyvin­voinnille.

Viisi vinkkiä yrittäjäksi ryhtyvälle:

 1. Tee asiakasta varten ja luo parasta palvelua
 2. Kaikkea ei kannata tehdä yksin, etsi hyvät kumppanit
 3. Teknologia on ystävä, ei vihollinen
 4. Huomioi elämän mittaisen työn ja keikkatalouden mahdollisuudet
 5. Ole hereillä ja hyödynnä työelämän murros

Onnexi Oy

 • Yrityksen arvot ovat ikääntyvien arvostaminen, työn laatu, luotettavuus ja vapaus valita.
 • Onnexilaisen voi kutsua vakiotuntihinnalla auttamaan kodin askareissa, pihatöissä, lastenhoidossa, pikkuremontissa, asioinnissa tai vaikka tietotekniikan pulmissa. Työntekijöitä on yli 100.
 • Asiakas valitsee mieleisensä työntekijän nettipalvelusta www.onnexi.fi, jossa jokaisesta on esillä osaamisprofiili.
 • Toimii tällä hetkellä Kanta-Hämeessä, Turussa, Tampereella ja Porissa.

Fennia-lehti 3/2019
Teksti: Satu Savela
Kuva: Olli Urpela


Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja